Hrvatska
FOTO, VIDEO ŠRKL, 14. kolo: "Šibenska ludara" - Grgurica ubaci 56 poena za novi rekord lige, dan kasnije čudnovati Brajković s 58 vrati rekord u svoje ruke

FOTO, VIDEO ŠRKL, 14. kolo: "Šibenska ludara" - Grgurica ubaci 56 poena za novi rekord lige, dan kasnije čudnovati Brajković s 58 vrati rekord u svoje ruke

Autor: Saša Ćirić Photo: Ivan Duvančić (ŠRKL)

Lagomorpha oryctolagus cuniculus.

Bura je iznimno hladan vjetar, ali čak ni ona ne može ništa uzavreloj atmosferi u košarkaškom zdanju na južnom izlazu iz Krešimirova grada. Četrnaesto kolo znači kompletiranje druge od dvije trećine regularne sezone, i premda se određene konture doigravanja pomalo naziru, još se dosta ima za igrati. U ovom tjednu na zasluženom odmoru bili su Karikaši, koji su vikend iskoristili za rođendansku proslavu stasitog centra Jure Jukića. Srećom, nije bilo teže ozlijeđenih.


Knin - Caffe bar Bronx 70:142

Knin: Božić (3), Tatarović (14), Plavčić, Marjanović (8), Đujić (4), Lubina (32), Vlakoš (9), Gambiroža
Caffe bar Bronx: Čenić (15), Glasnović (16), Klisović (8), Petković (16), Kuvač (31), Grgurica (56)

Prva utakmica kola odigrala se u subotu. Bronxovci su napokon uspjeli popraviti svoj zdravstveni karton te okupiti poslovično malu ali iznimno motiviranu jedinicu. Kninjani su imali uobičajene probleme s rosterom, bez Mladena Vujičevića i s dva igrača (Zvone Gambiroža, Niko Vlakoš) koji se po prvi put u sezoni oblače u žuti dres, dok je najznačajniji izostanak kod Bronxa bio kapetan Marko Matulja, što će - pokazat će se - dati priliku drugim igračima da zasjaju.

O samoj utakmici se nema puno toga za reći. Bronxovci su rano izgradili veliku prednost, podatak da su do poluvremena ubacili 74 poena je više no znakovit. Jednom kad su osigurali pobjedu, momci u tamnoj opravi su uvidjeli da je njihov najraspoloženiji strijelac Mateo Grgurica došao do otprilike četrdesetak poena. Brzo su provrtjeli stranice povijesnih knjiga, te u njima našli podatak da je rekorder ŠRKL-a po broju poena na jednoj utakmici tko drugi doli čudnovati Marko Brajković (1990), koji je prije gotovo tri godine tadašnjoj Victoriji (čija okosnica momčadi je danas upravo u CB Bronx) ubacio 53 poena. Bronxovci su nesmiljeno hranili Grguricu loptama, koji se na kraju zaustavio na brojci od 56 poena. Kninjani su još jednom živjeli na inspiraciji dvojca Lubina-Tatarović, ali bez prave podrške nisu mogli ozbiljnije zaprijetiti jednom od favorita natjecanja. Uz sjajnog Grguricu kod Bronxa se istaknuo rastrčani Mate Kuvač (31), dok su jedini dvoznamenkasti kod Knina bili Lubina (32) i Tatarović (14).


Bagatin - Zeko i potočić 86:75

Bagatin: Zoričić (7), Galić (4), Sučić (7), Rončević (9), Vukadinović (15), Chiabov (10), Jokić (6), Dražić, Peran (20), Vučenović (8), Vukšić, Mišura
Zeko i potočić: Baljkas Zeko (3), Seper (14), Mikulandra (9), Tešulov (8), Plavčić (2), Bogut, Vlaić (29), Silov (10)

Zeko i njegova družina su u prvih sedam kola upisali šest pobjeda i samo jedan poraz. No, ozljedom Antonija Vlaića su izgubili iznimno bitnu figuru pod košem, što je njihovu sezonu iz borbe za vrh usmjerilo ka borbi za sredinu tablice. Bagatin je, s druge strane, na omjeru 3-8 i pobjedom bi uspio održati nadu u borbu za top 4. Obje momčadi su bez ikakve dileme u međusobni susret ušle s vjerom kako će upravo oni izvući puni plijen. Iako je prva četvrtina bila poprilično izjednačena, Bagatinovci su na prvi odmor otišli s nemalih +8 (24:16), a kao istaknuti trenutak tog perioda svakako moramo istaknuti dalekometnu tricu Nikole, ovaj, Matea Jokića u posljednjoj sekundi četvrtine. Zeko, skupa sa svojim potočićarima, nije mogao računati ni na dvije uzdanice iz vanjske linije, Igora Stegića te Nenada Samaržiju. Manjak opcija na kontroli lopte nije dobra stvar kada se pokušavate vratiti iz rezultatskog minusa, pa su Bagatinovci iskoristili svoju priliku i dodatno povećali vodstvo do poluvremena (48:36). Crni su u drugom poluvremenu suvereno držali dvoznamenkastu prednost, a osobito ćemo istaknuti magični ples pod obručima Šime Perana, čija igra toliko očarava jednog visokopozicioniranog ligaškog funkcionera da nam je dotični u povjerenju prišapnuo kako bi Šimu mogao gledati satima, jasno, kako igra košarku. Šime, valjalo bi složiti nekakav mixtape! Upravo je potonji bio prvi među jednakima u balansiranom napadu Bagatina, predvodivši ih s 20 ubačaja, dok je kapetan Vukadinović (15) bio raspoloženiji u prvom dijelu. Kod Zeke i potočića na svojoj razini bio je drugi strijelac lige Marko Vlaić (29), iskusni Branko Seper dodao je 14 poena.


Povratak otpisanih - 1990 94:106

Povratak otpisanih: Bauk, Božikov (16), Mravinac (2), Štrkalj (22), Spahija (26), Buva (21), Tanfara (7)
1990: Pranić (2), Braica (2), Pandurić (10), Stojanović (12), Perica (10), Galić (12), Kljajić, Brajković (58)

U subotu navečer, netom po završetku utakmice Knina i Bronxa, svima je bilo jasno da je Grguričina rekordna izvedba s 56 poena Kninu bila klasična mušketirska rukavica u lice čudnovatog Marka Brajkovića. Uoči početka utakmice između Povratka otpisanih i njegovih 90ersa susreli smo opuštenog Bruju u hodnicima ražinske arene. Na upit o mogućnosti ekspresnog povratka rekorda u svoje ruke samo je nonšalantno slegnuo ramenima i rekao: "Meh." Ali, znamo ga u dušu. Htio je to. Aljoša Bauk je, s druge strane, muku mučio s rosterom za ovu utakmicu. Nije mogao računati na dva zimska pojačanja koja su dobro reagirala u prvim nastupima, Gianlucu Pemmu i Paola Urukala, kao ni na pouzdanog Roka Ćaletu Cara. Tračak nade je imao povratkom Ivana Spahije, ali pokazat će se da je to ipak bilo nedovoljno za nešto više u dvoboju s liderima prvenstva. Brajković je svoje prve poene ubacio u petoj sekundi igre, što je bio dovoljan znak da je naoštren. Do kraja prve četvrtine 90ersi su imali +19 (15:34), a Brujo je na svom kontu imao 21 poen. Otpisani su prikazali bolju igru na obje strane parketa, pa do poluvremena prednost crvenih pada na +12 (41:53). Brajkovićevo prolazno vrijeme? Nešto slabije no u prvih deset minuta, ali i dalje dobro - 37 poena u prvom poluvremenu. U istoj brzini nastavio je i u trećoj četvrtini, te je pred kraj iste došao do svog cilja - zaustavio se na 58 poena. Pri prvom zaustavljanju sata izašao je iz igre, ostavljajući svojim suigračima kapital od dobrih tridesetak poena plusa, što je i bila razlika kojom se ušlo u posljednjih deset minuta (55:85). Otpisani su u završnici utakmice uspjeli ublažiti poraz, osmi u prvenstvu. Prvoplasirane 90erse su do desete pobjede uz čudnovatog Brajkovića odveli Galić i Stojanović s po 12 poena, dok su kod Otpisanih prednjačili Spahija (26), Štrkalj (22) i Buva (21). 


Četrnaesto kolo je tako okončano na isti način kako je i započelo, kao prava šibenska ludara.
Petnaesto, odnosno prvo kolo trećeg kruga natjecanja, donosi nam sljedeće parove:

Karika - 1990
Zeko i potočić - Knin
Povratak otpisanih - Bagatin
Slobodna je momčad Caffe bar Bronx.


Ljestvica nakon četrnaest odigranih kola:


Ljestvica strijelaca nakon četrnaest odigranih kola (minimalno četiri odigrane utakmice):


Od ovog kola imamo i Zekin (ne)stručni osvrt na netom odigrano kolo, poslušajmo njegovo razmišljanje o događajima u 14. rundi natjecanja:

Uz to, donosimo i snimku utakmice Povratka otpisanih i 1990: