Hrvatska
FOTO, VIDEO: ŠRKL: Dominantni 90ersi obranili naslov prvaka, Luka Pandurić MVP finala!

FOTO, VIDEO: ŠRKL: Dominantni 90ersi obranili naslov prvaka, Luka Pandurić MVP finala!

Autor: Saša Ćirić Photo: ŠRKL

Medalje su dijelili Dario Šarić i Martin Junaković, budućnost ove lige.

Veliki Ludwig van Beethoven je, tako kažu, na samrti rekao ove riječi: Pljesak, prijatelji, komedija je završila!

Povratnička sezona ŠRKL-a se nipošto ne može nazvati (isključivo) komedijom. Bilo je tu elemenata humora, ali više od svega bilo je drame, trilera i akcije. Prva utakmica sezone odigrana je 22. listopada prošle godine, finalna utakmica 4. svibnja. S dvadesetjednim odigranim kolom regularne sezone te maksimalnih pet utakmica doigravanja trajanje ove rekreativne lige može stati uz bok mnogim profesionalnim ligama, što dovoljno govori o entuzijazmu i stupnju infekcije virusom košarke ove male skupine pozitivnih luđaka.

Finalisti su do najvažnije utakmice sezone došli gotovo dijametralno suprotnim putevima. S jedne strane smo imali momčad 1990, koja je s omjerom od 16 pobjeda i samo dva poraza u sezoni, kao i s dvije uvjerljive pobjede nad Zekom i potočićem u polufinalu, u potpunosti opravdala ulogu prvog favorita natjecanja. Njima nasuprot je stajala Karika, koja je imala velikih problema tijekom sezone, brojne ozljede su uzele svoj danak. Dvoboj ovih momčadi repriza je finala iz sezone 19/20, a da stvar bude zanimljivija, čak i priča nevezana uz teren bila je gotovo identična. Naime, prije tri godine je koronavirus je netom nakon finalne utakmice pogodio redove Karike, a ovaj put se ista stvar dogodila tjedan dana prije odlučujućeg susreta. Nisu ni 90ersi došli u idealnom stanju, nekoliko igrača je muku mučilo s prehladama, temperaturama, virozama. U takvoj situaciji bilo je iznimno teško izvući maksimum, ali igrači obje momčadi su pronašli u sebi i posljednji atom snage. 

Pred solidno popunjenim tribinama 90ersi su otvorili utakmicu na najbolji mogući način. Ubacili su prvih devet poena bez odgovora protivnika, što je uvelike usmjerilo tijek utakmice. Karika je do kraja prve dionice uspjela stabilizirati svoje redove, pa se na prvi veći odmor otišlo s +8 u korist crvenih (18:26). Ključni dio utakmice bila je druga četvrtina, točnije njen drugi dio. Karikaši su u nekoliko navrata dolazili na dva posjeda zaostatka, a susret se prelomio kod rezultata 27:33. Crni su upali u seriju krivih odluka u napadu te loše komunikacije u obrani, a kako su ostali bez timeoutova, bilo je teško zaustaviti kola koja su krenula nizbrdo. Motivirani 90ersi su objeručke prihvatili poklon, pa su furioznim završetkom perioda izgradili prednost od čak 21 poena na poluvremenu (32:53). Karikaši su u nastavku zapeli iz sve snage ne bi li se vratili u susret, ali nisu mogli ispod 16 poena zaostatka (56:72), do čega su došli početkom četvrte četvrtine. Sjajni 90ersi na krilima Luke Pandurića i čudnovatog Marka Brajkovića dodaju gas još jednom i definitivno rješavaju pitanje pobjednika. U posljednjih pet minuta priliku su dobili i igrači s klupe; i u tom segmentu su se bolje snašli crveni, pa do kraja dižu razliku na (pre)velikih +39 (67:106). Nove/stare prvake su do titule predvodili sjajni Pandurić, koji je punio sve statističke kolone (26 poena, 6 skokova i 7 asistencija) i čudnovati Brajković - koji je uz svoju poslovičnu normu ubačaja (također 26) bio vanserijski inspiriran i u skakačkom (13 skokova) te razigravačkom (jedna asistencija) segmentu. Veliki trojac 90ersa zatvara Domagoj Stojanović, koji je isporučio 19 poena. Kod poraženih su prednjačili doajen Petar Maleš (16 poena), naočiti Tomislav Vučić (15 poena) te skakutajući Blatar Ivan Cukrov (14 poena, 10 skokova).

Posebno iznenađenje su finalisti imali nakon utakmice, medalje su im uručili Dario Šarić i Martin Junaković, budućnost ove lige.

Svečano zatvaranje ovosezonskog izdanja ŠRKL-a upriličeno je u obliku domjenka, na kojem su nagrade uručene najboljem strijelcu lige (Marko Brajković, 1990), najboljem tricašu (Luka Petković, Caffe bar Bronx) te MVP-u finalne utakmice (Luka Pandurić, 1990). Posebne nagrade dobili su KK Knin (fair play) te zaštitno lice lige Tomislav Zeko Baljkas (pobjeda u natjecanju u tricama na revijalnoj utakmici selekcije lige sa seniorskom momčadi Šibenke). Uz nagrade, voditelj lige Danijel Vukadinović podijelio je i zahvale svim ljudima koji su mu olakšali život u proteklih sedam mjeseci. Šibenska rekreativna liga ide dalje, povratnička sezona je pokazala da još uvijek ima dovoljno košarkaškog puka u Krešimirovom gradu. U novoj sezoni će se svakako ići korak naprijed, a o tome više kad za to dođe vrijeme. Bravo, ŠRKL-ovci!