Hrvatska
FOTO, VIDEO: ŠRKL - Kreće doigravanje, može li tko ugroziti 90erse?

FOTO, VIDEO: ŠRKL - Kreće doigravanje, može li tko ugroziti 90erse?

Autor: Saša Ćirić Photo: ŠRKL

Možda Zec?

Regularni dio sezone u ŠRKL-u je došao svom kraju. Na veliku žalost svih ljubitelja ovog natjecanja, očito preduga sezona je uzela svoj danak i neke momčadi su klonule duhom pred sam kraj. Čak dvije od tri utakmice posljednjeg kola nisu odigrane, pa je vodstvo lige moralo primijeniti nepopularne mjere i registrirati te dvoboje rezultatom 20:0. Jedini koji su na teren izašli bili su Zeko i potočić i Bagatin u susretu bez značajnijeg rezultatskog značaja.

Knin - Caffe bar Bronx 0:20 b.b.

1990 - Povratak otpisanih 20:0 b.b.

Zeko i potočić - Bagatin 70:78

Zeko i potočić: Samaržija (8), I. Stegić (23), Zeko Baljkas (3), Silov (11), Bogut (3), A. Vlaić (7), Seper (9), Tešulov (6), G. Stegić

Bagatin: Chiabov (13), Vukadinović (24), Jokić (5), Peran (23), Vukšić (2), Vučenović (5), Zoričić (6)

Obje momčadi su uoči posljednjeg kola bile zacementirane na svojim pozicijama, Zeko i njegovi potočićari na broju četiri, Bagatin poziciju ispod. Utakmica je ovo koju ćemo pamtiti najviše po činjenici da je Zeko na dispoziciji opet imao samo jednog Vlaića, ali ovaj put to je bio povratnik Antonio. Stasiti centar je napokon zaliječio težu ozljedu ramena i istrčao na parket nakon točno 105 dana pauze. Drugi Vlaić, prvi strijelac momčadi Marko, u ovom susretu nije participirao. Bagatin je u manje-više punom sastavu iskoristio svoje šanse i na kraju slavio s pristojnih +8. Sjajnu šutersku predstavu je prikazao kapetan Fata Vukadinović, pogodivši čak šest trica. Njegova forma u završna tri prvenstvena kola (22.0 poena u prosjeku) daje Bagatinovcima svako pravo za nadu u prolazak među četiri najbolje momčadi. Na teren se vratio prvi strijelac momčadi Šime Peran, koji je očito uspješno tretirao kosu nekim preparatima - ubacio je 23 poena. Kod Zeke je utakmicu sezone odigrao videomajstor Igor Stegić, ali bez prave podrške svojih suigrača. Antonio Vlaić je u povratku ubacio 7 poena.

Nakon dvadesetjednog odigranog kola stanje na tablici izgleda ovako:

Sustav natjecanja u ŠRKL-u u sezoni 22/23 kaže kako nakon regularnog dijela prvoplasirana momčad automatski osigurava nastup u polufinalu, dok pozicije 2-7 razigravaju za preostale tri pozicije. Parove čine pozicije 2-7, 3-6 i 4-5, a četvrtfinale se igra na dvije utakmice u kojima odlučuje ukupna koš-razlika.

Parovi četvrtfinala su:

2. Caffe bar Bronx - 7. Knin

3. Karika - 6. Povratak otpisanih

4. Zeko i potočić - 5. Bagatin

U nastavku teksta donosimo kratku najavu četvrtfinala.

Caffe bar Bronx - Knin

(prva utakmica je u nedjelju, 2. travnja u 18:00)

Favorit u ovom duelu je više no jasan. Caffe bar Bronx bi i protiv puno kvalitetnijih momčadi bio u izglednijoj situaciji za prolazak u sljedeći krug natjecanja, pa bi ovaj četvrtfinalni duel Bronxovcima mogao poslužiti za uigravanje za samu završnicu. Kninjani će u četvrtfinalu svakako imati namjeru oprostiti se od sezone u najboljem mogućem svjetlu, a najvažniji zadatak će objema momčadima biti čuvanje zdravlja igrača.

Karika - Povratak otpisanih

(prva utakmica je u nedjelju, 2. travnja u 20:00)

Crni protiv crnih, dvoboj sastava koji se više no dobro poznaju. Karika je momčad s većim šansama za prolaz, ali mora biti na oprezu. Prema najavama iz redovima Karikaša, u prvoj utakmici neće moći računati na svog prvog strijelca Petra Maleša (spriječenost zbog poslovnih obaveza), kao i na startnog razigravača Ivana Duvančića (ozljeda lista). Upravo to je šansa koju Otpisani u ovom duelu traže - naime, u 11. kolu su slavili protiv Karike rezultatom 75:62, a za poraženu momčad nisu nastupili, pogađate, ni Maleš ni Duvančić. Najvažniji zadatak Aljoše Bauka će biti okupljanje svoje najbolje postave, osobito s mladim snagama Urukalo-Pemma, koji su se sjajno uklopili u momčad. Također, nade će polagati u dobre šuterske izvedbe udarnog trojca Buva-Babun-Ćaleta Car, koji u punom raspoloženju mogu zagorčati život svima. Karikaši će se u prvoj utakmici oslanjati na učinak duguljastog Blatara Ivana Cukrova, kao i na šuterski učinak lijepog Tomislava Vučića. U uzvratu bi obje momčadi trebale biti kompletne, što je voda na mlin Karike - u punom sastavu su ostvarili dvije uvjerljive pobjede protiv Otpisanih (+30 i +28).

Zeko i potočić - Bagatin

(prva utakmica je u nedjelju, 2. travnja u 16:00)

Najneizvjesniji par četvrtfinala je bez ikakve sumnje onaj između Zeke i potočića i Bagatina. Iako omjer pobjeda u sezoni ne sugerira neizvjesnost, možda će omjer u godini Gospodnjoj 2023. biti indikativniji. Bagatin je u tom periodu ostvario učinak od 5 pobjeda i 6 poraza, dok je Zeko na omjeru 4-6. Usto, Bagatin je bolji u međusobnim susretima u ovoj sezoni s dvije pobjede prema jednoj Zekinoj. Riječ je o dvije momčadi s dijametralno suprotnim filozofijama i geometrijama. Zeko i njegovi potočićari su u prosjeku značajno stariji (i iskusniji, jasno) od Bagatinovaca, što znači da se lagodnije osjećaju u igri na pola terena sa sporijim tempom. Bagatinovci su mahom momci od 25-26 godina, koji u bespozicijskoj igri puno trče i napade završavaju nakon manje od deset sekundi. Ipak, u ovakvim dvobojima je od iznimne važnosti imati na svojoj strani najboljeg igrača u seriji, a on se nalazi u Zekinoj momčadi. Marko Vlaić je drugi strijelac lige s više od 28 poena u prosjeku i svojom brzinom, prodornošću ali i dalekometnim šutom privlači pažnju svake obrane na sebe, što može ostaviti puno otvorenih šuteva za dalekometno topništvo druge najbolje tricaške momčadi lige (10.33 trica u prosjeku po susretu). Bagatin ima raznovrsnije napadačke opcije, bilo tko od vodećeg kvarteta (Peran, Chiabov, Vukadinović, Sučić) može imati odličan šuterski dan, a tada nastaju problemi za protivnika. Ukoliko uspiju iskontrolirati ponekad isuviše konceptualna dodavanja, Bagatinovci se mogu nametnuti kao bolji protivnik u ovom dvoboju. Šanse za prolaz su 50-50!

Za kraj smo ostavili završne statistike, kako individualne, tako i momčadske. Tko je najbolji strijelac, tricaš, momčad s najboljim napadom, obranom...


Lista najboljih strijelaca, minimalno pet nastupa:

Lista najboljih tricaša, minimalno pet nastupa:

Momčadski poeni po utakmici:

Primljeni poeni po utakmici:


Ubačene trice po utakmici, momčadski: