Hrvatska
FOTO: Zabok namučio Cibonu

FOTO: Zabok namučio Cibonu

Autor: Teo Cilar

Cibona je do pobjede došla u posljednje četiri minute utakmice.

Cibona je u predposljednjem 25. kolu HT Premijer lige došla do teško izborene domaće pobjede protiv žilavog Zaboka rezultatom 72:65. Do kraja regularnog dijela ostalo je još jedno kolo u kojem Zabok dočekuje Hermes Analiticu, a Cibona gostuje kod Škrljeva koje će im od idućeg tjedna biti protivnik u četvrtfinalu doigravanja. Zabok će u četvrtfinalu biti protivnik Zadru. 

Cibona-Zabok 72:65 (17:11, 15:22, 24:20, 16:12)

Početak utakmice obilježili su Borna Kapusta kod gostiju i Luka Žorić kod Cibone. Kapusta je doveo Zabok u vodstvo 0:2 s dva pogođena slobodna bacanja dok je Žorić izjednačio zakucavanjem. Kapusta polaganjem donosi novo vodstvo gostima da bi s druge strane Žorić pogodio jedno od dva bacanja, a nakon neuspješnog napada gostiju Žora pogađa dvicu za prvo vodstvo Cibone 5:4 na susretu. Marin Rozić dvicom i Ivan Novačić tricom nastavili su seriju Cibone koja je došla do vodstva 10:4. Odgovorio je Zabok serijom 7:2 u kojoj Antonio Črnjević postiže 4, a Ivan Vučić tri poena za samo minus jedan. Zabok do kraja četvrtine više nije zabio da bi Cibosi pobjegli na 17:11 do kraja perioda.

Cibona je 13. minuti utakmice novom tricom Novačića došla do najviše prednosti u prvom poluvremenu od 23:15. Gosti su odgovorili serijom 11:2 u kojoj Dejan Šakotić postiže pet poena, a odlični Patrik Jambrović u tim trenucima četiri poena uz dvije osvojene lopte za novo vodstvo Zaboka 25:26. Bilo je to u 17. minuti utakmice, a do kraja poluvremena momčadi su se još šest puta izmjenjivale u vodstvu. Zabok je na odmor otišao minimalnim vodstvom 32:33 koje je donio najbolji gostujući igrač Petar Marić tricom u završnici prvog dijela.

Žorić, Novačić i Branislav Ratkovica u prve dvije minute drugog poluvremena donose Ciboni vodstvo 41:33, ali uporni Zabok stiže i u 28. minuti utakmice dva puta poravnava rezultat, ali u vodstvo nije uspio doći. Treći period završava vodstvom Cibone 56:53. 

Cibona je sredinom posljednje četvrtine došla do najviših deset poena prednosti na susretu, a Zabok je još jednom zaprijetio kada su na tri i pola minute do kraja smanjili na 68:63. Mogli su i bliže, ali je Marić promašio tricu, a nakon jednog pogođenog bacanja Marina Rozića za 69:63, dva slobodna bacanja promašuje Črnjević. Tu je priči bio kraj, Cibona je rutinski privela utakmicu kraju i zasluženo slavila.

Najbolji u redovima Cibone bili su Novačić s 26 poena i 5 skokova te Žorić s 17 poena, 8 skokova i 3 blokade. Kod Zaboka najbolji Marić s 20 poena, 3 skoka i 2 asista dok je Šakotić ubacio 11.