Hrvatska
Regija
FOTO: Zadar izgubio 'dobivenu' utakmicu

FOTO: Zadar izgubio 'dobivenu' utakmicu

Autor: Paulo Sarić

Košarka se igra 40, a ne 38 minuta.

Iako su većinu susreta izgledali vrlo dobro, košarkaši Zadra upisali su novi poraz u ABA ligi. Dalmatinci su pred 3500 gledatelja u dvorani „Krešimir Ćosić“ u susretu u kojemu su vodili punih 38 minuta na koncu poraženi od drugoplasirane momčadi lige Mega Bemaxa rezultatom 80-84.

Bilo je to otvaranje kakvo su Zadrani mogli samo poželjeli. Momčad Ante Nazora od prve je minute krenula agresivno na obje strane terena, a taktička varijanta s kapetanom Šimom Špraljom u prvoj petorci iznenadila je goste koji su imali problema u obrani, posljedica čega su i dvije brze osobne pogreške Goge Bitadzea. Mladi je Gruzijac nakon manje od četiri minute igre morao na klupu radi dvije osobne pogreške čime je uvelike otupljena oštrica Milojevićeve momčadi. Srbijanski sastav nije imao odgovora na brzu igru domaće momčadi koja je dobro rješavala suparnički presing i dolazila do otvorenih pozicija za šut rezultat čega su i četiri trice u ranoj fazi susreta pa su Zadrani nakon osam minuta dalekometnim ubačajem Maria Littlea otišli na dvoznamenkastu prednost (22-10). Kakva je bila obrana domaćina u prvih deset minuta dobro svjedoči podatak da je najbolji napad lige prvu četvrtinu završio sa samo 15 ubačenih koševa.

Gosti su puno agresivnije otvorili drugu dionicu rezultat čega je i brzi bonus hrvatske ekipe. Zadranima su u dvije i pol minute suđene četiri osobne pogreške što su igrači Dejana Milojevića iskoristili da serijom 2-8 priđu na dva posjeda zaostatka (29-23). Period bolje koji je tricom zaključio Lovre Bašić nakratko je vratio domaćine na dvoznamenkastu prednost, no pet vezanih poena Kostje Mushidija u 18. minuti susreta primorali su trenera Nazora na minutu odmora. Ipak, domaćini do kraja poluvremena nisu ubacili ni koša iz igre, tek je Krajina bio precizan s linije slobodnih bacanja, pa se na veliki odmor otišlo s rezultatom 41-37.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon vrlo dobre prve četvrtine na otvaranju drugog poluvremena u petorku Zadra vratio se kapetan Špralja što je davalo dobar 'spaceing' domaćoj momčadi, a u takvoj je igri Bitadze znao ostajati kao riba na suhom nekoliko metara od svog koša što je i potvrdio kada je nakon nešto više od 30 sekundi igre napravio svoju četvrtu osobnu pogrešku. Ipak, mladi je Gruzijac, teškom bremenu unatoč, ostao na parketu, a gosti su mini-serijom 0-5 na isteku 25. minute prišli na samo minus dva (50-48).

Bilo je očito da je Nazorovim momcima bio potreban dodani impuls da se vrate u ritam kakav su imali veći dio utakmice, a njega su našli na defenzivnom dijelu trenera. Dobra obrana i kontrola skoka dozvolile su Megi samo četiri poena iz igre do kraja treće četvrtine pa se u posljednjih deset minuta ušlo s ugodnih plus deset Zadra (65-55).

Otvaranje posljednje dionice proteklo je u izjednačenoj igri, a onda je krenu blitzkrieg Mege. Igrači Dejana Milojevića u samo 47 sekundi napravili su seriju 0-7 i s dvoznamenkastog zaostatka prišli na samo minus tri (68-65). Srećom po Zadrane u tim je trenucima petu osobnu dobio najbolji igrač Mege Kostja Mushidi što je nakratko zaustavilo gostujući nalet. Dok su domaćine u mirnim vodama držale trice Malcolma Granta i Mislava Brzoje, Milojevićevi su momci priključak održavali s linije slobodnih bacanja pa se u posljednje tri minute ušlo s otvornim rezultatom (76-72). Do tada samozatajni Luka Božić s četiri je koša u 30 sekundi poduplao prednost Zadra.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako se činilo da će plus osam dvije minute prije kraja biti dovoljno za pobjedu – nije bilo.

Nikola Mišković je tricom i zakucavanjem pokrenuo svoju momčad, a Bitadze i Andrija Marjanović su zaključili seriju 0-9 koja je 40 sekundi prije kraja dovela srbijansku ekipu do prvog vodstva u utakmicu.

Zadrani su s nekoliko pogrešaka, nezagrađenih skokova i darovanih lopti praktički predali pobjedu u ruke Mege koja je ponuđeno objeručke prihvatila. Iako je Atiću zadrhtala ruka s linije slobodnih bacanja, Marjanović nije imao takvih problema te je polaganjem i dodatnim slobodnim bacanjem zaključio seriju 0-12 kojom su gosti došli do pobjede.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Mushidi i Bitadze s 18, odnosno 13 koševa, čemu je potonji dodao i 11 skokova, dok je Zadrane predvodio Mario Little s 22 poena.