Hrvatska
FOTO: Zadar 'namagarčio' Šibenčane! Izvrsna predstava Magarityja za pobjedu u derbiju

FOTO: Zadar 'namagarčio' Šibenčane! Izvrsna predstava Magarityja za pobjedu u derbiju

Autor: Paulo Sarić

William Magarity iz utakmice u utakmicu pokazuje da je njegovo dovođenje u Zadar bilo pun pogodak.

Bio je to pravi navijački ugođaj, kakav i dolikuje susretima lokalnih rivala kakvi su Zadar i Šibenik. Oko 3000 ljudi okupilo se večeras u dvorani „Krešimir Ćosić“ kako bi vidjeli susjedski derbi. I nisu imali razloga biti razočarani. Na koncu su, sukladno očekivanjima, slavili domaćini koji su svladali GKK Šibenik rezultatom 94-72 i došli do osme pobjede u hrvatskom prvenstvu.

Prvih je nekoliko minuta proteklo u ispitivanju snaga nakon čega su Zadrani krenuli u seriju 7-0 koja je primorala gostujućeg trenera Mira Jurića na ranu minutu odmora pri rezultatu 13-6. Šibenčanima se u uvodu susreta 'skratila ruka' pa su u dva navrata promašili i čitav obruč, no 'Građane' je prvu četvrtinu u igri držao reprezentativni razigravač Martin Junaković koji je u početnih deset minuta ubacio 13 poena.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nije dugo trebalo da se domaćini košem i dodatnim slobodnim bacanjem Domagoja Vukovića odvoje na dvoznamenkastu prednost (31-21). Nazorove je trupe pritom predvodio razigrani William Magarity koji je nemilo trpao suparnički koš, a ne smije se zanemariti ni uloga Luke Božića koji je svojoj momčadi donio četiri od ukupno devet napadačkih skokova koliko su ih imali sredinom druge dionice. Izlaskom Junakovića iz igre počeo je period bolje igre Šibenika koji je serijom 0-8 u 16. minuti prišao na posjed zaostatka (34-31), no završnica poluvremena je pripala Zadranima pa se u svlačionice otišlo s 45-37 za domaćine.

Razliku je u prvom dijelu radila dominacija Zadra pod obručima. Dok su Šibenčani ukupno skupili 12 skokova, domaćini su ih toliko imali samo u obrani, dok je čak 14 napadačkih skokova već u prvih 20 minuta usmjerilo tijek susreta.

Serija 12-2 na otvaranju nastavka u koju je raspoloženi Magarity ugradio osam poena dovela je domaćine do plus 16 sredinom treće četvrtine (57-41) i natjerala trenera Jurića na novi razgovor sa svojim igračima. Iako su gosti uspjeli zaustaviti nalet Zadra i održati se na životu, u nastavku su igrali „bez“ svog najboljeg igrača Junakovića kojeg je dobra momčadska obrana, predvođena Mislavom Brzojom, ostavila bez koša nakon prvih deset minuta susreta pa se u zadnju dionicu ušlo sa 66-51 za bijele.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Pitanje pobjednika, ako ga je ikad i bilo, riješeno je već na otvaranju četvrte četvrtine kada su Zadrani serijom 10-0 otišli na 25 razlike (76-51) nakon čega smo gledali odrađivanje posla pa su priliku dobili i mladi Jure Planinić te Luka Tomas što su gosti iskoristili da ublaže poraz.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Magarity s 25 koševa i devet skokova, a pratio ga je Božić s 18 poena, dok je najefikasniji kod 'Građana' bio Pavao Paić s 15 koševa i devet uhvaćenih lopti.