Hrvatska
FOTO/VIDEO: Zadar se bez isključenog Žorića vratio s -20 i 'poskliznuo' u završnici, Cibona u finalu

FOTO/VIDEO: Zadar se bez isključenog Žorića vratio s -20 i 'poskliznuo' u završnici, Cibona u finalu

Autor: Branko Tabak

Utakmica dostojna hrvatskog derbija!

Kakva drama u prvoj utakmici polufinala Kupa Krešimira Ćosića! Zadar je bez isključenog Luke Žorića bio na -20, vratio se i imao napad kod minus 1 (79-78) za potpuni preokret, no Lovre Bašić se pokliznio... Marin Rozić je uzeo loptu i položio za 81-78. Mirna Novačićeva ruka s linije slobodnih bacanja potvrdila je pobjedu Cibosa.

Trener Zadra Ante Nazor je susret otvorio s petorkom bez playmakera (Kwame Vaughn nije ni ulazio u igru zbog problema s leđima) i s jasnim uputama Mislavu Brzoji da 'puše za vrat' Marku Ljubičiću. U izjednačenoj prvoj dionici vidjeli smo puno energije, dvije 'napaljene' momčadi i za korak bolju Cibonu čiji je strateg Ivan Velić s nekoliko rotacija i postavljenjem mladog Krešimira Ljubičića na centarsku poziciju pogodio 'u sridu' te u jednom trenutku imao solidnu prednost 17-12 i to nakon serije 8-0 koju su tricama začinili Josip Bilinovac i Rozić.

Iako je Zadar četvrtinu zatvorio s -3 (17-14), još se nije nazirala igra koja bi mogla donijeti dugoročni pomak. Cibona je nastavila rasti, svaka izmjena donijela je korist. Tako je Roko Rogić tricom, koju je nadovezao na Rozićevu u 13. minuti odveo Zagrepčane do +9 (25-16).

Sitne provokacije s obje strane više su štetile Zadranima koji nakon nesportske pogreške Marija Littlea na Rogiću i četiri primljena poena u jednom napadu tonu na - 11 (29-18).

Zadar je nakon tri minute druge četvrtine iskoristio bonus pa je svaki faul značio odlazak Cibone na lagano poentiranje. Ipak, s dva obranjena napada bez prekršaja i s pet povezanih poena (Žorić 2, Petar Marić 3) Zadrani dolaze do zraka i tope prednost Cibone na 29-23. Ubrzo je u bonus ušla i Cibona, no Marko Ljubičić tricom dovodi svoju momčad u komfornu situaciju (32-23). Kada mu se priključio smireni Rozić odletjeli su Cibosi na velikih +12 (35-23). Igrala se 16. minuta.

Lovre Bašić ne dopušta rani brodolom svoje momčadi te tricom i asistencijom za zakucavanje Žorića vraća Zadar na dohvatljivih -7 (35-28). No, bilo je to ludo prvo poluvrijeme Cibone u kojem je 10 od 16 ispaljenih trica našlo put do mete. Nakon Novačića pogodio je i Rozić za, pa potom i Bilinovac za ogromnih 46-32.

Zadru se, nije to Nazor mogao ni sanjati, uz sve to ukazao i problem s detonirajućom reakcijom Luke Žorića koji revoltiran suđenjem u cjelini, nakon jedne sudačke odluke i to u korist Zadra, nabija loptu nogom, i pogađa suca Karduma, koji se našao na putu. Isključenje se podrazumijevalo. Utakmicu protiv Bosca propustio je zbog grijeha počinjenih u susretu s Goricom u HT Premijer ligi, a onda si je dopustio još i ovo.

Cibona je u tim trenucima imala finale servirano na pladnju.  Velićeva briga nakon prvog poluvremena bila je posao odraditi do kraja. Nazor je, pak, u svlačionici morao vidjeti kako trgnuti svoju momčad i nadoknaditi 14 poena minusa (48-34).

Nada u srcima zadarskih navijača i vjera u glavama igrača nije se gasila ni kada je na vidiku bila katastrofa. Nakon 90 sekundi  u drugom dijelu Cibosi su bili na 52-34. Otišla je Cibona i na +20. Cibosu su bili na sedmom nebu, Zadrani u devetom krugu pakla iz kojeg ih je pokušao izvući Luka Božić nakon čijih je povezanih 10 poena Zadar na tri minute prije kraja treće četvrtine stigao do -13 (64-51) i posjeda lopte. Marić promašuje zicer čime je propala prva prilika za potpuni povratak Zadra u utakmicu, ali... Nakon Božića ukazao se Little čije tri trice spuštaju Zadar na jednoznamenkasti zaostatak s kojim se ušlo u zadnju četvrtinu (68-60).

Cibona je uspjela kontrolirati rezultat na sigurnoj distanci do tri minute prije kraja kada Božić tricom dovodi Zadar do 79-74. Pomogli su u tomu Cibosima i Zadrani koji su u lovu na zaostatak promašili četiri bacanja. No, prilika im se ukazala kada Dašićeva ruka s iste linije nije zakazala. Bilo je točno 100 sekundi do kraja kada je Zadar stigao na posjed zaostatka (79-76). 

U sljedećem Ciboninom napadu Novačić i Markota (nakon što je lopta doskočila u ruke Marka Ljubičića) promašuju šuteve za tri poena, a Bašić bacanjima smanjuje zaostatak na jedan poen (79-78). Opet se Zadar dobro brani i ima napad za preokret koji bi, sigurni smo, zauzeo važno mjesto u zbirci velikih hrvatskih košarkaških priča. 

Do kraja je bilo 30 sekundi. Nazor je zvao time-out, želio je brzo rješenje i zadnju loptu u svoim rukama. I tada se dogodilo Bašićevo poskliznuće. Ne krivi pas, ne izgubljena lopta, ne pogrešno vođenje. Bašić se poskliznuo. Iskusni Rozić, koji je svojom reakcijom isprovocirao i Žorića na nesportski potez, a  koji je rezultirao isključenjem, uzeo je loptu i položio za 81-78. Do kraja Little i Novačić pogodili su po dva slobodna bacanja, a na dvije sekunde do kraja Litlle pogađa prvo, namjerno promašuje drugo bacanje i ... 

Eto nam spornog trenutka. Lopta se odbija od obruč, pa tablu. Litlle hvata loptu, no suci loptu dodjeljuju Ciboni jer je najbolji igrač Zadra, navodno, prerano krenuo pod koš. Zadrani su tražili pregled snimke, nisu ga dobili i priči je tu bio kraj.

Cibona je bila bolja prvo, Zadar drugo poluvrijeme, a finale je izborila momčad s više sreće. Sportski stisak ruke na kraju susreta ljepša je priča od nepotrebnih repova. Cibona se mora pripremiti za finale, a Zadar za završnicu ABA lige i Prvenstva gdje možda dočeka tuđe poskliznuće ili sporni trenutak u svoju korist.  

Pogledajte snimku završnice i Littleova slobodna bacanja snimljenu iz pregledne ptičje perspektive i u razini s linijom. Lopta je ta koja mora dotaknuti obruč prije nego li igračeva noga dotakne parket s unutarnje strane linije.