Hrvatska
Regija
FOTO: Zadar se nasukao u Baru

FOTO: Zadar se nasukao u Baru

Autor: Paulo Sarić

Dalmatincima nije pomoglo ni 13 napadačkih skokova.

Košarkaši Zadra upisali su i drugi poraz od Mornara ove sezone. Nakon što su Crnogorci prije dva i pol mjeseca slavili u Zadru i praktički smijenili Aleša Pipana, momčad Mihaila Pavićevića večeras je bila bolja i od Nazorovih trupa rezultatom 89-81 nanijevši Dalmatincima deseti poraz u regionalnom natjecanju.

U izostanku nominalno startnog razigravača Kwamea Vaughna priliku je u prvoj petorci dobio Lovre Bašić koji je solidno dirigirao napadima Zadra. Otvaranje susreta proteklo je u otvorenoj, ali i izjednačenoj igri na koš više u kojoj su se momčadi praktički iz napada u napad izmjenjivale u vodstvu. Kolotečinu je prekinula serija Mornara 9-0 koja je odvela domaćine na 22-15 na isteku osme minute i natjerala trenera Antu Nazora na prvu minutu odmora.

FOTO: KK Mornar - MEDIA Pro

Odgovor je bio ekspresan. I dalekometan. Mario Little je tricom započeto, a raspoloženi Bašić na isti način završio nalet Dalmatinaca 0-10 kojim je završena prva četvrtina.  Rezultat je bio izjednačen narednih nekoliko minuta, a onda su iz igri izišli prvo Luka Žorić a potom i Lovre Bašić nakon čega su počela kašljucanja u gostujućem napadu. Crnogorci su razdoblje od tri i pol minute igre bez koša Zadrana iskoristili da se odvoje na sedam poena viška (37-30) što su do poluvremena dodatno podebljali.

S druge je strane razigran bio Antabia Waller koji se probudio u drugoj dionici i s 11 poena odveo svoju momčad u mirnije vode.

Dok je Bašić bio na klupi napad hrvatskog sastava izgledao je prilično jalovo što potvrđuje i podatak da su gosti s 24-godišnjim razigravačem ubacili 32 koša za 14 i pol minuta, dakle 2,2 poena po minuti, dok su u pet i pol minuta bez njega zabili tek sedam koševa.

FOTO: KK Mornar - MEDIA Pro

Domaćini su bolje otvorili nastavak i već nakon minutu i pol otišli na dvocifrenu prednost (51-40) natjeravši trenera Nazora na brzi time-out. Bašić i Špralja su odgovorili tricama, no problemi u napadu Zadra nastavili su se i u narednim minutama pa 'Mornarima' nije dugo trebalo da slobodnim bacanjima Nemanje Vranješa u 26. minuti odu na do tad najvećih plus 13 (64-51). Do kraja su borbeni Zadrani u nekoliko navrata uspjeli prići na jednoznamenkasti zaostatak, no za ozbiljniju prijetnju nije bilo koncentracije.

Šest poena Strahinje Mićovića i trica Wallera na prijelazu četvrtina odveli su Crnogorce na 77-61 i praktički prelomili susret. Prednost Mornara nastavila je rasti i u idućim napadima, da bi se zaustavila na najvećih 20 razlike što su Dalmatinci uspjeli smanjiti do isteka 40. minute.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Waller i Vranješ s po 16 poena pa gostima nije pomogla ni vrlo dobra partija Lovre Bašića koji je ubacio 17 koševa i podijelio devet asistencija.