Hrvatska
FOTO: Zadar se vratio iz mrtvih i velikim preokretom slavio u gradskom derbiju

FOTO: Zadar se vratio iz mrtvih i velikim preokretom slavio u gradskom derbiju

Autor: Paulo Sarić

Unatoč porazu, domaćini su mogli uzdignute glave napustiti parket.

Kako se i očekivalo, bio je to pravi gradski derbi. U starim Jazinama okupilo se nešto manje od 1500 gledatelja koji su gledali puno neizvjesniji susret nego li je većina očekivala. Ipak, na koncu su, kako se i očekivao, pobjedu upisali „gosti“ iz KK Zadar koji su rezultatom 61-80 došli do svog osmog trijumfa u devet susreta hrvatskog prvenstva.

Iako se iz najava moglo iščitati da ćemo gledati susret dviju „bratskih“ momčadi, otvaranje je proteklo u svemu samo ne u familijarnom tonu. Puntamičani su od starta krenuli agresivno te su većinu prve četvrtine diktirali tempo susreta. Raspoložen je na samom otvaranju bio Emilio Banić koji je dvjema tricama doveo svoju momčad do prednosti, da bi, nakon kratkog intermezza, uslijedila dobra rola Josipa Popića pa je semafor u osmoj minuti pokazivao 22-17 za domaćine.

Imali su Jusupovi momci dominaciju pod obručima odakle su zabili 18 od 21 poena u startnoj dionici, no nišanske sprave su bile bolje namještene kod „mlađeg brata“ koji je ubacio pet od sedam dalekometnih pokušaja, odvojivši se već početkom druge četvrtine na dvoznamenkastu razliku (31-21).

Rijetki su u tim trenucima mogli vjerovati kakvu košarku prikazuju igrači kluba s budžetom koji prelazi deset milijuna kuna. Većinom javnog novca...

A kakvu, pak, njihovi suparnici koji ne raspolažu ni desetinom toga.

Nervoza je bila očita, a do izražaja je došla kada je kapetan Zadra Ive Ivanov burno reagirao na malo jači prekršaj Palčića i zaradio tehničku pogrešku. Nervozu su ubrzo pokazali i momci iz Tornada koji su ničim izazvani upaljačem gađali Emilija Banića, mlađeg brata svog nekadašnjeg idola Marka Banića, dok je mirno čekao da se okuša s linije slobodnih bacanja.

Gnjev izazvan lošim igrama svojih ljubimaca donekle je i razumljiv, no takvo ponašanje već nekoliko sezona kažnjava prije svega KK Zadar i sve građane Grada Zadra koji svojim novcem financiraju klub s Višnjika.

Jesu li najvatreniji navijači toga svjesni ili devijantno ponašanje i dalje opravdavaju lošim (javnim) politikama?!

FOTO: KK Sonik Puntamika

Bilo kako bilo, na parketu smo nastavili gledati dominaciju domaćina koji su ubrzo otišli na nestvarnih plus 16 (42-26).

I tu stali.

Uspjeli su gosti prići na jednoznamenkasti zaostatak do velikog odmora, da bi boljom obranom u nastavku ubrzo stigli i na minus pet, primoravši trenera Sonika Šimu Kraljevića na minutu odmora.

Čim su plavo-bijeli podigli intenzitet na defenzivnom dijelu terena, stao je šut Puntamike, pa nije dugo trebalo da gosti preuzmu kontrolu nad susretom. Samo pet poena u prvih osam minuta treće četvrtine skupo je koštalo 'Zelene' koji su upali u abaligaški mlin pa se Zadar na krilima Bryona Allena i Martina Junakovića uspio pribrati i u posljednjih deset minuta ući s jezičcem na svojoj vagi.

Ratnička energija Puntamičana nije jenjavala sve do konca susreta, no kako je vrijeme odmicalo tako je do izražaja došla veća kvaliteta gostiju koji su se u samo četiri minute odvojili na plus 13, efektivno riješivši pitanje pobjednika. Do kraja je razlika je nastavila rasti, no ni konačnih 19 razlike ne može isprati gorak okus prvog poluvremena Zadra, kao ni junački otpor domaćina koji su još jednom pokazali da novac ne igra na košarkaškom parketu.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Allen i Junaković s 22, odnosno 17 poena, dok su najraspoloženiji kod Sonika bili Banić i Jošić koji su ubacili po 11 koševa.