Hrvatska
Regija
FOTO: Zadar u dramatičnoj završnici nadoknadio minus 14 i stigao do velike pobjede

FOTO: Zadar u dramatičnoj završnici nadoknadio minus 14 i stigao do velike pobjede

Autor: Paulo Sarić

Izvrsna partija Vukovića i probuđeni Allen ponovno su razveselili svoje navijače.

Košarkaši Zadra pred nešto manje od 5000 gledatelja stigli su do četvrte pobjede u ABA ligi. Iako su sredinom drugog poluvremena gubili čak 14 razlike, domaćini su u posljednjih pet minuta furioznom igrom stigli do velikog preokreta i vrijedne pobjede u borbi za ostanak u regionalnoj natjecanju (106-100).

Tri je stvari trener Jusup označio ključnima u najavi utakmice: fokus, koncentraciju i obranu pick igre gostiju. Niti jedne od tri nije bilo ni u naznakama u prvim minutama večerašnje utakmice. Zadrani su u napadu forsirali i srljali, ne nalazeći rješenja za krakate Beograđane, dok o izdanju na drugoj strani parket dovoljno govori činjenica da je Perry lakoćom probijao prvu liniju obrane i završavao na obruču, ili pak upošljavao suigrače u otvorenim pozicijama.

Ne čudi stoga što je semafor nakon četiri minute pokazivao visokih plus 11 za Megu (3-14).

Za buđenje Jusupovih trupa trebalo je sačekati ulazak Martina Junakovića koji je donio prijeko potrebnu promjenu ritma i povezao domaće redove. Kapetan Ivanov dobio je više prostora, a otvorilo se i iza linije 6,75 i eto domaćina u egalu prije kraja prve četvrtine (20-20).

Otvaranje druge dionice donijelo je povratak Kendricka Perryja na parket što su gosti iskoristili da u nešto više od minute povežu šest poena. Odgovor Zadra stigao je preko raspoloženog Vukovića koji u posljednjih nekoliko tjedana daje izuzetno vrijedne minute s klupe, no svaki put kada bi plavo-bijeli nadoknadili zaostatak i prošli na pokoji poen zaostatka, proradila bi dalekometna artiljerija beogradskog sastava.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Zanimljivo, prilično ravnomjerno raspoređena. Dvije trice ubacili su Nikola Mišković i Edin Atić, dok je petoro igrača dodalo po jednu, pa se na veliki odmor otišlo s 47-51 za Megu.

Prve minute nastavka umnogome su bile preslika otvaranja utakmice. Perry je desetom tricom svoje momčadi pokrenuo novi gostujući nalet kojeg je minutom odmora nakratko prekinuo trener Jusup, no nije trebalo dugo čekati da semafor ponovno pokaže visokih plus 11 za Beograđane (58-69).

Najbolji strijelac Zadra Bryon Allen u tim je trenucima igrao neku svoju utakmicu, pa ni dominacija u napadačkom skoku nije puno pomagala Dalmatincima.

U odlučujuću četvrtinu se ušlo s minus devet iz zadarske perspektive, no veliki broj promašenih zicera pod protivničkim obručem skupo su koštali domaćine koji se nikako nisu uspijevali vratiti u igru. Rotirao je Danijel Jusup u pokušaju da nađe raspoloženu petorku, no kakvu god kombinaciju poslao na teren javljao bi se problem.

Bilo u obrani, bilo u napadu.

Nije pomagala ni zona, a niti kombinacija Keller-Vuković dugoročno nije donijela ništa dobroga, pa se u završnicu ušlo s petorkom koja je iznijela veći dio susreta.

Pun pogodak!

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Mega je manje od pet minuta prije kraja imala dvoznamenkastu prednost, a onda su Zadrani upalili motore...

Preokret je tricom pokrenuo Allen, a priključili su mu se Gilbert i Vuković s iste razdaljine, dok je agresivna obrana tjerala goste na izgubljene lopte iz kojih su dolazili lagani poeni.

Rezultat? Potpuni egal nešto manje od dvije minute prije kraja (98-98).

Odveo je Allen dvama bacanjima napad kasnije svoju momčad i do vodstva, da bi mu u posljednjim minutama ruku dao drugi domaći junak Domagoj Vuković koji je prvo popravio njegov promašaj i vratio domaćine u plus, da bi potom s linije slobodnih bacanja potvrdio veliku pobjedu za treće uzastopno slavlje na tribinama Krešinog doma.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Vuković i Allen s 28, odnosno 22 poena, dok je goste predvodio Marko Simonović s 23 koša i 12 skokova.