Hrvatska
Regija
FOTO: Zadar vratio davno izgubljene trofeje

FOTO: Zadar vratio davno izgubljene trofeje

Autor: Paulo Sarić

Ponovno je zaživjela priča o pokretanju muzeja zadarske košarke.

Jutros je na Višnjiku u prisustvu velikana zadarske košarke Vlade Vanjka i Petra Popovića upriličena svečanost vraćanja dvaju trofeja u vitrine KK Zadar. Radi se o pokalu pobjednika jugoslavenskog kupa davne 1970. i trajnom peharu za osvajanje šestog naslova prvaka tadašnje države iz 1986. godine kada je u Zagrebu „pala“ jaka Cibona. Tada europski prvak. Najzaslužniji za vraćanje trofeja tamo gdje im je i mjesto, u bogatu riznicu kluba iz Donatovog grada, je Krešimir Butić koji već godinama ulaže veliki trud skupljanjem brojnih memorabilija iz bogate povijesti Zadranima omiljenog sporta.

- Glavna je ideja bila da se ovi trofeji vrate gdje im je mjesto. Nažalost, godinama su bili izgubljeni i nitko nije znao gdje se nalaze, a klub je pritom bio uskraćen za dio svoje povijesti. Stoga sam stupio u kontakt s nekim ljudima i napravio replike pokala koji je Zadar osvojio. Riječ je o peharu pobjednika Kupa Jugoslavije osvojenom u Splitu 1970. godine te trajnom trofeju za osvajanje prvenstva bivše države. Zahvalio bih se ovom prilikom Igoru Kolariću, tadašnjem zaposleniku Cibone, koji mi je pomogao. Nadam se da je ovo prvi korak ka pokretanju muzeja zadarske košarke – rekao je Butić prilikom današnje svečanosti.

Ideja o muzeju već je godinama aktualna u Zadru, no unatoč višegodišnjim najavama malo se toga pokrenulo u zadnje vrijeme.

- Postoji idejni arhitektonski plan za uređenje prostora u dvorani. Vrijeme je da se na jednom mjestu nađu svi trofeji, slike i uspomene iz bogate povijesti kluba. Često se događa da se ljudi interesiraju postoji li nešto slično, no nažalost jedino što pritom mogu napraviti je slegnuti ramenima. Ovo su ljeto došli turisti iz Australije i tražili da ih provedem kroz dvoranu, da se upoznaju s KK Zadar i njegovim uspjesima te onim što klub znači samom gradu. Ja sam im pokazao „zastave“ za osvojene naslove, neke trofeje, ispričao nekoliko priča… No, bilo bi puno bolje da je sve na jednom mjestu kako bi svi zainteresirani, i turisti i domaći ljudi, mogli vidjeti koliko je košarka uspješna u gradu.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Projekt je to koji zahtjeva financijska ulaganja pa je stoga potrebna podrška brojnih strana. Osim ŠC Višnjik i KK Zadar, u nj bi trebao biti uključen i Grad koji bi morao prepoznati svoj interes u upotpunjavanju turističke ponude i iskoristiti dodatni adut za pozicioniranje na tržištu. Identitetske i sociološke aspekte valjda ne treba niti spominjati.

- Zahvalio bih se i prošloj upravi kluba na suradnji, ali čini mi se da su se stvari posljednjih mjeseci digle na višu razinu.

Svečanosti su nazočili i sami akteri povijesnih uspjeha. Vlado Vanjak je sa Zadrom, među ostalim, osvojio Kup Jugoslavije 1970. godine nakon velike pobjede u Splitu.

 - Dobro se sjećam. Mi smo tada iznenadili Split. Momčad sa Šolmanom, Skansijem, Tvrdićem… je bila izuzetno jaka i svi su očekivali njihovu pobjedu. U Splitu je čak bila i priređena velika fešta. Sve je bilo spremno za njihovo slavlje, no tada se ukazao – Krešo. On se bio tek vratio iz Amerike te nije trebao igrati. Sjećam se da je sjedio kraj terena i pričao sa Splićanima, a onda se odjednom digao i rekao im da ide nešto obaviti i da će se vratiti za nekoliko minuta. A kad se vratio, bio je u dresu. Oni su se smrzli – prisjetio se Vlado Vanjak jedinog zadarskog osvajanja Kupa Jugoslavije.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

O naslovu prvaka iz 1986. godine već je puno toga rečeno. Spjevane su brojne pjesme, a uspomena na proslavu i dalje živi u urbanoj duši grada te je s vremenom prerasla u mit za buduće generacije.

- Slično kao i Split i Cibona je već bila organizirala feštu. Sve je bilo spremno u hotelu Palace za 500-tinjak uzvanika. Naručili su škampe, vino… A kasnije je sve to otišlo s nama za Zadar – kazao je junak iz 1986. godine Petar Popović – koji je na pitanje je li mu to bila najbolja utakmica u karijeri rekao – možda i nije najbolja utakmica u životu, ali svakako jest najbolje poluvrijeme.

Kako Zadar igra posljednjih nekoliko tjedana, ne bi bilo iznenađujuće da se bogata riznica ove sezone upotpuni još jednim trofejom. Suša traje već skoro deset godina…