Hrvatska
FOTO: Zadrani osvojili naslov prvaka države nakon deset godina čekanja!

FOTO: Zadrani osvojili naslov prvaka države nakon deset godina čekanja!

Autor: Paulo Sarić

Zadrani su nakon deset godina prekinuli dominaciju Zagrepčana i osvojili svoj prvi naslov prvaka Hrvatske u košarci u kolicima.

KKOI Zadar postao je prvak države u košarci u kolicima. Dalmatinci su na domaćem terenu u odlučujućem susretu svladali KKI Zagreb rezultatom 78-52, da bi naslov potvrdili nekoliko sati kasnije slavljem protiv KKOI Vukovi 71-44.

Zagrepčani su u prvom ogledu dvostrukog programa u Jazinama bez velikih problema nadvisili drugu momčad Zadra 29-56, nakon čega je bilo jasno da će izravni dvoboj prvoplasirane i drugoplasirane momčadi odlučivati o prvaku države.

Domaćini su bolje otvorili utakmicu i rano se odvojili na par posjeda razlike, no Zagrepčani su već do isteka pete minute preokrenuli rezultat i došli do prvog vodstva. Gosti su u narednih desetak minuta nametnuli svoj ritam i održavali se u vodstvu, no Dalmatinci su pretkraj prvog poluvremena podigli intenzitet i krenuli u nalet koji im je omogućio pet koševa viška na poluvremenu (43-38).

Serija 8-0 na otvaranju treće četvrtine odvela je domaćine na prvu dvoznamenkastu prednost, koju su dosegli u 24. minuti, nakon čega se više nisu osvrtali. Zagrepčani su se hrabro borili do samoga kraja, no niti u jednom trenutku nisu uspjeli ozbiljnije priprijetiti. KKOI Zadar je četiri i pol minute prije kraja otišao na plus 20 čime je napravio veliki korak ka naslovu prvaka Hrvatske. Zadrani su utakmicu završili kako i dolikuje – tricom u posljednjim sekundama kojom su stavili „točku na i“ velike pobjede.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, još nije bilo sve riješeno. Domaćinima je trebala pobjeda i u posljednjoj utakmici protiv KKOI Vukovi kako bi potvrdili naslov. Druga je zagrebačka ekipa prije toga morala odraditi susret protiv KKOI Zadar 2 kojeg je bez imalo muke pobijedila 33-58, no u posljednjem dvoboju dana nije mogla parirati prvoj momčadi Zadra. 'Vukovi' su pružali otpor tek prvih petnaestak minuta nakon čega su Dalmatinci krenuli u seriju 12-2 kojom su se u 16. minuti odvojili na dvoznamenkastu razliku (34-23). Prednost je do poluvremena narasla na 18 koševa (44-26), da bi pretkraj susreta iznosila i 29 razlike. Bila je to razlika koju domaćini nisu mogli ispustiti pa se u Jazinama proslavio prvi naslov prvaka države u košarci nakon gotovo deset godina stanke.

- Znali smo da smo jaki i da imamo snažnu momčad, ali bilo je pitanje kako ćemo se ukomponirati i na što će to ličiti na terenu. Rasli smo iz utakmice, dobili smo priliku i iskoristili ju – rekao je nakon osvojenog naslova osnivač KKOI Zadar Filip Jadrijev i nastavio – okupili smo se prije tri godine, nakon što je kup došao u Zadar. Zadar je grad košarke, no nije imao selekciju košarke u kolicima pa smo ju odlučili osnovati. Svima nam je ovo dobra terapija kako bismo izbacili sve loše misli, sve gluposti iz svoje glave. Družimo se, putujemo… i evo nas, sada smo prvaci države! Drago mi je da je naš trud rezultirao današnjim uspjehom.

Ovo je prvi naslov Zadra u košarci nakon gotovo deset godina.

- Tako je. Nadam se da je ovo samo početak jedne lijepe priče.

Na kraju su igrači obje ekipe zajednički pozdravili okupljenu publiku i pokazali da ljubav prema sportu nadilazi sve granice.

SASTAV DRŽAVNOG PRVAKA: Bračanov, Hromin, Jadrijev, Jerkov, Kolega, Pešić, Rubeša, Sinovčić, Žagar.