Hrvatska
Regija
FOTO: Zadru 'Bronhi', Ciboni borba za ostanak

FOTO: Zadru 'Bronhi', Ciboni borba za ostanak

Autor: Paulo Sarić

Domaćini su imali neočekivanog junaka – 'snajperista' Luku Božića.

Košarkaši Zadra drugi su put ove sezone pobijedili Cibonu i napravili veliki korak ka ostanku u ABA ligi. Igrači Ante Nazora pred nešto više od 5000 gledatelja nakon velike su borbe svladali goste iz Zagreba rezultatom 95-91 i došli na milju od sigurne luke.

Bekovska linija Cibone već je nakon dvije minute bila opterećena osobnim pogreškama, po dvije su imali Ljubičić i Bilinovac, pa nije dugo trebalo da u igri vidimo najboljeg igrača hrvatskog prvenstva Roka Rogića koji je zamijenio iskusnog srbijanskog razigravača i preuzeo konce napada zagrebačke momčadi. Upravo su njegovim poenima 'Cibosi' došli do prve prednosti na susretu (8-10), no prva je četvrtina protekla u većinom izjednačenoj borbi dvaju ravnopravnih suparnika.

Ivan Velić je puno rotirao na početku utakmice tražeći raspoloženu petorku te je u prvih deset minuta priliku dobilo isto toliko igrača Cibone, ali je upravo visok intenzitet držao 'Vukove' u igri. Barem do sredine druge dionice. Serija 10-1 u koju je raspoloženi Mario Little ugradio pet koševa odvela je Zadrane na dvoznamenkastu prednost u 15. minuti (41-30) te se činilo da domaćini polako hvataju povoljne vjetrove koji će ih odvesti u sigurnu jadransku luku ostanka u ligi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

S tim s nije složio Damir Markota čiji je nastup sve do pred početak susreta bio upitan i s pet uzastopnih poena pokrenuo nalet 'Vukova' koji su se učas vratili na posjed zaostatka. Veći problem od serije 0-9 domaćinima je stvorila reakcija Luke Božića na dosuđeni prekršaj radi koje je hrvatski reprezentativac dobio tehničku pogrešku te je zbog četiri faula morao preseliti na klupu. Iskoristili su to Velićevi momci i dvjema tricama prešli u vodstvo uoči odlaska na veliki odmor, da bi na isti način s druge strane odgovorio Vaughn za minimalnu prednost Zadra na poluvremenu (48-47).

Otvaranje nastavaka proteklo je u znaku Josipa Bilinovca koji je s 11 koševa u pet minuta nagovijestio buđenje Cibone. Gosti su podigli intenzitet na defenzivnoj strani terena iz čega su dolazili brojni napadi na nepostavljenu obranu pa je semafor vrlo brzo pokazivao 57-62 za momčad iz Savske. Veliki je problem domaćinima u tim trenucima predstavljala igra u napadu o čemu svjedoči i period od gotovo četiri minute bez koša iz igre, no spuštanje petorke i igra s Vukovićem na 'petici' vratili su Dalmatincima prijeko potreban elan.

Ulazak Bašića povezao je redove Zadrana koji su krenuli u veliki nalet. Serija 12-2 na zatvaranju treće četvrtine vratila je inicijativu na stranu domaćina pa se u odlučujućih deset minuta ušlo s plus šest za Nazorove momke (70-64).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Novi je vjetar u domaća jedra donijela isključujuća peta osobna pogreška Filipa Bundovića nakon koje je u igru nakratko ušao nezagrijani Krešimir Ljubičić, no nije dugo trebalo da se trener Velić odluči na igru 's četiri mala' koju je forsirao do kraja utakmice.

Mladi je hrvatski reprezentativac u igri proveo ravno 49 sekundi...

U takvom omjeru snaga, bez zaštite obruča, 'Cibosi' nisu uspjeli parirati Zadranima. Iako je nekoliko nervoznih poteza igrača Zadra dalo nadu gostima koji su u par navrata prilazili na četiri poena minusa, Zagrepčani sve do polaganja Rogića nisu uspjeli doći na posjed zaostatka (92-89). A tad je već bilo prekasno. Ono što je dvjema tricama nagovijestio neočekivani 'snajperist' Luka Božić, pobjedu domaćina – potvrdio je s linije slobodnih bacanja Kwame Vaughn za konačnih 95-91.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Mario Little s 20 poena, čemu je dodao i četiri asistencije, a pomoć je imao u Božiću koji je ubacio 17 koševa, dok je najbolji u zagrebačkim redovima bio Damir Markota s 21 poenom.

Rezultati by SofaScore