Europa i Svijet
FOTO: Žalgiris je od lovca postao lovina, Fener s pola snage pobijedio Gran Canariju

FOTO: Žalgiris je od lovca postao lovina, Fener s pola snage pobijedio Gran Canariju

Autor: Saša Ćirić

Momčadi se još uigravaju.

Nova sezona euroligaškog karusela je započela s nekim iznimno zanimljivim dvobojima i rezultatima.

Nakon prošlosezonskog bljeska i plasmana na Final four, oči javnosti bile su uperene u Šarunasa Jasikevičiusa i njegov Žalgiris. Takav rezultat je motiv budućim suparnicima, koji će u direktnim dvobojima htjeti skinuti skalp litvanskom divu. Momčad Baskonije je i inače neugodan gost, a osobito u sezoni u kojoj ganja završni turnir, koji će se igrati na njenom parketu. Tako motivirani su došli u još jednom rasprodanu (15107 gledatelja) Žalgirio arenu, ali su domaći bolje otvorili susret (24-22). No, u ostatku utakmice gosti su dobrim vanjskim šutom (12-28 za tricu) nametnuli svoj ritam i zasluženo slavili s osam poena razlike (79-87).

Kod domaće momčadi jedini raspoložen bio je novi razigravač Nate Wolters (19 poena, 5 asistencija), dok su u balansiranom napadu pobjedničke momčadi dvoznamenkasti bili Jayson Granger (15 poena, 5-7 trica, 4 asistencije), Shavon Shields (14 poena), Tornike Shengelia (12 poena, 6 skokova), bivši Cibos Matt Janning (11 poena) te Marcelinho Huertas (11 poena za samo 14 minuta).

Baski su pokazali Litvancima što ih čeka u ovoj sezoni (Foto: euroleague.net)

Fenerbahce je tradicionalni favorit ne samo za plasman na završni turnir, već i za osvajanje natjecanja. Prvi protivnik u ovoj kampanji bila im je momčad Gran Canarije, koja je svoj put do Eurolige našla iznenađujućim trijumfom nad Valencijom u četvrtfinalu doigravanja španjolskog prvenstva. 

Utakmica je bila praktički riješena u prvoj četvrtini, jer je momčad Željka Obradovića jasno pokazala gostima što ih očekuje u društvu velikih dečkiju. Sa samo deset primljenih poena (22 postignuta) u prvom periodu domaći košarkaši su poprilično demoralizirali goste, kojima se zbog te čvrste obrane uvukla nesigurnost u šut (6-31 za tricu, 19%). Ipak, igrači Fenerbahcea su dosta griješili, što u obrambenim zadacima, što u pas igri u napadu, pa su gosti preko (polu)kontri i unutarnje igre dobili priliku da malo dođu do daha. Premda je razlika do poluvremena podignuta na +14 (49-35), Obradović je bjesnio zbog čak 25 primljenih poena u drugoj četvrtini. Početkom trećeg dijela su Španjolci serijom 6-1 (50-41) pokazali zube, ali je Žoc odreagirao ekspresnim pozivanjem minute odmora, nakon koje je razlika počela rasti ujednačenom brzinom do samog kraja utakmice. Konačnih 97-72 oslikava realno stanje snaga na terenu i dobar je uvod u euroligašku sezonu za prvaka iz 2016/17.

Kod Fenera je blistao Jan Vesely (19 poena i 11 skokova za 34 indeksna poena u manje od 22 minute na parketu), a dobru podršku pružao mu je nepogrešivi Nikola Kalinić (16 poena, 5-5 iz igre). Po 12 poena su dodali Gigi Datome i Joffrey Lauvergne, dok je igrom dirigirao maestralni Kostas Sloukas (8 poena, 7 asistencija, 5 skokova). Kod gostiju su tek dva igrača bila dvoznamenkasta, Chris Evans s 13 poena (11 u prvom poluvremenu) i Anzejs Pasecniks (12).