Hrvatska
Regija
FOTO/VIDEO: Bez drame ne može! Zadar se vratio s minus 21 i pokleknuo u produžetku

FOTO/VIDEO: Bez drame ne može! Zadar se vratio s minus 21 i pokleknuo u produžetku

Autor: Paulo Sarić

Ponovno je presudio loš šut s linije penala i 15 promašenih slobodnih bacanja…

Mladi košarkaši Zadra porazom su zatvorili juniorski turnir ABA lige. U posljednjoj, petoj utakmici polufinalne skupine igrane u Jazinama bolji od domaćina bili su vršnjaci iz Budućnosti rezultatom 74-76. Kao i prethodne dvije utakmice, ponovno smo svjedočili neizvjesnoj završnici, a ovaj je put utakmica odlučena u dodatnih pet minuta u kojima su 'Đetići' pokazali više kvalitete i smirenosti i došli do treće pobjede u Donatovom gradu.

Kako je počelo, činilo se da će to biti susret riješen rezultatske neizvjesnosti. Domaćine je vukao Jure Planinić koji je ubacio prvih osam koševa Zadra, no kako nije imao podršku ostalih suigrača mladi Crnogorci su vrlo brzo preuzeli kontrolu nad rezultatom pa je semafor već nakon sedam minuta pokazivao 8-23, velikih plus 15 za Budućnost. Prvi, i jedini, koš hrvatske momčadi u prvoj četvrtini koji nije potpisao Planinić zabio je Luka Meštrić sredinom devete minute pa se u drugu dionicu ušlo s 12-26 za igrače Petra Mijovića koji su na krilima Fedora Žugića, jednog od najtalentiranijih igrača koje je zadarska publika imala prilike vidjeti u Jazinama, ubrzo otišli i na plus 21 (12-33).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Razbudilo je to domaćine koji su zaigrali bolju obranu i narednih šest minuta ostavili mladiće Budućnosti bez koša što je rezultiralo serijom 0-14 koja je učas primaknula Zadrane na sedam poena zaostatka i nagovijestila neizvjesniji nastavak.

Na veliki odmor otišlo se s plus deset za goste (27-37), da bi Igor Drobnjak solo-dionicom vratio svoju momčad na ugodnih plus 16 (27-43) i primorao trenera Ružića na brzu minutu odmora.

A nakon nje na parket je izišao neki drugi Zadar. Rastrčaniji, razigraniji, borbeniji. Na koncu i – precizniji. S druge strane terena obrana je bila gotovo nepropusna pa je serija 2-17 u koju je mladi Dominik Zelanto ugradio šest koševa došla kao logična posljedica, da bi Vito Barbaroša polaganjem u 29. minuti vratio stvari na početak (46-46).

Suradnja Planinić-Zelanto nastavila se i u posljednjoj dionici pa je semafor vrlo brzo pokazivao i plus četiri za domaćine (50-46) nakon čega je počela „potpuno nova“ utakmica. Goste je u igri držao dalekometni šut zahvaljujući kojem su se ubrzo vratili u vodstvo, dok su domaćini sve nade polagali u Juru Planinića. Mladi hrvatski reprezentativac povezao je pet poena i primakao svoju momčad na minus jedan (60-59), no u ključnim je trenucima pokazao boljku koja ga prati čitavim tijekom turnira – promašio je tri uzastopna slobodna bacanja, pa se ušlo u penal završnicu.


Srećom po Zadrane Drobnjak je bio polovičan te je Planinić dobio priliku odvesti svoju momčad u produžetak. Ovaj je put bio mirne ruke, dok je s druge strane Žugić promašio pa se ušlo u dodatnih pet minuta.

U produžetku se praktički čitavo vrijeme igralo koš-na-koš, da bi razliku napravile dvije trice mladih 'Đetića'. Precizni su bili Dimitrije Radusinović i Luka Živanović koji su odvojili svoju momčad na plus četiri 36 sekundi prije kraja (72-76). Uzvratio je Paleka, da bi danas izvrsni Drobnjak koji je bio na dodavanje od trostruko-dvocifrenog učinka promašio oba slobodna bacanja i dao šansu domaćinima za novi produžetak ili pobjedu. Ipak, Barbaroša nije uspio pogoditi iz teške situacije pa su Zadrani ostali na jednoj pobjedi.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Feđa Pajović i Igor Drobnjak sa 17, odnosno 16 poena, čemu je potonji dodao i 14 skokova, ali i devet asistencija, dok je najbolji kod Zadra bio Jure Planinić s 27 koševa, 13 skokova i pet asistencija.