Hrvatska
FOTO/VIDEO: Bez iznenađenja u Jazinama. Cibona u debiju Prkačina uvjerljivo svladala Zadrane

FOTO/VIDEO: Bez iznenađenja u Jazinama. Cibona u debiju Prkačina uvjerljivo svladala Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Razlika u skoku spriječila je veći otpor Puntamičana koji nisu uspjeli ponoviti 2011. godinu.

Cibona je pred nešto više od 500 gledatelja u Jazinama svladala domaći KK Sonik Puntamika rezultatom 55-95 i bez previše muke izborila plasman na završni turnir Kupa „Krešimir Ćosić“. Ozljedama oslabljeni Zadrani nisu imali ni visine ni širine da priprijete raspoloženim gostima koji su pitanje pobjednika riješili već početkom drugog poluvremena.

'Cibosi' su s autoritetom otvorili utakmicu i nakon četiri minute vodili velikih deset razlike. Posebno je ubojit bio novopridošli Fran Pilepić koji je zabio polovicu koševa svoje momčadi, no čim su se domaćini privikli na intenzitet igre Cibone počeli su se vraćati u igru. Zagrepčani su, sasvim očekivano, imali veliku dominaciju u skoku iz koje su gradili prednost, a kada se na to nadodaju i tri trice 11-23 pretkraj prve četvrtine ne treba previše čuditi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

A tada su Sonicsi napravili ono što najbolje rade. Zahvaljujući velikoj borbenosti i bacanju na glavu krenuli su u seriju 7-0 i prišli na minus četiri na otvaranju druge dionice. No, bilo je to, pokazat će se, najbliže što su momci Šime Kraljevića uspjeli prići. Zonska obrana domaćina nije stvarala prevelike probleme 'Vukovima' koji su je bez većih problema „prebrojavali“, a kad bi i promašili uhvatili bi skok u napadu pa ni sva želja ovog svijeta nije mogla spriječiti goste da krenu u novi nalet na čijem su  kraju imali veliku zalihu od 17 poena prednosti (21-38).

Posebno je raspoložen bio Ivan Novačić koji je trima tricama odveo svoju momčad u mirne vode pa smo nekoliko minuta prije kraja prvog poluvremena na parketu vidjeli i zlatnog kadeta s ovoljetnog Europskog prvenstva za košarkaše do 16 godina Roka Prkačina koji je za dobrodošlicu u seniorsku momčad Cibone – dobio blokadu od Benjamina Bučaja.

Slaba je to bila utjeha Puntamičanima koji su do poluvremena pali na minus 21 (30-51) što je nagovijestilo rasplet susreta. Svim naporima kapetana Palčića koji je na otvaranju drugog dijela u nekoliko navrata uzeo loptu u svoje ruke u pravilu zabivši koš ili izborivši slobodno bacanje unatoč, nije dugo trebalo da 'Cibosi' pogode još koju tricu i odu na velikih plus 30 čime je pitanje pobjednika bilo riješeno.


Razigran je bio Pilepić koji je potvrdio da će biti od velike pomoći svojoj momčadi, a kako je razlika već odavno otišla u sibirske ili tropske razmjere, ovisno s koje strane gledate, priliku su polako počeli dobivati i mladi igrači. Prvo Ivan Bašić i Lovre Paleka s domaće, onda i Prkačin s gostujuće strane. Na koncu smo posljednjih deset minuta gledali odrađivanje posla, uz pokoji atraktivan potez, a razlika se zaustavila na konačnih plus 40 za 'Vukove'.

Najefikasniji u redovima Cibone bio je Fran Pilepić s 22 poena, a pratio ga je Ivan Novačić s 12 koševa, dok su jedini dvoznamenkasti u domaćim redovima bili Marko Atelj i Eddi Jurjević s po deset poena. Roko Prkačin je u svom seniorskim debiju u plavom dresu ubacio pet koševa, čemu je dodao i tri skoka.