Regija
FOTO/VIDEO: Cedevita se vratila s minus 18 i tricom Bošnjaka slavila protiv Budućnosti

FOTO/VIDEO: Cedevita se vratila s minus 18 i tricom Bošnjaka slavila protiv Budućnosti

Autor: Teo Cilar

Velika borvenost Cedevitinih igrača u drugom poluvremenu se isplatila, a u hrvatskom prvaku moraju zahvaliti i svojem bivšem igraču Nemanji Gordiću.

Cedevita je velikim preokretom slavila protiv Budućnosti u jednoj kvalitetom vrlo lošoj utakmici s 63:58. Obje su momčadi odigrale po jedno izuzetno loše poluvrijeme, Cedevita prvo, Budućnost drugo, a Slaven Rimac tako je debitirao na klupi prve momčadi "vitamina" izuzetno važnom pobjedom. 

Valja spomenuti kako je nekoliko igrača na izlaznim vratima Cedevite. Kako su utakmicu u civilu pratili Josh Magette, Augusto Lima, a u igru nije ulazio Pablo Aquillar, njihova su imena prva u redu za otpis, a katastrofalnom igrom danas pridružio im se i Elgin Cook. Netko od navedenih sigurno napušta klub, možda i svi, to će se saznati u narednim danima, a jedan novi igrač je već došao, a to je ranije najavljivani Jacob Pullen koji se tako vratio u redove Cedevite, a debitirati bi trebao na utakmici Eurokupa. Vjerojatno će biti i novih dolazaka, a to će prema dogovoru odraditi trener i sportski direktor Veljko Mršić. 

Ono što veseli je to da je Rimac iz druge momčadi povukao nekoliko igrača i stavio ih u prvi sastav, a ti igrači kao npr. Toni Katić i Domagoj Bošnjak su mu zahvalili na najbolji mogući način. 

Krenulo je vrlo loše za Cedevitu čiji igrači su vidno bili u velikom grču i pod pritiskom nakon svih ovih događanja u klubu posljednjih dana. Budućnost je vrlo lako došla do vodstva 10:0 preko trice Nemanje Gordića, polaganja Cotya Clarkea, dva slobodna bacanja Petra Popovića i još jedne trice Earla Clarka. Cedevita je u tim trenucima izgubila dvije lopte i promašila jedan šut preko Andrije Stipanovića. James Bell i Justin Cobbs tada su vezali četiri poena za Cedevitu i malo smanjili razliku. Budućnost je odgovorila serijom 10:2 i pobjegla na 20:6. Cedevita je do kraja perioda ubacila svega tri poena, Budućnost još pet za visokih 25:9.

Ništa bolje po Cedevitu nije bilo niti početkom druge četvrtine, Budućnost je držala prednost, a tek sredinom četvrtine vitamini dolaze na minus 11 nakon polaganja Karla Žganeca i trice Cobbsa. Uslijedila je minuta odmora Aleksandra Džikića, uspješna jer je Budućnost otišla na 34:18. poslije dvice Earla Clarka i trice Edwina Jacksona. Do kraja poluvremena vidjeli smo po dva poena sa svake strane za 36:20 Budućnosti nakon prvih 20 minuta. Igra Cedevite izgledala je vrlo loše u prvom poluvremenu, velike zasluge tu je imala i odlična obrana Budućnosti, ali i užasno loš Elgin Cook koji je napravio puno gluposti i promašio sve što je uputio na koš, svih šest šuteva. Cedevita je u prvom poluvremenu dvicu šutirala 7/25, tricu 1/8, a slobodna bacanja 3/6. 

Slaven Rimac i u drugom je poluvremenu dao šansu Cooku koji je nastavio u istom ritmu iz prvog poluvremena. Promašio je nova tri šuta, a onda ga je Rimac konačno odlučio izvaditi iz igre i nije ga više vraćao što je bila dobra odluka. Budućnost je i nakon trećeg perioda imala dvocifrenu prednost, vodili su 48:36, ali vidjelo se da ima razina igre pada kako utakmica ide prema kraju. Nije im to prvi puta u ovoj sezoni, već su mnogo utakmica tako izgubili, posebno u Euroligi. Dogodilo im se to i protiv Cedevite na svu sreću. 

Nakon što je Nikola Ivanović položio za vodstvo 50:36 Budućnosti, krenula je Cedevita. Toni Katić je ubacio četiri poena u nizu i smanjio na 50:40. Uslijedile su izgubljene lopte Popovića i Cobbsa, a tu počinje i "divljanje" Nemanje Gordića koji gubi loptu, a Ivan Ramljak to kažnjava polaganjem. Nova minuta odmora Džikića nije urodila plodom jer Gordić promašuje tricu, a na drugoj strani Stipanović polaže za 50:44. Novu loptu kod Budućnosti izgubio je Ethan Clarke, a Cobbs smanjuje na samo minus četiri. 

Konačno je tada i Budućnost došla do poena, koš uz prekršaj postiže Popović i pogađa dodatno bacanje za vodstvo 53:46. Cobbs postiže nove poene, a Gordić časti novom izgubljenom loptom, Cedevita je dva puta promašivala svoje šuteve, ali oba puta su uhvatili skok u napadu pa se treći napad pokazao sretnim jer Cobbs pogađa tricu za samo minus dva na četiri minute do kraja utakmice. Već se tu vidjelo da je Cedevita u pono boljem ritmu, govor tijela bio je na njihovoj strani, a i Gordić naravno koji nakon minute odmora promašuje novu tricu za Budućnost. Poslije promašaja Budućnost je došla do skoka u napadu i konačnog pogotka Gordića za 55:51 crnogorskog sastava. Nije smetalo, Domagoj Bošnjak promašuje tricu, ali novi skok u napadu za Cedevitu hvata Žganec i poravnava loptu u koš za minus dva. Gordić je opet bio u centru pažnje s dva promašena slobodna bacanja, a iako je Coty Clarke skočio u napadu, loptu je izgubio nešto kasnije Earl Clark. Cobbs je kaznio polaganjem za izjednačenje 55:55, a kako je bio fauliran, pogodio je i dodatno bacanje za prvo vodstvo Cedevite na utakmici na dvije minute do kraja utakmice. 

Nakon što je Jackson izgubio loptu i napravio nesportsku nad Žganecom, igrač Cedevite to nije iskoristio, promašio je oba slobodna bacanja, opet je skok u napadu bio ključan. Prvo je Cobbs promašio, ali je Žganec još jednom skočio u napadu i lijepo asistirao Ramljaku koji pogađa za 58:55 na minutu i desetak sekundi do kraja utakmice. Jackson tada uzvraća tricom i poravnava na 58:58. Uslijedile su izgubljene lopte Cobbsa i Ivanovića, pa promašaj Cobbsa i novi dar Gordića, još jedna izgubljena lopta. To je kaznio Bošnjak tricom upravo preko Gordića na deset sekundi do kraja utakmice. Cedevita je išla u posljednjem napadu Budućnosti na prekršaj, faulirali su, a koga drugog nego Gordića koji je promašio oba slobodna bacanja, a Cobbs na drugoj strani stavlja oba za konačnih 63:58 i veliku pobjedu Cedevite.  Sada će se puno lakše u idućem kolu otputovati u Beograd na ogled protiv vodeće Crvene Zvezde. 


Cobbs je bio najbolji kod Cedevite s 23 poena i 4 osvojene lopte, ali i pet izgubljenih. Nitko drugi nije bio dvoznamenkast, ali treba spomenuti odlične role Katića koji je ubacio 8 poena uz 4 asistencije, Žganeca koji je zabio samo 4, ali je skočio 6 puta i asistirao četiri, a njegovi su skokovi u napadu u posljednjoj dionici bili jedni od ključnih poteza te Bella koji je zabio 8 poena. Junak utakmice Bošnjak ubacio je svega tri poena, ali ona najbitnije, promašio je svoje prve tri trice na utakmici, a onda je stavio onu najbitniju koja je odlučila pobjednika utakmice. 

Kod Budućnosti jedini dvoznamenkasti Earl Clark s 17 poena i 7 skokova dok je tragičar utakmice Gordić ubacio 7 poena uz šut iz igre 2/11, slobodna je bacanja gađao 2/8, a imao je i 6 izgubljenih lopti.