Hrvatska
Regija
FOTO/VIDEO: Cibona upisala poraz u Baru

FOTO/VIDEO: Cibona upisala poraz u Baru

Autor: Saša Ćirić

Vukovi nisu bili pravi.

U pretposljednjoj utakmici 17. kola ABA lige Cibona je poražena na gostovanju kod Mornara rezultatom 91-78.

Bio je to susret u kojem je hrvatski abaligaš, nakon dobre (šuterske) partije u Šibeniku, vjerovao kako uz sličan pristup i formu može do vrijedne pobjede na gostovanju. Ta pobjeda bi bila tim vrijednija, jer je u mnogobrojnim kalkulacijama osam trijumfa apostrofirano kao dovoljno za spas. 

No, nešto se pitalo i domaću momčad. Od samog početka su bili brži, agresivniji i konkretniji, pa je rezultatska neizvjesnost postojala tek u dva navrata, a prvi od njih se dogodio sredinom prve četvrtine, kada je mladi Krešimir Ljubičić na asistenciju Frana Pilepića zakucao za minimalan zaostatak (14-13). Domaći se na krilima raspoloženih Nemanje Vranješa i Strahinje Mićovića do kraja prvog perioda odvajaju na +5 (24-19). 

FOTO: Mornar MEDIA Pro

Vranješ nastavlja s izvrsnom napadačkom igrom u drugoj četvrtini, u kojoj postiže čak deset poena u nizu. Igrači zagrebačkog kluba nemaju odgovor za nepredvidivog beka crnogorske momčadi, koja se šest minuta prije poluvremena odvaja na +12 (38-26). Ivan Velić zove minutu odmora, koja donekle stabilizira momčad, ali ne uspijeva pronaći način za povratak u egal, pa se na poluvrijeme ide s rezultatom 50-38 u korist Mornara.

Najbolje razdoblje Cibonine igre dolazi u prve dvije minute nastavka. Rastrčani i precizni iz svih pozicija, igrači u plavim dresovima se primiču serijom 9-0 na jedan posjed zaostatka (50-47). Domaći trener Mihailo Pavićević smiruje svoje igrače minutom odmora, što je imalo pozitivan učinak na njihov obrambeni angažman. Ipak, nisu uspijevali uhvatiti ritam u napadu, pa su prošle skoro četiri minute igre do njihova prvog ubačaja u nastavku. Kada su napokon srušili taj zid, Mornari su do kraja četvrtine postigli čak 21 poen, pa su u posljednjih deset minuta ušli s lagodnih +15 (71-56).

FOTO: Mornar MEDIA Pro

Marko Ljubičić je na otvaranju posljednjeg perioda pogodio tricu i dao nadu u povratak. Ipak, domaća momčad je nastavila s dobrom igrom i preko sjajnog Vranješa i bivšeg igrača Zadra Malcolma Granta uzvratila serijom 6-0 za dotad najviših +19 (78-59). Velić je pokušao novim time-outom posljednji put izvući nešto u ovoj utakmici, ali jednostavno nije išlo pa su Cibosi do kraja uspjeli samo ublažiti poraz.

Kod domaće momčadi je nevjerojatni Vranješ ubacio 23 poena za 19 minuta igre, a po tri trice su dodali Mićović (14 poena, 7 skokova) i Antabia Waller (13 poena, 6 skokova). Uroš Luković je bio dominantna figura u reketu (12 poena, 8 skokova, 3 blokade), a napadom je dirigirao Nikola Rebić (7 asistencija). Kod Cibone su dvocifreni bili Damir Markota (14 poena), Marko Ljubičić (13 poena, 6 skokova, 6 asistencija), njegov prezimenjak Krešimir (12 poena, 3 skoka) te Roko Rogić (10 poena).

Obje momčadi su na omjeru 7-10, kao i FMP, pa s tim učinkom zauzimaju pozicije 6-8. U 18. kolu Cibona na svom parketu dočekuje Partizan, dok Mornar za tjedan dana u Podgorici igra crnogorski derbi protiv Budućnosti.