Hrvatska
Regija
FOTO/VIDEO: Déjà-vu. Nova neizvjesna završnica i novi poraz mladih Zadrana u posljednjim minutama

FOTO/VIDEO: Déjà-vu. Nova neizvjesna završnica i novi poraz mladih Zadrana u posljednjim minutama

Autor: Paulo Sarić

Domaćinima je presudilo čak 15 promašenih slobodnih bacanja.

Nakon poraza Cibone od Crvene zvezde u zadarskoj je skupini polufinalnog turnira Jadranske lige sve bilo jasno. Domaćinima su trebale dvije pobjede, protiv Petrol Olimpije i Budućnosti te poraz Zagrepčana od Partizana da bi izborili plasman na završni turnir. Ipak, igrači Jure Ružića zapeli su već na prvoj prepreci protiv slovenskog sastava koji je nakon penal-završnice slavio u Jazinama rezultatom 81-87.

Mladi su Zadrani bolje otvorili susret te zahvaljujući dvije trice Vita Barbaroše i pet poena Jure Planinića poveli 11-6. Ipak, gosti su brzo uspostavili ravnotežu te nisu dopustili domaćinima da se odvoje na ozbiljniju prednost pa se u drugu dionicu ušlo s 19-15 za hrvatsku momčadi. Slovenci su bolje otvorili nastavak te su serijom 0-9 na krilima Blaža Janežiča i Jana Blatnika preokrenuli rezultat. Ubrzo je Jan Sagadin odveo svoju momčad i na plus sedam (21-28), no završnica poluvremena je pripala Dalmatincima koji su s pet uzastopnih koševa Planinića prišli na 37-38 s koliko se i otišlo u svlačionice.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Trica istog igrača vratila je Zadrane u vodstvo već u prvom napadu drugog poluvremena, a sljedećih je nekoliko minuta proteklo u jednačenoj igri da bi vrlo dobri Nemanja Ščekić koji je i više nego solidno parirao Planiniću pod obručima ugradio šest poena u slovensku seriju 0-8 i odveo Ljubljančane nadomak dvoznamenkaste prednosti (49-58). S istom se razlikom ušlo i u posljednju dionicu u kojoj je najbolji igrač domaćina, borbeni Planinić, pokušao sve ne bi li doveo svoje suigrače do pobjede. No, nije uspio.


Petar Vujačić je povezao dvije trice i sedam i pol minuta prije kraja odveo igrače Žige Mravljaka do prve dvoznamenkaste prednosti (56-67), no dalekometni ubačaji Zelanta i Barbaroše učas su prepolovili zaostatak. 27 sekundi prije kraja bilo je ravno deset razlike za Ljubljančane (73-83), da bi dvije trice Barbaroše dale posljednju nadu domaćinima. Ipak, kad je bilo najbitnije precizne je ruke s linije penala bio Alen Malovčič, a suci su s druge strane nedozvoljenim procijenili namjerni promašaj trećeg slobodnog bacanja Barbaroše na minus četiri (81-85) čime je pitanje pobjednika bilo riješeno.

Goste je do vrijedne pobjede vodio Vujačić s 25 koševa, dok je raspoloženi Ščekić dodao 16 -poena uz deset skokova. Najefikasniji u redovima Zadra bio je Vito Barbaroša s 29 koševa (trica 7-12), a u stopu ga je pratio Jure Planinić s poenom manje, ali i 12 skokova.

Zadra je ovim porazom izgubio sve šanse za plasman na završni turnir, a domaćini će posljednju utakmicu igrati sutra protiv Budućnosti s početkom u 15 sati.