Hrvatska
FOTO/VIDEO: Drama za kraj. Ceranja tricom u posljednjem napadu produžetka vratio Sonik među elitu!

FOTO/VIDEO: Drama za kraj. Ceranja tricom u posljednjem napadu produžetka vratio Sonik među elitu!

Autor: Paulo Sarić

Obje su momčadi pokazale da zaslužuju HT Premijer ligu.

Kakva je to drama bila. Prva muška liga završena je u starim Jazinama, u produžetku. Štoviše u posljednjem napadu produžetka. Nakon gotovo 45 minuta viteške borbe u kojoj su obje momčadi pokazale da zaslužuju biti dijelom hrvatske košarkaške elite pobjednika je tricom odlučio Josip Ceranja za veliku pobjedu Sonik Puntamike 84-81 i plasman u HT Premijer ligu.

Kako i doliči finalu otvaranje je proteklo u čvrstoj i izjednačenoj igri dvaju ravnopravnih suparnika. Domaćini su promašivali i ono što inače zabijaju, ali ni Dubrava nije imala previše raspoloženih igrača u napadu pa se čitavu prvu četvrtinu 'brojalo sitno'. Čubrić je pogađao kao na traci, no sve dok mu se nije priključio kapetan Pero Perić uspio je tek držati svoju momčad na minimalnom zaostatku. Trica Tea Petanija odvela je Sonik na četiri poena razlike (14-10) na isteku osme minute, ali bio je to samo uvod u dobre minute Zagrepčana koji su krenuli u nalet kojim su potvrdili da ih se s pravom čitavu sezonu smatralo najozbiljnijom momčadi u ligi.

Pet vezanih poena Ceranje ugrađenih u seriju 'Soniksa' 7-0 natjerali su gostujućeg trenera Darka Krunića na minutu odmora nakon koje je na parket izišla neka nova, premijerligaška, Dubrava. Gosti su počeli koristiti prednost u visini, a pronašli su i način kako neutralizirati najjače oružje zadarskog sastava kojim su Dalmatinci čitavu sezonu lomili protivnike – presing preko cijelog terena. Serija 0-10 uvukla je nervozu u redove Puntamičana koji su upali u seriju pogrešaka i izgubljenih lopti, pa je semafor minutu i 40 sekundi prije odlaska u svlačionice pokazivao plus 12 za 'Lavove' (26-38).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nova trica Ceranje i koš kapetana Palčića, tradicionalno ponajboljeg u domaćim redovima, smanjili su zaostatak domaćina na sedam poena i nagovijestili otvoren nastavak.

Filip Jošić je tricom pokrenuo svoju momčad, a Eddi Jurjević je iz pick igre počeo kažnjavati goste. Trice Perića i Čubrića nakratko su odbile napade Zadrana, no kako je vrijeme odmicalo tako su Zagrepčani polako počeli gubiti korak. Jurjević je nastavio s okomitom igrom, a ubrzo mu se priključio i Marko Atelj koji je tricom te košem i dodanim slobodnim bacanjem nakon skoka u napadu okrunio period dobre igre u defenzivi pa je semafor u 26. minuti pokazivao 53-47 za domaćine.

Puntamičanima su u tim trenucima problem stvarale četiri osobne pogreške borbenog Atelja kojeg su suci kaznili za prevelik angažman, no ni to nije spriječilo Kraljevićeve trupe da zadrže intenzitet obrane i zapale tribine željne momčadske košarke i borbe za svaku loptu. Čubrić je individualnim akcijama nastavio pokazivati zašto ga se smatra vrhunskim haklerom, no u, činilo se, odlučujuću se dionicu ušlo s ugodnim sedam poena viška Sonika (61-54).

Taman kada se očekivalo da će se u istom ritmu nastaviti i u posljednjih deset minuta tempo su razbili problemi sa semaforom koji su zaustavili nalet Zadrana, ali im i dali pokoju minutu da se dodatno odmore pred samu završnicu. Trica pod faulom Petanija već je u prvoj minuti četvrte četvrtine odvela 'Sonikse' nadomak dvoznamenkaste prednosti, no nije dugo trebalo da se gosti na krilima bekovskog dvojca Čubrić-Perić i zonske obrane vrate u igru.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dugo je vremena na semaforu stajalo 68-63, gotovo pune četiri minute, da bi kapetan Dino Palčić dvama ubačajima prekinuo sušu i odveo Puntamiku na tri posjeda prednosti.

No, tek je onda uslijedila drama.

Perić i Smolić odgovorili su Ceranji, a Jelinek je bio polovičan s linije penala pa se u posljednju minutu ušlo s plus tri Sonika (71-68). Jurjeviću je pobjegla lopta, a Palčić je bio neprecizan s poludistance pa su Jelinek i Čubrić poravnali na 71-71. Zadnja je lopta išla Petaniju koji je probio Smolića, no bio je neprecizan iz teške pozicije.


Produžetak. Trice Petanija i Ceranje 'zapalile' su atmosferu u Jazinama, no ako nas je iskustvo ičemu učilo to je da se Dubrava neće predati. Čubrić i Šimović blitzkriegom su vratili goste na posjed zaostatka, s koliko se i ušlo u posljednju minutu (79-77). Majić je slobodnim bacanjima vratio stvari na početak, no zadnji je napad ponovno pripao domaćinima.

Ovaj je put lopta došla do Josipa Ceranje koji je, prometnuvši se u junaka susreta, pogodio iza linije 6,75 i odveo svoju momčad u HT Premijer ligu.

Uz junaka domaće pobjede Ceranju koji je ubacio 17 koševa domaćine su do trijumfa vodili Eddi Jurjević s 20 poena i devet skokova, od čega šest u napadu te kapetan Dino Palčić koji je ponovno plesao na ivici trostruko-dvocifrenog učinka sa 17 koševa, devet uhvaćenih lopti i osam asistencija, dok je najbolji god Dubrave bio Stipe Čubrić s 24 poena.