Hrvatska
FOTO/VIDEO: Iznenađenje u Jazinama! Agrodalm na krilima kapetana Matića došao do velike pobjede

FOTO/VIDEO: Iznenađenje u Jazinama! Agrodalm na krilima kapetana Matića došao do velike pobjede

Autor: Paulo Sarić

Teško je oteti se dojmu da 'Žutoj podmornici' nedostaje još jedan visoki igrač.

Košarkaši Agrodalma slavili su u derbiju desetog kola Prve muške lige svladavši na gostujućem terenu KK Jazine Arbanasi rezultatom 91-92. Zagrepčani su izvrsno otvorili susret te su već u prvoj četvrtini otišli na 14 koševa prednosti, no za pobjedu im je na koncu trebalo dodatnih pet minuta.

Bilo je to otvaranje kakvo su rijetki očekivali. Jazine su povele 2-0 košem Emilija Banića, no gosti su uzvratili serijom 1-16 i nagovijestili svoje dobro izdanje u večerašnjoj utakmici. Zanimljivo je primijetiti da su domaćini nakon ubačaja Banića na samom otvaranju punih sedam minuta ostali bez koša iz igre što su igrači Joška Garme iskoristili da vrlo rano usmjere susret u željenom smjeru. Kako je vrijeme odmicalo tako su 'Podmorničari' polako počeli „paliti motore“ te su krajem prve četvrtine prišli na minus sedam (16-23), no završnica dionice je pripala Zagrepčanima koji su se učas ponovno odvojili na dvoznamenkastu prednost.

Trudili su se Zadrani predvođeni borbenom veteranom Mirzom Sarajlijom što je moguće prije vratiti u susret, no izvrstan otpor i prije svega agresivna obrana Agrodalma dugo su vremena odbijali sve napade domaćina. Kapetan Domagoj Matić vukao je svoju momčad čitavo prvo poluvrijeme pa je najbliže što su domaćini stigli bilo na minus četiri (38-42) minutu i 15 sekundi prije odlaska u svlačionice.


U nastavku smo gledali sličnu priču. Zagrepčani su igrali agresivnu obranu i dobro 'naplatili' svaki prilaz svome obruču, pa su Zadrani sve manje ulazili u reket i počeli se oslanjati na dalekometni šut što ni ne čudi znajući da su na leđima Franka Kaštropila često visila dvojica pa i trojica suparnika. Domaćine je do prvog poravnanja odveo Banić tricom u 30. minuti (58-58), no gosti su se na vrijeme konsolidirali pa smo narednih nekoliko minuta gledali izjednačenu igru. Agrodalm je na otvaranju posljednje dionice imao plus pet, no Jazine su se vratile tricama te su nekoliko minuta prije kraja serijom 9-0 otišle na 72-67, no uskoro je radi pete osobne na klupu morao iskusni Kaštropil što su gosti iskoristili da uzvrate serijom 0-8 i dođu na korak od pobjede. Bio je to trenutak koji je usmjerio daljnji tijek utakmice. 

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, da se sve ne riješi u 40 minuta zaslužan je bio Mirza Sarajlija koji je uzeo loptu u svoje ruke i dovukao 'Žutu podmornicu' do produžetka. A on je pripao gostima. Gosti su serijom 0-6 rano preuzeli rezultatsku inicijativu, no Jazine su se vratile dvjema tricama Sarajlije i Gulama pa se u posljednju minutu ušlo s 91-89. Žužul je smanjio drugim slobodnim bacanjem, da bi loptu za zadnji napad domaćina uzeo, tko će drugi nego Sarajlija. Teško je oteti se dojmu da su na njemu bila dva prekršaja prije nego li je izgubio loptu, no suci su ostali nijemi, Jurinec je ukrao loptu, a kapetan Matić je u kontri položio za konačnih 91-92.

Do kraja je ostalo sedam sekundi, no domaćini nisu uspjeli doći do čiste situacije za šut pa su bodovi otputovali u Zagreb.

Uz junaka gostujuće pobjede Domagoja Matića koji je ubacio 23 poena i imao 16 skokova, najefikasniji u redovima pobjednika bili su Dorian Ribarić i Matija Markočić sa 17 koševa, pa Jazinama nije pomoglo ni 36 poena Mirze Sarajlije.