Regija
FOTO/VIDEO: Markotina utakmica sezone za važnu pobjedu u Novom Mestu

FOTO/VIDEO: Markotina utakmica sezone za važnu pobjedu u Novom Mestu

Autor: Teo Cilar

Stotka Cibone u utakmici koja je odlučena u posljednjih 90 sekundi.

Borba za ostanak u ABA ligi ove će sezone biti vrlo neizvjesna do samog kraja zato pobjeda Cibone u Novom Mestu protiv Krke s 90:100 (25:35, 25:13, 22:23, 18:29) još više dobiva na važnosti. 

Cibona je u Novom Mestu bila vrlo raspoložena za igru. Nakon što je poslije nešto više od dvije minute igre Krka imala vodstvo 7:6, uslijedile su minute Brandisa Raley-Rossa koji vodi Cibonu do vodstva 13:20. Na 58 sekundi do kraja prvog perioda, Cibone poslije trice Josipa Bilinovca odlazi na najvišu prednost na utakmici 22:35. Krka je slobodnim bacanjima smanjila na deset poena minusa poslije prvog perioda. 

Nakon tri minute igre u drugoj četvrtini, Cibona još jednom odlazi na 13 poena prednosti, ali upravo tu kod rezultata 29:42 staju. Treba tu pohvaliti i obranu Krke koja je bila puno bolja nego u prvih deset minuta kada su primili čak 35 poena. Serijom 17:3 domaćini dolaze do vodstva 46:45 na 80-ak sekundi do kraja prvog poluvremena. Kod rezultata 48:48, Bilinovac gubi loptu, a Miha Škedelj sa zvukom sirene pogađa dvicu za 50:48 vodstvo domaćina. 

Nastavila je Krka u dobrom ritmu i u trećoj četvrtini koju otvara serijom 5:0 za vodstvo 55:48. Damir Markota je vukao Cibose u trećem periodu, vratio ih u egal, ali vukovi nikako nisu mogli doći do vodstva. To se na kraju ipak desilo na 58 sekundi do kraja kada je Marko Ljubičić pogodio dva bacanja za vodstvo 68:69. U toj posljednjoj minuti, vodstvo se mijenjalo još tri puta, prvo je kod Krke zabio Jure Lalić, Dominic Gilbert je vratio vodstvo Ciboni polaganjem, a Lalić još jednom poentira za novo vodstvo Krke 72:71. Tim se rezultatom ušlo u posljednju četvrtinu. 

Cibona je uspjela početkom posljednje dionice nakon trice Markote i dvice Karla Uljarevića doći do vodstva 74:78. Jure Balažić smanjuje tricom na minus jedan nakon čega Markota radi glupost i potpuno nepotrebnu nesportsku pogrešku. Balažić je pogodio jedno od dva bacanja i izjednačio, a u dodatnom napadu pogađa novu tricu za vodstvo Krke 81:78 na pet i pol minuta do kraja. Mogla je ta nesportska biti trenutak kada bi momentum prešao na stranu domaćina u završnici, ali na svu sreću nije. Nakon što se u idućih nekoliko napada mijenjalo vodstvo, Marin Rozić tricom i polaganjem vodi Cibonu do vodstva 84:87. Krka je preko Lalića i Lapornika izjednačila na 88:88, a na75 sekundi do kraja Markota postiže možda i ključnu tricu za vodstvo 88:91 poslije koje se Krka nije uspjela oporaviti. Posljednjih devet poena Cibone na utakmici bilo je iz slobodnih bacanja za konačnih 90:100.


Markota je odigrao najbolju utakmicu u sezoni, postigao je 20 poena, prvo ime susreta ipak je bio netko drugi, a riječ je o Ljubičiću koji je ubacio 21 poen uz 7 skokova i 4 asistencije. Dvocifren je bio i Raley-Ross s 11 poena, ali valja spomenuti i Krešimira Ljubičića koji je odigrao vrlo dobru rolu ubacivši 9 poena. Luka Lapornik najbolji kod Krke s 25 poena dok je Lalić je ubacio 12 uz 6 skokova.