Hrvatska
Regija
FOTO/VIDEO: Najbolji hrvatski mladići upotpunili festival košarke u Zadru

FOTO/VIDEO: Najbolji hrvatski mladići upotpunili festival košarke u Zadru

Autor: Paulo Sarić

Fešta košarke u Jazinama sjajno se nadovezala na peto izdanje Zadar Basketball Tournamenta.

Paralelno s petim izdanjem Zadar Basketball Tournamenta u Zadru se proteklih nekoliko dana održavao tradicionalni memorijalni turnir „Denis Špika“. Na tri lokacije, u Jazinama, Mocirama i dvorani „Krešimir Ćosić“ snage su odmjerili kadeti i juniori iz ukupno 11 klubova, po osam u svakoj konkurenciji, a najuspješniji su na koncu bili kadeti Cibone i juniori Splita.

- Izuzetno sam zadovoljan kako je proteklo ovo, 21. po redu izdanje memorijalnog turnira „Denis Špika“. Proteklih smo dana u Zadru mogli vidjeti ono najbolje što Hrvatska može ponuditi u mladim kategorijama te smo mogli uživati u razini prikazane košarke. Ovaj turnir već godinama služi kao kvalitetna provjera uoči početka nove natjecateljske sezone – kazao je po završetku jednog od najjačih turnira za mlađe kategorije predsjednik KK Sonik Puntamika Mirko Jošić.

Posebno je zanimljivo bilo juniorsko finale između KK Split i KK Triglav Kranj koje je odlučeno u posljednjih pet sekundi. Junak 'Žutih' bio je mladi razigravač Roko Gizdavčić koji je nekoliko sekundi prije kraja pogodio tricu za pobjedu, da bi posljednji pokušaj Slovenaca završio blokadom nakon čeka je slavlje Karakaševih momaka moglo početi.


Nagrade pobjednicima uručili su predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković i izbornik seniorske reprezentacije Dražen Anzulović koji su nagradili najbolje sudionike 21. izdanja tradicionalnog košarkaškog turnira „Denis Špika“

- Dobra je stvar što je i Savez prepoznao da je ovo ozbiljan turnir i da se ovdje može puno toga vidjeti što se tiče hrvatske, ali i slovenske košarke, i gdje možemo vidjeti gdje smo mi u toj cijeloj priči i koje stvari moramo popraviti. Zahvalio bih se predsjedniku Hrvatskog košarkaškog saveza gospodinu Stojku Vrankoviću, povjereniku Draženu Jendrišu i selektoru Draženu Anzuloviću na dolasku u Zadar – dodao je Jošić i objasnio zašto se turnir ove godine igrao u nešto kasnijem terminu nego je bilo uobičajeno - moram reći da smo turnir ove godine pomaknuli sedam dana kasnije kako bi se krema europske košarke povezala s našim turnirom i kako bi svi sudionici našeg turnira mogu pogledati ozbiljne europske klubove i vidjeti neke stvari koje im mogu pomoći u daljnjoj karijeri. Kako treneri, tako i igrači.

Zatvaranje turnira upriličila je prigodna svečanost na kojoj su zlatnim kadetima i njihovim trenerima uručena priznanja za uspjeh ostvaren na Europskom kadetskom prvenstvu na kojem je Hrvatska osvojila prvo mjesto. Hvalevrijedan potez.

- Htjeli smo pokazati da se uspjeh i rad i dalje cijene te dati podršku tim mladićima i njihovim trenerima u nastavku njihovog košarkaškog puta – emotivnim je glasom rekao glavni operativac turnira.


U festivalu košarkaške mladosti najviše individualnih nagrada pokupili su košarkaši Cibone i Splita. Tako je za najboljeg kadeta proglašen Noa Svoboda iz Cibone, dok je Ante Perkušić iz Splita bio najbolji strijelac, a u petorci turnira svoje su mjesto našli i zlatni reprezentativac iz Novog Sada Dominik Rašić iz Cedevite, Lovro Hajdinović iz Cibone te Tomislav Buljan iz KK Zadar.

Najbolji strijelac u juniorskoj konkurenciji bio je Gvido Guštin iz Pazina, a za najboljeg igrača je zasluženo izabran najkorisniji igrač finala Roko Gizdavčić uz kojeg su se u petorci našli i Ivan Perasović iz Splita, Danko Branković iz Cibone te dvojica Slovenaca Kim Klavžar i Tim Lotrič iz Petrol Olimpije, odnosno Triglava.

- Iskoristio bih ovu priliku da se još jednom zahvalim Zdenki Zrilić, direktorici Sport Eventa, što nam je omogućila da svi naši učesnici mogu prisustvovati jednom ozbiljnom turniru. Dogodine ćemo pokušati sve dignuti na još višu razinu kako bi možda dio europskih ekipa kojima seniori budu nastupali na turniru doveo svoje juniorske i kadetske momčadi da i one budu dio ove priče – zaključio je čelni čovjek Sonik Puntamike.