Hrvatska
FOTO/VIDEO: Preokretom do finala. Zadar na krilima Allena svladao Cibonu

FOTO/VIDEO: Preokretom do finala. Zadar na krilima Allena svladao Cibonu

Autor: Paulo Sarić

Presudila je serija 17-4 na otvaranju četvrte četvrtine.

Košarkaši Zadra pobjedom su otvorili nastup na pripremnom turniru u Gorici, organiziranom u čast 50. godišnjice osnutka kluba. Igrači Ante Nazora preokretom u posljednjoj dionici svladali su Cibonu rezultatom 93-85 te u sutrašnjem finalu čekaju boljeg iz dvoboja domaćina i ruskog Temp SUMZ-a.

Bez obzira na to što je Cibona nastupila oslabljena neigranjem Filipa Bundovića, momčad Ivana Velića od prve minute je pokazala što će ju krasiti u nadolazećoj sezoni - borbenost i karakter. Novopridošli Litavac Donatas Sabeckis dirigirao je napadima 'Vukova', a novopečeni reprezentativac Mate Vucić se hrabro nosio s iskusnijim suparnicima pod obručima. Ipak, Zadrani su, predvođeni raspoloženim Bryonom Allenom, rano preuzeli vodstvo i većinu vremena diktirali tempo igre.

Ulaskom Stefana Fundića Dalmatinci su dobili značajan impuls s klupe, prije svega u napadačkom skoku, pa je serija 9-2 krajem druge dionice odvela Nazorove trupe na tri posjeda prednosti, s koliko se i otišlo na veliki odmor (51-44).

Zanimljivo je dodati da je u tim trenucima u velikogoričku dvoranu ušla skupina zadarskih navijača koja je odmah zapalila baklju – aktiviravši protupožarni alarm.


Nastavak je donio bolju igru zagrebačkog sastava koji je iz napada u napad topio zaostatak i već u 25. minuti vratio stvari na početak. Brza igra s obje strane ostavljala je malo prostora za predah pa je u narednih nekoliko minuta prednost često mijenjala stranu, da bi se u posljednju dionicu ušlo sa 67-70 za 'Cibose', što je nagovještavalo neizvjesnu završnicu.

Slabije izdanje na otvaranju drugog poluvremena i čak 26 primljenih poena u trećoj četvrtini razbudilo je košarkaše Zadra koji su podigli agresivnost u obrani i natjerali protivnike na nekoliko izgubljenih lopti, podsjetivši na izdanje iz prvih 20 minuta i pokazavši stil igre kakav trener Nazor traži od svojih igrača. Samo četiri poena Cibone u prvih šest minuta četvrte četvrtine omogućilo je Zadranima odlazak na dvoznamenkastu prednost (74-84) koja je, pokazat će se, presudila pobjednika.

Najefikasniji u redovima dalmatinske momčadi bili su Allen i Siriščević s 22, odnosno 18 poena, dok su Velićeve momke predvodili Vucić s 14 i Marko Ramljak s 12 koševa.