Hrvatska
FOTO/VIDEO: Rođendanski poklon Gorici za slavlje protiv Zadra! Do pobjede nakon isteka vremena

FOTO/VIDEO: Rođendanski poklon Gorici za slavlje protiv Zadra! Do pobjede nakon isteka vremena

Autor: Paulo Sarić

Papac zabio za pobjedu, Zadrani ispali – „papci“.

Košarkaši Gorice osvojili su turnir u čast 50. godišnjice osnutka kluba. Igrači Josipa Sesara košem u zadnjoj sekundi došli su do velike pobijede nad Zadrom rezultatom 87-85. Goričanima svaka čast na igri kojoj su pružali čitavih 40 minuta susreta tijekom kojih su pokazali mnogo bolju košarku od suparnika, ali teško je ne primijetiti da je pobjednički koš zabijen nakon isteka vremena.

Domaćini su bolje krenuli otvorili utakmicu i dvjema ranim tricama došli do ranog vodstva. Zadar je odgovorio preko svojih udarnih igala Ive Ivanova i Bryona Allena koji su postigli 13 od prvih 16 poena dalmatinskog sastava, no kako je vrijeme protjecalo Sesarovi momci su stvarali sve više problema gostima. Sedam vezanih koševa Zadra na početku druge dionice nakratko je nagovijestilo buđenje Nazorovih momaka koji su se nakon nesportske osobne pogreške Marka Petrovića i pet vezanih poena Marića odvojili na 25-32, no zona Gorice ubrzo je vratila stvari na početak.

Dvije su stvari bile vidljive. Zadrani su imali problema s atletičnim domaćinima, što se jasno očitovalo u skoku, a ni obrana nije bila na željenoj razini, pa je završnica prvog poluvremena pripala Gorici. Razigrali su se Mašić i Majcunić koji su uz vrijedan doprinos motiviranih Vraneša i Mazalina ubrzo vratili stvari na početak pa se na veliki odmor otišlo s 43-43.

Kao i u jučerašnjem susretu protiv Cibone, Dalmatinci su imali problema u otvaranju nastavka što je Gorica iskoristila da preuzme rezultatsku inicijativu. Trener Nazor se odlučio topiti zaostatak s obrambenom petorkom u kojoj su na parketu bili Allen, Siriščević, Gilbert, Ivanov i Fundić, no pritom je patila organizacija napada pa su domaćini u jednom trenutku pretkraj treće četvrtine otišli na do tad najvećih plus devet (69-60).


Činilo se u tim trenucima da ćemo gledati reprizu polufinalnog dvoboja protiv Cibone u kojemu su Zadrani u posljednjih deset minuta nadoknadili zaostatak i došli do vrijedne pobijede, prije svega radi predstavljanja domaćoj publici na nadolazećem Zadar Basketball Tournamentu koji se od srijede do subote održava u Donatovom gradu, no domaćini su odbili sve napade i košem Ante Mašića otišli na dvoznamenkastu razliku u 36 minuti (77-67).

Neočekivani junak gostiju umalo je postao 25-godišnji Šibenčanin Martin Junaković koji je nakon osam promašenih trica vezao deset uzastopnih poena i vlastoručno vratio svoju momčad u egal, da bi dramu dodatno upotpunilo isključenje trenera Gorice Josipa Sesara.

Allen je pogodio jedno od tri „besplatna“ slobodna bacanja, a Farr se nadovezao za prvu prednost gostiju nakon otvaranja drugog poluvremena (83-84), da bi prvo Majcunić vratio svoju momčad u vodstvo, a potom Junaković pogodio jedan od dva 'penala'.

Do kraja je ostalo tek nekoliko sekundi, loptu je uzeo Mašić i prešao cijeli teren te s istekom vremena uposlio Papca koji će, pokazat će se, postati junak subotnjeg ogleda.

Iako sa stopostotnom sigurnošću možemo tvrditi da je pobjednički koš domaćina postignut nakon isteka vremena, o čemu svjedoče i slika i video, suci su ostali nijemi te je pehar otišao u ruke Gorice.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Lovro Mazalin s 18 i Ivan Papac s 15 poena, dok su Zadrane predvodili Ivanov s 20 i Junaković s 15 koševa.