Europa i Svijet
VIDEO: Francuska slavila u derbiju trećega dana

VIDEO: Francuska slavila u derbiju trećega dana

Autor: Paulo Sarić

Lauvergne i Fournier dovoljni za pobjedu Tricolora.

U drugom susretu drugog kola skupine A koja se igra u Helsinkiju Francuska je svladala Grčku rezultatom 95-87. Iako brojke na prvi pogled mogu sugerirati da se radilo o neizvjesnoj ili izjednačenoj utakmici, taj zaključak nije blizu istini jer su Francuzi pitanje pobjednika riješili praktički do poluvremena.

Nakon iznenađujućeg poraza u prvome kolu od Finske nakon produžetka, izabranici Vincenta Colleta bili su spremni za iskupljenje. Grci su poveli 5-0 koševima Bourousisa i Calathesa, no to je bilo sve što smo vidjeli od njih u prvih dvadeset minuta. Francuzi su vrlo brzo preokrenuli i već u osmoj minuti otišli na dvoznamenkastu prednost. Prvu su četvrtinu završili s plus 12 i do kraja se nisu osvrtali. Već su na poluvremenu imali gotovo 20 razlike (36-55), a u istom su ritmu nastavili i u nastavku. Nakon što je Lauvergne odveo svoju momčad na u susretu najvećih 24 razlike tri minute prije kraja treće četvrtine, pobjednik se već nazirao.


Ipak, Grci se nisu predavali. Furioznim ulaskom u posljednju dionicu i serijom 15-1 koju je zaključio razigravač Panathinaikosa Nick Calathes smanjili su na samo minus šest. Ipak, tada se bude najbolji igrači Francuske Nando De Colo i Evan Fournier i vraćaju svoju momčad u mirne vode. Najbliže što je Grčka stigla bilo je na dva posjeda zaostatka nakon trice Pappasa minutu prije kraja, no tada je već bilo prekasno.

Najbolji u redovima Francuske bio je NBA dvojac Lauvergne-Fournier koji su ubacili po 21 koš, čemu je bivši igrač Partizana dodao i 11 skokova. Grke je predvodio Printezis s 22 poena, dok su Calathes i Sloukas zabili po 15.

Nakon drugoga kola obje momčadi imaju identičan omjer od jedne pobjede i jednog poraza.