Hrvatska
EP U-20: Hrvatska se vratila iz debelog minusa i ostale bez 'municije' u zadnjoj četvrtini

EP U-20: Hrvatska se vratila iz debelog minusa i ostale bez 'municije' u zadnjoj četvrtini

Autor: Branko Tabak

Previše se griješilo da bi ostalo nekažnjeno.

Hrvatska U-20 reprezentacija je poražena u četvrtfinalu Europskog prvenstva od Francuske 71-63. 

Koliko god bili spremni na ono što možete očekivati od Francuske, atletizam igrača i nevjerojatnu agresivnost u obrani, na parketu vas to dočeka poput tornada, gurne na rub provalije i tjera u očaj.

Dobro je sve izgledalo do rezultata 4-5 za Francuze. Nakon toga Hrvatska je do kraja prve četvrtine djelovala bezglavo. U svakoj sekundi na svakom dijelu terena protivnici su nam puhali u vrat. Ono malo prilika za realizaciju rijetko se iskorištavalo pa ne treba čuditi da je nakon nešto više od šest minuta igre rezultat glasio 4-14. Nekako smo se zahvaljujući Darku Baji koji je pogađao slobodna bacanja prišuljali do 8-15, no sve su naše napadačke akcije bile pročitane, primali smo poene iz tranzicije, a obrambeno sve češće padali pred francuskom napadačkim arsenalom. Nakon 10 minuta igre bilo je -13 (10-23).

U drugoj četvrtini Hrvatska je pronašla način kako parirati Francuzima, ali promašeni ziceri, slobodna bacanja i otvoreni šutevi te izgubljene lopte i izostanak obrambenog skoka nisu dopustili da se utakmica uvede u neizvjesnije vode. Na veliki odmor otišlo se s prednošću Francuza 22-35. Upravo u ovih 10 minuta Hrvatska je propustila veliku priliku da se vrati u igru. U prvom poluvremenu tek su tri igrača pogađala iz igre (Toni Nakić 3/7, Antonio Jordano 1/4 i Josip Batinić 1/4). Od 22 poena, 11 smo postigli s linije slobodnih bacanja (Nakić 4/4, Bajo 6/6 I Batinić 1/2)

Treća četvrtina započela je tricom Antonija Jordana za 25-35. Francuzi nakon još jedne izgubljene lopte odlaze na +14 (25-39), a onda odlična hrvatska obrana lomi protivnika. U napadu Batinić je preuzeo veliku odgovornost na sebe. Prodorima je razigrao Vrgoča i lomio protivnika, umirila se ruka s linije slobodnih bacanja i Hrvati do kraja treće četvrtine stižu do izjednačenja 47-47.

Zadnju dionicu tricom otvara Kayouloud. Bio je to nagovještaj novog francuskog zaleta. Hrvatska se izmorila, iscrpljenić Batinić je usporio i srljao iz greške u grešku. Nije bio jedini. Kada je Vrgoč propustio dotaknuti loptu koja se vraćala u zadnje polje ne bi li dao  priliku suigračima da se poslože u obrani, Francuzi su 'besplatno' poentiraju za nedostižnih 61-53.  Na kraju zaslužena pobjeda Franuske 71-63 i spoznaja da protivnik nije bio nepremostiva prepreka. Isuviše neforisranih pogrešaka stajalo nas je plasmana u polufinale.

Nakić je s 24 oena bio najefikasniji igrač Hrvatske, Batinić ih je postigao 14, a Vrgoč 11 uz jednak broj skokova.