Time-out
Gabelićeva knjiga o 'Gospon Šolmanu, šjor Damiru'

Gabelićeva knjiga o 'Gospon Šolmanu, šjor Damiru'

Autor: Branko Tabak

Miran Dalmoš je taj Damir Šolman.

U četvrtak se trebala održati promocija fotomonografije 'Gospon Šolman - šjor Damir' autora Tomislava Gabelića. No u ova gruba vremena karantena, izolacija i samoizolacija čak je i predstavljanje knjige putem aplikacije Zoom bila nemoguća misija.

Riječ je o djelu na kojem je poznati sportski novinar Gabelić radio šest mjeseci. Na 112 stranica nalazi se 170 tisuća znakova teksta i mnoštvo ekskluzivnih fotografija iz privatne arhive Damira Šolmana i njegovih suigrača dobrim dijelom nepoznatih autora.

U pripremi je i fotomonografija o Petru Skansiju, u planu serijal o velikim igračima splitskih Žutih

- Gdje god sam tražio pomoć svi su izlazili u susret, davali informacije i stavljali fotografije na raspolaganje. O Damiru svi imaju samo lijepe riječi, rekao je Gabelić u razgovoru za portal Basketball.hr te naglasio kako je ovo prva u nizu fotomonografija o velikim igračima Jugoplastike (Splita).

- Posao na knjizi od Damiru je odavno bio gotov, ali zbog korona krize i određenih zdravstvenih problema nikako nismo uspjeli organizirati tiskanje, na žalost ni promociju. Uistinu, bio je užitak stvarati ovo djelo. Sve je teklo bez prepreka. Mogu reći kako sam već obavio i pola posla na knjizi o Petru Skansiju. Velika je čast pisati o takvim sportskim i ljudskim veličinama i ostavljati trag u vremenu za one koji dolaze. Nadam se da će brzo stići bolja vremena i da ćemo imati priliku odraditi promociju kako spada i za jednu i drugu knjigu.

Damir Šolman - Miran Dalmoš

Autor nas u knjizi kronološki vodi kroz život Damira Šolmana, zagrebačkog dečka s Kustošije koji je karijeru izgradio u Jugoplastici, a Split izabrao za svoj dom. U priču nas uvodi vješto anagramom Miran Dalmoš koji tako slikovito opisuje junaka ove priče.

Od djetinjstva i odrastanje na betonskom igralištu Mladosti na Savi, prijateljstva s Nikolom Plećašem, odluke Ranka Žeravice da ga za potrebe juniorske reprezentacije Jugoslavije pomladi za jednu godinu, preko 10 lopti koje su Splićani platili kao odštetu Lokomotivi i značenju Branka Radovića i jednog posuđenog fiće u Damirovu životu do stapanja sa Splitom i dalmatinskim mentalitetom, trofejne klupske i reprezentativne, nadimaka Niklovani i Drugoplastika, dva šuta koja su obilježila Šolmanovu karijeru, trenerske karijere koja je trajala jednu utakmicu, oproštaja uz tisuće žutih karanfila i obitelji Gabelić vas drži pripijenim za knjigu. Jednostavno, čitate je u jednom dahu i vraćate se u neka bolje vremena u kojima su ljubav i ljudskost bili ispred novca i slave.

Od danas u prodaji 

Nakladnici knjige su Splitski klub Olimpijaca i Tomislav Gabelić, urednik izdanja Nenad Neveščanin, grafička urednica Marija Brkljača dok je za lektorski dio posla odradio Krešimir Dominiković. Fotomonografija je tiskana u solinskoj tiskari Jafra print i od danas je u prodaji u Fan Shopu KK Split, a može se naručiti i putem interneta odnosno Web Shopa KK Split (uskoro). Dio prihoda od prodaja bit će doniran u humanitarne svrhe.

Svoj smo primjerak dobili na poklon i čekamo trenutak kada ćemo se susresti s autorom i knjizi dati dodanu vrijednost, odnosno uljepšati ju posvetom i autogramom te je tako učiniti jedinstvenom. Vi svoj primjerak možete naručiti od danas...