Hrvatska
Gdje je nestala splitska škola košarke?

Gdje je nestala splitska škola košarke?

Autor: Branko Tabak

Katastrofalni rezultati mlađih selekcija Žutih na nacionalnoj razini.

Ne tako davno Split je bio strah i trepet na nacionalnoj razini u natjecanjima mlađih uzrasta, imao je razvojnu ekipu Universitas i nekoliko svojih mladih igraća u rosteru seniorske momčadi.

Ulaskom u ABA ligu i gašenjem razvojne momčadi stvari u ovom dijelu djelovanja kluba kreću nizbrdo. Istini na volju, vidjelo se to i ranije, no sada je postalo izraženije. Seniorska momčad se pojačava, mladi odlaze u druge sredine, bilo kao slobodni igrači ili na posudbu.

Unatoč tome ovako nagli pad rezultata U13, predkadetske i kadetske selekcije je prilično iznenađujući i vrlo alarmantan.

Sve se vrti oko seniorske momčadi i njezinog pozicioniranja na nestabilnoj košarkaškoj karti Europe. Od neočekivane prilike plasmana u ABA ligu i njezinog proširenja zbog Covid 19 krize, preko uzimanja pozivnice za nastup u FIBA ligi prvaka, nakon što je Zadar propustio prednost izbora, do dva finala domaćih natjecanja i euforije vraćanja na dane stare slave Split je uspio tepihom prekriti rupu nastalu u razvoju mlađih igrača.

Dugoročno, u pitanju je veliki problem i stvar koju bi valjalo jednako zdušno rješavati kao i slaganja rostera za novu sezonu seniorske momčadi.

Dakle, što su to napravile mlađe selekcije Splita u ovoj sezoni?

Najbolje kotiraju juniori koji su četvrti u državi. U borbi za broncu poraženi su od Bosca 72-85. Prvak Hrvatske je Zadar.

Kadeti se nisu ni pojavili na državnoj završnici, naslov je osvojio Bosco, a najbolji klub iz Dalmacije je Sonik Puntamika na trećem mjestu. 

Pretkadeti su za razliku od kadeta izborili završnicu i tamo poraženi već u četvrtfinalu od Stoje iz Pule s nevjerojatnih 106-58. Prvak Hrvatske je Zadar. Stoja je ostala bez medalje, zauzela je četvrto mjesto.  

Najmlađa selekcija, ona do 13 također je doživjela težak poraz u četvrtfinalu i to od Bosca 85-61. Prvak Hrvatske je Cedevita Junior, najbolji klub iz Dalmacije je Škola košarke Zadar koja je osvojila treće mjesto. Bosco, koji je izbacio Splita je bio četvrti.