Hrvatska
Regija
Gdje je puklo između KK Zadar i 'Svetog Ante'?

Gdje je puklo između KK Zadar i 'Svetog Ante'?

Autor: Paulo Sarić

„Ne vjerujem da se nije moglo naći adekvatno mjesto za mene. No, tko zna, možda nisu pročitali ugovor?“

Dan nakon početka priprema za novu sezonu košarkaški je Zadar uzburkala vijest o otkazu nekadašnjem treneru prve momčadi i dugogodišnjem klupskom zaposleniku Anti Matuloviću. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao je da mu je jučer na kućnu adresu došla „čestitka“ s otkazom. Nakon gotovo devet godina rada u klubu iz Donatovog grada...

- Ne bih tome davao posebnu pozornost, sve što sam jučer rekao stoji – nevoljko je započeo razgovor nekadašnji trener i sada već bivši zaposlenik KK Zadar Ante Matulović.

Ipak, malo po malo, razgovor je krenuo…

- Prošle sam godine u devetom mjesecu ljudima u klubu uputio dopis da me rasporede na novo radno mjesto, sukladno mojim kvalifikacijama. No, tu je sve stalo. Nisu me zvali, izbjegavali su bilo kakav razgovor. Oduzeli su mi pravo na rad. Još tijekom prošle sezone kada su ostale trenere slali na edukaciju, a mene nisu bilo mi je jasno da na me više ne računaju. Tj. pretpostavljao sam – nastavlja Matulović.

U međuvremenu nije bilo kontakata?

- Bilo je, razgovarali smo. Ali ništa konkretno. Ništa se nije pomaklo s mjesta, ništa mi nije rečeno sve dok poštom nisam dobio otkaz.

Matulović je u klub došao u studenom 2009. godine te je po stažu jedan od najdugovječnijih zaposlenika pa je, sukladno tome, imao i ugovor na stalno. Početkom ove godine ponuđena mu je uloga svojevrsnog atašea, čovjeka za kontakt prilikom organizacije utakmice.

- To su mi 'naturili'. Nije to funkcija koju sam mogao obavljati sukladno svojim kvalifikacijama – kazuje nekada ubojiti šuter koji ne može sakriti gorčinu zbog otkaza.

FOTO: Basketball.hr

- Volio bih da mi kažu zašto je došlo do toga. Tko to želi, tko me ne želi? Iz kojih razloga? U klub sam ušao vrlo korektno još 2009. godine. Tada me nisu ni plaćali za posao koji sam obavljao, a oformio sam pretkadetsku selekciju koja do tada nije postojala. Prve smo godine bili drugi u državi, a iz nje smo u omladinske reprezentativne selekcije dali četiri igrača – prisjeća se „Sveti Ante“ i dodaje – iako niti jedan od njih više nije u klubu, bili tu to jedini igrači koji su potpisali seniorski ugovor s klubom. Po meni je to bio korektno odrađen posao.

Ta četvorica su Ivan Vraneš, Domagoj Vrkić, Toni Jelenković i Marko Jurica. Nije Matulović vodio samo omladinske selekcije. U proteklih devet godina koliko je bio dijelom KK Zadar bio je „desna ruka“ nekolicini prvih trenera, a prije dvije sezone je dobio priliku i samostalno voditi seniorsku momčad.

- Kada sam preuzeo prvu ekipu bili smo u totalnoj blokadi i bez mogućnosti potpisa igrača koji sezonu ranije nisu igrali u Hrvatskoj, a imali smo i najmanji proračun u povijesti kluba. Napravili smo neke rezultate, no nismo bili priznati – opisuje Matulović četveromjesečni period za kormilom prve momčadi i nastavlja – ne znam što si mogu zamjeriti, bez obzira na rezultate protiv najjačih ekipa koji nisu bili po mjeri. Nisu bili ni po mojoj mjeri! No, za promovirati mlade igrače mora se nešto i izgubiti.

Uistinu, teško je istovremeno dati priliku mladim igračima i ostvarivati zapažene rezultate.

- Sjećam se sebe i svoje promocije. Izgubili smo u Beogradu 40 razlike. I to od Beka! Ali ja sam tu priliku iskoristio i više se nisam micao iz prve momčadi. Gospodin Slavko Trninić mi je svojedobno rekao da se ne čudi što sam gubio, već kako sam uspio pobijediti četiri utakmice na klupi Zadra s obzirom na igrače koje sam imao.

Pije li vodu službeno objašnjenje prekida suradnje koje govori da je Zadar u nezavidnoj financijskoj situaciji i da se radi na rezanju troškova?

- Ne pije vodu, o tome se i radi. Ispao sam tehnološki višak radi rezanja troškova, a vidjeli ste i sami da je moja plaća samo jedan posto duga prema Višnjiku. To je smiješno. Opravdanje im nije kako treba, ali valjda nisu imali mogućnost drugog pravdanja. Sistematizacija kluba se radila prije dva mjeseca i po njoj je trebalo odrediti nova radna mjesta. Ono što je meni pisalo u ugovoru bilo je jako široko. Nisam bio samo trener ili pomoćni trener, već i pomoćni trener juniora, pomoćni trener kadeta, trener za individualni rad… - nabraja nekadašnji prvak Jugoslavije i nastavlja – ne vjerujem da se nije moglo naći adekvatno mjesto za mene. U ugovoru je bilo navedeno što sve mogu obavljati. Bio je to širok spektar poslova. No, tko zna, možda nisu pročitali ugovor.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Je li vam klub nudio neki drugi posao, možda uz nižu plaću?

- Nitko mi nije ništa nudio, a plaću su mi ionako već bili smanjili. Bio sam najslabije plaćeni trener u klubu – zaključio je 60-godišnji Zadranin.

Nakon razgovora s Matulovićem nazvali smo i direktora KK Zadar Željka Žilavca ne bismo li provjerili i drugu stranu priče.

- Ne bih htio preko medija komentirati nastalu situaciju. To je stvar odnosa uprave i zaposlenika i volio bih da to rješavamo interno. Želim da se stvari riješe među nama, a za izjave će biti vremena - kazao je čelni čovjek dalmatinskog abaligaša.

Uistinu, nisu to stvari koje se rješavaju posredstvom „četvrtog staleža“ ili „sedme sile“, kako vam je draže. Ostaje pitanje je li se situacija mogla riješiti u četiri zida, u četiri oka? Daleko od interesa javnosti i na obostrano zadovoljstvo…