Europa i Svijet
„General“ preuzeo grčku reprezentaciju

„General“ preuzeo grčku reprezentaciju

Autor: Paulo Sarić

Stručni stožer i popis igrača koji će pokušati izboriti put u Tursku bit će objavljeni u narednim danima.

Nekoliko mjeseci uoči početka Eurobasketa Grčka je konačno odabrala svog novog izbornika. Riječ je o iskusnom 63-godišnjem stručnjaku Kostasu Missasu koji će na kormilu grčke reprezentacije zamijeniti Fotisa Katsikarisa koji je napustio klubu nakon neuspjeha na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre prošlo ljeto u Torinu.

Missas je većinu igračke karijere proveo u Panioniosu u kojemu je igrao punih 19 godina, dok je dvije sezone odradio u Panathinaikosu. Trenerskim se poslom počeo baviti odmah nakon okončanja igračke karijere, a uz mnoštvo domaćih klubova nižeg i srednjeg ranga vodio je i ciparsku mušku seniorsku te grčku žensku seniorsku reprezentaciju, kao i grčku U-20 momčad. Upravo je s potonjom ostvario najveće uspjehe osvojivši dvije medalje na Europskim prvenstvima za igrače tog uzrasta. Zlato je osvojio 2009. na domaćem terenu u Rodosu, a srebro godinu dana poslije u Zadru kada je u finalu poražen od Francuske.

- Čast mi je i odgovornost biti izbornikom muške reprezentacije. To je momčad koja nam je svima u srcu i koja svim Grcima budi snažne emocije. Imao sam zadovoljstvo od mlade dobi biti članom reprezentacija, bilo kao igrač ili kao trener, a sada se susrećem s najvećim izazovom u životu – vođenjem nacionalne reprezentacije. Odmah se okrećem poslu. U narednih nekoliko dana ću imenovati stručni stožer, a odmah potom i imena igrača koje ću pozvati na pripreme – rekao je iskusni stručnjak, kako prenosi FIBA.com.

Grčka se na Europskom prvenstvu nalazi u skupini A koja se igra u Helsinkiju, zajedno s domaćinima, Francuskom, Islandom, Poljskom i Slovenijom.