Europa i Svijet
Gigi Datome: FIBA-ini prozori su glupost

Gigi Datome: FIBA-ini prozori su glupost

Autor: Saša Ćirić

Talijanski bradonja bez dlake na jeziku.

Rujanski kvalifikacijski prozor je sve bliže, pa je sve češće tema razgovora sportskih novinara i košarkaša diljem svijeta. 

Rado viđen gost u Zadru, talijanski reprezentativac u redovima istanbulskog Fenerbahcea, Gigi Datome, otvorio je dušu za oasport.it, a dijelove teksta prenosimo s eurohoops.net.

U trenucima dok naši košarkaši budu odmjeravali snage s Litvancima u Osijeku, Italija će u dvorani PalaDozza u Bologni ugostiti Poljake. Drugi protivnik bit će im Mađari (17. rujna) u dvorani Fönix u Debrecenu. Datome se odazvao pozivu izbornika Romea Sacchettija, ali upozorava na nelogičnosti u sustavu natjecanja koje su utjecale i na njegov odaziv u nekim prethodnim akcijama:

Jasno sam izjavio što mislim o tim FIBA-inim prozorima, koji su me spriječili da budem dio nacionalne momčadi u studenom i veljači. Smatrao sam da je neozbiljno napuštati klub u tim razdobljima sezone, kao što smatram iznimno neozbiljnom formulu u kojoj su svi savezi obavezni pozvati igrače, dati im da odrade jedan ili dva treninga i takve ih pustiti na teren.

Gigi Datome (Foto: fiba.basketball)

Srećom po Datomea i njegove suigrače iz reprezentacije, istim problemima načeta Hrvatska nije predstavljala dostojnog protivnika (ne samo Talijanima) u tom razdoblju. Gigi, koji je predsjednik udruge euroligaških košarkaša (EBPA), smatra da rat koji FIBA i Euroliga vode preko leđa igrača i gledatelja šteti svima:

Riječ je o sukobu moći dvije organizacije koji traje već godinama. Na kraju svega, oni igrači koji su se mogli odazvati svojim izbornicima nisu ujedno bili i najbolji koje ta reprezentacija ima, već najbolji među dostupnima. U konačnici, publika nije dobila najbolji mogući proizvod, da se tako izrazimo. Ljudi iz košarke bi trebali znati kako se "prodati dobro" u cilju privlačenja što je više moguće novih simpatizera. Ukratko, ova priča mi se od samog početka činila kao potpuna glupost, i to se još uvijek nije promijenilo. Napomenimo i da su se u lipnju još uvijek igrale neke utakmice nacionalnih prvenstava za vrijeme trajanja kvalifikacija. Ja nisam morao igrati u lipnju s Fenerbahceom, ali sam netom prije toga završio sezonu s više od stotinu utakmica, što za klub, što za reprezentaciju.

Ne čudi stoga velik broj otkaza u svakom turnusu kvalifikacija. Hrvatska reprezentacija je na jedvite jade uspjela isposlovati nastupe Bojana Bogdanovića, Darija Šarića, Ivice Zubca, Ante Tonija Žižića i Kruna Simona, dok su Mario Hezonja i Dragan Bender ostali preko bare. I druge reprezentacije muku muče s izostancima, pa će tako Srbija biti lišena usluga dečka od 146 milijuna dolara, Nikole Jokića. Francuska će nekako i nadoknaditi neigranje Franka Ntilikine, ali sumnjamo da će isto uspjeti i Finci bez Laurija Markkanena. Hoće li čelnici međunarodnih košarkaških institucija ikada zakopati ratnu sjekiru i shvatiti da međusobnim podmetanjima samo štete sportu kojeg, tobože, štite?