Europa i Svijet
Glasna podrška s tribina i ponajbolje europsko krilo prijete Hrvatskoj

Glasna podrška s tribina i ponajbolje europsko krilo prijete Hrvatskoj

Autor: Paulo Sarić

Iako na papiru ne predstavljaju veliki izazov, pogreška bi bila podcijeniti Mađare.

Hrvatska danas s početkom u dva sata otvara EuroBasket utakmicom protiv Mađarske. Iako na papiru i nisu najteži mogući suparnik i svakako ne spadaju u elitni razred europske košarke, naši sjeverni susjedi nisu momčad za podcijeniti.

U pripremnom su razdoblju odigrali dvostruko više susreta nego Hrvatska, njih 12, prilikom čega su upisali četiri pobjede i osam poraza. Mađari su dvjema pobjedama protiv slabašne Slovačke započeli svoj put ka Cluj-Napoci, no čim su naletjeli na ozbiljnije protivnike počeli su prvi problemi. Dok je poraz od Slovenije u Mariboru bio očekivan, svjetlo za alarm upalilo je teško stradanje od oslabljene Češke u istome gradu rezultatom 51-85. Jedine dvije preostale pobjede, osim na otvaranju priprema protiv Slovačke, Mađari su upisali protiv Islanda na domaćem terenu u Szekesfehervaru. Posebno je interesantan podatak da su poraženi na svim gostujućim susretima, neovisno o kvalitetu suparnika. Tako su u ruskom Kazanu izgubili od slabašnog Islanda, dok su u Varšavi poraženi od Velike Britanije i, kako smo jučer vidjeli, nejakog Izraela.

Unatoč lošijim rezultatima u pripremnim susretima, Mađari nisu za podcijeniti. Prvo ime reprezentacije je svakako novopečeni igrač Barcelone Adam Hanga koji je bio u središtu najveće košarkaške sapunice ovoga ljeta. Osim njega, ne treba podcijeniti niti Davida Vojvodu koji kada ima svoj dan može zapapriti svakom protivniku. Pažnju treba obratiti i na kapetana Akosa Kellera koji šutem za tri poena može raširiti reket i otvoriti prostor za prodore mađarskih bekova. Najveći hendikep našim sjevernim susjedima bit će izostanak novog igrača Maccabija DeAndrea Kanea koji je produžio listu izostanaka s ovogodišnjeg Europskog prvenstva.

Ipak, svim snagama i kvalitetama naših sjevernih susjeda unatoč, možda i najveći problem za našu reprezentaciju neće doći s terena, već s tribina. Naime Cluj-Napoca je godinama bio većinski mađarski grad. I danas u njemu živi snažna mađarska zajednica koja broji preko 50 000 ljudi, što čini oko 16 posto gradskog stanovništava. Ne treba sumnjati da će Mađarska imati glasnu podršku s tribina od vjernih navijača koji su kroz povijest bili šikanirani od nacionalnih vlasti, te su putem snažnog iskazivanja nacionalnih osjećaja učvrstili svoj etnički identitet.

Hrvatska je definitivno kvalitetnija reprezentacija, no bila bi pogreška očekivati rutinsku pobjedu. Trebat će proliti dosta znoja i uložiti mnogo truda ne bi li Hrvatska došla do pobjede na otvaranju EuroBasketa.