Europa i Svijet
Godina Zmaja!

Godina Zmaja!

Autor: Paulo Sarić

Fantastični Goran Dragić odveo Sloveniju do prvog zlata u povijesti.

Šećer na kraju. Tim se izrazom najbolje da opisati završnica Europskog prvenstva u košarci odigrana u Istanbulu. Nakon velike borbe, u južnoslavenskom finalu, Slovenija je svladala Srbiju rezultatom 93-85. Iako su Srbi na koncu ozbiljno priprijetili, nisu uspjeli nadograditi zaostatak s poluvremena. Ključnom se pokazala druga dionica u kojoj je izvrsni Goran Dragić ubacio čak 20 poena i odveo svoju momčad do prednosti koja im je bila dovoljna za prvo zato u povijesti.

Nakon izjednačene prve četvrtine u kojoj su obje momčadi imale svojih trenutaka, ali je Srbija većinu vremena provela u vodstvu, uslijedio je Dragić show. Prvo je Randolph trima slobodnim bacanjima vratio Sloveniju u prvu prednosti nakon samog otvaranja susreta, no Srbi su odbili napad. Sve do 13. minute susret je bio izjednačen, a onda Slovenija radi seriju 11-0, u koju je Dragić ugradio šest poena, i odlazi na dvoznamenkastu prednost. Srbija je u tom trenutku izgubila sve konce u napadu te je pokušavala mnoštvom nerezonskih šuteva, dok su naši zapadni susjedi sve stavili u ruke svog najboljeg igrača. Gorana Dragića. Izvrsni razigravač Miami Heata do kraja je poluvremena izgledao kao da ga je zaposjeo duh Michaela Jordana. Ukupno je ubacio 20 koševa u drugoj četvrtini te je gotovo sam izgradio veliku slovensku prednost.

FOTO: fiba.basketball

U svlačionice se otišlo s plus devet za Sloveniju (56-47). I sam pogled na rezultat kazuje kakvoj smo igri svjedočili. Visok tempo, puno brzih napada i velika preciznost u šutu.

U nastavku ipak ponešto drugačija priča. Tempo je okopnio, zaigrale su se bolje obrane. Točno ono što je želio srbijanski izbornik Aleksandar Đorđević. Iako je Dragić na samom početku treće dionice pogodio tricu za novu dvoznamenkastu prednost svoje momčadi, Srbija je uspostavila ravnotežu te se polako počela vraćati u susret. To je posebno došlo do izražaja nakon ozljede najboljeg mladog igrača svijeta Luke Dončića koji se ozlijedio u 26. minuti što je vidno uzdrmalo Slovence. U tim su trenucima igrali bez dvojice svojih najboljih igrača, pošto je i Dragić dobio zasluženi odmor, što su Srbi iskoristili za 0-6 čime su prišli na samo dva poena zaostatka. Igor Kokoškov je bio prisiljen vratiti Dragića na parket što je u kratkom roku vratilo susret u ravnotežu. Samo zahvaljujući tricama Birčevića i Bogdanovića, te brojnim drugim i trećim napadima, Srbija je u posljednjih deset minuta ušla sa zaostatkom od četiri poena (71-67).

S vremenom se uvukla sve veća nervoza u slovenske redove koji su se bez Dončića u potpunosti oslonili na Dragića koji je ušao u seriju loših poteza što je Srbija iskoristila za seriju 0-8 kojom su pet minuta prije kraja prešli u vodstvo. U tim je trenucima izbornik Kokoškov napravio maestralan potez. Na klupu je posjeo svog najboljeg igrača. Čovjeka koji je zabio 35 poena u 29 minuta. I dobio utakmicu. Slovenija je ponovno počela igrati momčadski, Randolph i Prepelič su preuzeli odgovornost, a obrana je profunkcionirala. Rezultat toga je serija 12-0 kojom je riješeno pitanje pobjednika. Slovenija je po prvi puta u povijesti postala europski prvak.

FOTO: fiba.basketball

Uz fantastičnog Dragića koji je zabio 35 koševa, te uhvatio sedam skokova, Slovence je do zlata odveo Klemen Prepelič koji je dodao 21 poen. Ali posebno se priznanje treba odati izborniku Igoru Kokoškovu koji je čitav turnir izvrsno vodio naše zapadne susjede. Bolji od ostalih kod Srbije bili su Bogdanović s 22 koša, te Mačvan s 18, no to nije bilo dovoljno za Dragićevu družinu.

Srbi, s obzirom na ogromne probleme s ozljedama nemaju razloga biti nezadovoljni. Bez praktički deset igrača došli su do finala i igrali otvorenu utakmicu sa Sloveniju. Slovencima se, pak, mora odati posebno priznanje.

I za kraj samo jedno. Dragiću, ostani!