Hrvatska
Gorica i Agrodalm ne posustaju, prva pobjeda Grafičara

Gorica i Agrodalm ne posustaju, prva pobjeda Grafičara

Autor: Teo Cilar

Gorica i Agrodalm jedini neporaženi, pet momčadi na omjeru 2-1 nakon prva tri kola.

Prvu utakmicu 3. kola Prve lige odradili su domaća Pula 1981 i riječki Kvarner 2010 u petak navečer. Gosti su već do poluvremena stekli uvjerljivu prednost koju su uspješno održavali do kraja.

Pula 1981-Kvarner 2010 73:86 (13:23, 27:34, 17:12, 16:17)

Kompletna statistika utakmice

Nakon početnog, a ujedno i jedinog vodstva Pule 1981 na utakmici od 2:0, gosti odmah na startu rade seriju 12:1 u kojoj Mate Vucić postiže šest poena za vodstvo 3:12. Ante Božić prekida post domaćina dvicom, ali samo na kratko jer slijedi nova serija Kvarnera 8:0 za najviših do tog trenutka 5:20. Domaćini prikazuju nešto bolju igru u završnici četvrtine i zaključuju taj period s 8:3 te smanjuju prednost na minus deset. Pula je nastavila s dobrom igrom i nakon trice Vanje Perdije prilaze na samo minus četiri. Kvarner je odgovorio i to silovito. serijom 22:4 bježe na plus 22, a to je bila i najviša prednost na susretu. 

U drugom poluvremenu, domaćini su u jednom trenutku treće četvrtine uspjeli doći na minus osam, ali to je bilo najbliže što su došli u ovom susretu, a pobjeda je zasluženo otišla u Rijeku. Najbolji u redovima domaćina Pavao Blažević s 20 poena, a Kyron Anderson ubacio je 18 uz osam skokova i šest asista. Vucić s 20 poena zabio najviše kod gostiju uz 11 skokova, 19 je ubacio David Ferenčić,a treba spomenuti i Roka Delpina koji je ubacio 12 poena, ali još važnije,imao je čak 11 asistencija. 


Šanac Karlovac-Podravac 111:88 (26:23, 31:14, 29:19, 25:32)

Kompletna statistika utakmice

Ništa nije dalo naslutiti da će Podravac doživjeti ovako težak poraz u Karlovcu. Gosti iz Virja bili su u utakmici sve do 16. minute utakmice kada su bili na zaostatku od pet poena minusa, točnije 40:35. Iz igre tada izlazi najbolji igrač gostiju Ivan Šiprak, a slučajno ili ne, nakon njegovog izlaska Šanac radi seriju 17:2 do kraja poluvremena za plus 20, a u toj seriji posebno je raspoložen bio Nino Tomić. Na krilima Tomića i Matije Češkovića domaći Šanac ne posustaje niti u trećoj četvrtini, a na samom kraju perioda dolaze i do plus 30. Nakon što su početkom posljednjeg perioda došli do najviših plus 33 na susretu, dolaze i gosti do daha i do kraja susreta smanjuju na 23 poena minusa. Bio je ovo treći poraz Podravca iz isto toliko susreta dok je Šanac ostvario drugu pobjedu. 

Tomić najbolji kod pobjednika s 26 poena i devet skokova, Sanjin Legović ubacio je 18 uz pet skokova i tri asista, a Matija Češković 17 poena uz osam asistencija i dvije osvojene lopte. Kod Podravca najbolji Šiprak s 15 poena i četiri skoka, a isto toliko je zabio Mateo Balatinec. 


Universitas-Gorica 75:93 (18:22, 26:14, 15:35, 16:22)

Kompletna statistika utakmice

Bio je ovo derbi neporaženih momčadi u prva dva kola, a po prvi puta ove sezone Gorica je bila u zaostatku na poluvremenu. Iako su glavni favoriti za prvo mjesto nakon prvih deset minuta imali četiri poena viška, Universitas odličnom drugom četvrtinom na krilima Ivana Omrčena anulira prednost i na odmor odlazi s osam poena viška. Očekivali smo neizvjesnu utakmicu u drugom poluvremenu, ali probuđeni gosti najviše zahvaljujući dobroj obrani, ali i Ljubi Prgometu te Ivanu Majcuniću treću četvrtinu dobivaju s čak 35:15 i tu je susret bio riješen. U posljednjoj dionici Gorica je još povisila prednost koja je na kraju iznosila uvjerljivih 18 koševa razlike. Prgomet je ubacio 21 poen i tri skoka, a Majcunić 17 uz osam skokova i četiri osvojene lopte za treću pobjedu Gorice i potvrdu prvog mjesta. Omrčen najbolji kod splitskih studenata s 24 poena i tri skoka.  


Grafičar-Istrauni 103:93 (29:27, 24:23, 25:20, 25:23)

Kompletna statistika utakmice

Grafičar se za svoju prvu i povijesnu pobjedu u Prvoj ligi morao jako potruditi i zabiti preko 100 poena. Gosti iz Istre su u Ludbregu krenuli odlično i u dva navrata prvog perioda imali po 10 poena prednosti, druga dvocifrena prednost bila je u šestoj minuti susreta, a onda su kranuli domaćini. Posljednje četiri minute prve dionice dobivaju serijom 19:7 i vode s dva poena prednosti. Nakon trice Matije Novaka, Grafičar početkom druge četvrtine dolazi do svoje najviše prednosti u prvom dijelu susreta, bilo je 34:29. Kristijan Andabaka poveo je tada gostujuću seriju 10:3 za novo vodstvo Istraunija. U sljedeće dvije minute momčadi se izmjenjuju u vodstvu da bi opet Grafičar pobjegao na pet poena razlike. Domaćini su prednost držali sve do kraja prvog poluvremena na koje odlaze rezultatom 53:50. Ludbrežani su početkom drugog poluvremena poveli s šest poena razlike, a gosti ih opet stižu i prelaze u vodstvo. Dvicom Matije Bilalovića Istrauni u 27. minuti susreta ima plus četiri. Pokrenuo je tada najbolji igrač utakmice Vilim Poljak seriju 10:0 Grafičara u kojoj je ubacio pet poena za plus osam domaćina uoči posljednje dionice. Gosti više nisu zaprijetili u posljednjoj četvrtini, a Grafičar je dvije minute prije kraja došao do najviše prednosti na susretu od 17 koševa razlike, bilo je to kod rezultata 101:84. Do kraja susreta Istrauni smanjuje razliku na konačnih minus deset. 

Poljak je bio prvo ime domaćina i susreta s 27 poena, četiri skoka, tri asistencije i tri osvojene lopte. Matija Novak ubacio je 22 uz pet skokova, a 20 uz sedam asistencija i pet skokova djelo su razigravača Marija Novaka. Istrauni je u ovom susretu predvodio Andabaka s 24 poena, 13 skokova i tri asistencije dok je Dominik Šamija ubacio 20 uz šest skokova. Oba sastava sada su izjednačena s po jednom pobjedom i dva poraza. 


Bosco-Borovo 103:88 (32:19, 32:21, 26:19, 13:29)

Kompletna statistika utakmice

Bosco koji slavi 25. rođendan bio je uvjerljiv protiv mlade momčadi Borova. Domaćini su sve riješili već do poluvremena kada su imali 24 poena prednosti. Najviša razlika u prvom poluvremenu bila je 26 poena razlike. Domaćini su najvišu prednost na susretu imali pod kraj treće i početkom posljednje dionice kada su poveli s plus 31. Tu su stali, a Borovo to koristi i dobiva posljednju četvrtinu s 29:13 i smanjuje na prihvatljivijih minus 15 na kraju susreta. Marin Kuga s 23 poena i šest skokova te Dominic Gilbert s 20 poena, 9 skokova, tri asista i tri osvojene lopte najbolji kod Bosca. Borovo je imao najboljeg igrača u Toniju Kovaču s 18 poena i šest skokova, a 14 je ubacio Mario Rajšić. Bosco se nalazi na trećem mjestu ljestvice i predvodi kolonu od pet momčadi s po dvije pobjede i porazom. Borovo je na začelju sa sva tri poraza. 


Agrodalm-Rudeš 95:86 (27:18, 25:17, 19:25, 24:26)

Kompletna statistika utakmice

Agrodalm je u prvom poluvremenu dirigirao tempo i imao dvocifrenu prednost. Već su u prvoj četvrtini došli do dvocifrene prednosti koja je na poluvremenu iznosila 17 poena prednosti. Rudeš se u drugom poluvremenu malo po malo približavao. Prvo su u trećoj četvrtini uspjeli doći do minus devet, ali period ipak završava s plus 11 za domaće da bi u posljednjoj četvrtini utakmicu uveli u neizvjesnost. Nepune četiri minute bile su im dovoljne da dođu na 77:73, ali bliže od toga nisu mogli. Agrodalm odmah bježi na devet koševa viška, a Rudeš još jednom uspijeva doći blizu, na minus pet na 3:40 do kraja susreta. Domaćini do kraja odlaze na konačnih devet koševa razlike za zasluženu pobjedu. 

Nikola Baran najbolji kod Agrodalma s 30 poena i 12 skokova, ali jedan drugi igrač imao je najbolju valorizaciju, a riječ je o Ante Žužulu koji je ubacio  13 poena, a uhvatio je ogromnih 18 skokova, pet puta je blokirao protivnika i osvojio tri lopte. Marko Jurič 24 poena i pet asistencija za Rudeš. Agrodalm je uz Goricu jedina neporažena momčad u prva tri kola, a Rudešu je ovo bio prvi poraz.



Parovi 4. kola: Borovo-Rudeš, Kvarner 2010-Agrodalm, Istrauni-Pula 1981, Podravac-Grafičar, Gorica-Šanac, Bosco-Universitas.