Hrvatska
Gorica iznenadila i šokirala Cibonu

Gorica iznenadila i šokirala Cibonu

Autor: Teo Cilar

Nakon velikog uspjeha i plasmana u polufinale Kupa Krešimir Ćosić, Josip Sesar i njegova Gorica napravili još jedan veliki podvig, srušili su Cibonu u Zagrebu.

Nakon što su jučer Vrijednosnice iz Osijeka bile uvjerljive protiv Zadra, samo dan poslije, Gorica je priredila još veće iznenađenje i slavila u gostima kod Cibone rezultatom 77:83 (22:15, 9:26, 28:27, 18:15).

Cibona koja se očito energetski ispraznila u utakmici protiv Krke nije mogla danas protiv vrlo raspoložene Gorice. Gosti su posebno dominantni bili u drugoj četvrtini, ali krenimo redom.

Nakon izjednačenih, uvodnih pet minuta, Cibona je bila u minimalnom vodstvu 8:7. Do kraja četvrtine Cibosi na krilima Damira Markote, Marina Rozića i Ivana Novačića bježe na 22:15, a najvišu prednost na susretu imali su početkom druge četvrtine kada koševima Krešimira Ljubičića dolaze do 24:15. Krenuo je tada gostujući "uragan" koji je potpuno razorio Cibonu. Nakon početnih poena Cibone, Gorica je četvrtinu zaključila serijom 26:7 i na odmor otišla s vodstvom 41:31. Odličnom momčadskom igrom Gorica je potpuno nadigrala Cibonu.

Nakon nepune dvije minute igre u trećem periodu, Cibona smanjuje na minus četiri poslije trice Markote, ali raspoložena momčad Gorice opet radi seriju i bježi na 59:46. Do kraja četvrtine nije bilo prevelikih padova u igri Gorice, a Cibona je uspjela smanjiti na devet koševa minusa uoči posljednjih deset minuta. 

Filip Bundović i Ivan Novačić kreiraju seriju 5:0 na početku posljednjeg perioda i približavaju Cibonu na minus četiri. Gorica je uzvratila serijom 6:2 preko Marka Bakovića i Borne Kapuste. Nešto kasnije, točnije sredinom četvrtine, Baković donosi novu dvocifrenu prednost Gorici 78:67 i tu je polako postalo jasno da bi gosti mogli do velikog iznenađenja. 

Uslijedio je loš period gostujuće igre, kao da su se uplašili pobjede, a iskusna Cibona preko Filipa Bundovića i Marka Ljubičića vraćaju Cibonu na samo minus dva, nepunu minutu do kraja utakmice. Ključni trenutak utakmice dogodio se kod pogotka Ivana Majcunića za vodstvo Gorice 77:81, a odmah u idućem napadu, Ante Mašić krade loptu Marku Ljubičiću. Gosti, točnije Karlo Mikšić pogađa dva bacanja i potvrđuje veliku pobjedu Gorice.

Majcunić je bio najbolji strijelac Gorice s 13 poena, Baković je ubacio 12 uz 5 skokova, a po 11 su ubacili Karlo Mikšić i Ivan Vučić, ali i ostatak momčadi je odigrao odlično. Lovro Mazalin je uz 9 poena imao i 4 osvojene lopte te tri asista, Kapusta je recimo imao drugu najbolju valorizaciju u svojoj momčadi, ubacio je 8 poena uz po 6 skokova, 6 asista i 4 osvojene lopte, a po 8 poena su ubacili i Mašić te Ivan Papac što je bilo previše za Cibonu.

Vukovi su najboljeg igrača imali u Bundoviću koji je ubacio 19 poena i iznudio čak 11 prekršaja, Marko Ljubičić je ubacio 15 uz 7 skokova, a 15 poena uz 6 skokova i 4 asistencije djelo su Markote.