Hrvatska
Gorica je "ubojica velikih" - nakon Cibone, pao je i Split!

Gorica je "ubojica velikih" - nakon Cibone, pao je i Split!

Autor: Saša Ćirić

Sesarovi momci se ne šale!

Momčad Gorice se pod vodstvom Josipa Sesara polako etablira u crnu mačku za klubove koji igraju regionalna natjecanja. Nakon Cibone prije dva tjedna, danas je u Velikoj Gorici pala i momčad Splita. Ritam igranja svaka tri dana u prosjeku zna stvarati probleme i momčadima s puno dubljim rosterima, a kako ne bi Vladimiru Anzuloviću, koji je nakon poraza kod Sixt Primorske imao manje od 48 sati za pripremu novog dvoboja. 

Bili su toga svjesni i domaći, pa su koristili širinu rotacije kao oruđe i oružje u svrhu održavanja visokog tempa igre. Sesar nije koristio tek mladog Antu Jukića, dok je Anzulović vjerovao tek osmorici, ne računajući osmosekundni izlet na parket Lovre Runjića.

Gosti su bolje ušli u susret, pa su tako u sedmoj minuti poveli s pet poena prednosti (10-15), nakon što je Maj Kovačevič ubacio dvicu. Ipak, domaći su do kraja prvog perioda prešli u vodstvo (22-21), koje su održali i do poluvremena (48-45).

Utakmica je imala notu neizvjesnosti do 22. minute, kada je Mate Kalajžić položio za minimalni zaostatak Splićana (50-49). Slijede četiri minute čvrste obrane domaćih, koji serijom 12-3 odlaze na prvu dvoznamenkastu prednost (62-52). Amerikanac u gostujućim redovima, Michael Cobbins, bio je jedan od rijetkih koji je nalazio put do domaćeg koša u tim trenucima. Zakucavanjem za -8 (71-63) tridesetak sekundi prije isteka treće četvrtine ostavio je kakvu-takvu nadu u preokret svojoj momčadi.

U tom tonu je nastavio i u posljednjoj dionici. Atletični centar je u dva navrata početkom četvrte četvrtine smanjivao zaostatak Splićana na tri poena (posljednji put na 73-70), ali tada je uslijedio završni udar Gorice serijom 11-0, kojom su šest i pol minuta prije kraja otišli na (pokazat će se) nedostižnih 84-70. Sjajno su u tim trenucima surađivali Borna Kapusta i Ivan Majcunić, koji je bio neumoljivi egzekutor. Split se pokušavao vratiti u susret, ali nije više bilo vatre u njihovim rukama i nogama. Domaći su na kraju došli gotovo do stotke, ali su se zaustavili na 97 poena, dok je Split ubacio 87.

Sjajnu utakmicu u domaćim redovima odigrali su Majcunić (21 poen, šut iz igre 7-9), Marko Baković (16 poena, 5 skokova), dok su Karlo Mikšić (10 poena bez promašaja u 11 minuta) i Imran Polutak (10 poena u 14 minuta) maksimalno iskoristili vrijeme provedeno na terenu. Kapusta nije imao spektakularne brojke (8 poena, tek dvije asistencije), ali je svojim organizatorskim sposobnostima odlično povezao redove domaćih. Valja istaknuti i racionalnu partiju Marka Petrovića (8 poena, šut 3-4 i 8 asistencija), dok se Ivan Vučić jedva pojavio na utakmici (5 poena). Splićane su predvodili nevjerojatni Kovačevič (26 poena, trice 5-8), Tomislav Gabrić (16 poena), Mateo Kedžo (12 poena), te Cobbins (10 poena, 4 skoka). Kalajžić nije bio u ulozi strijelca, ali je u onoj švicarskog nožića (9 poena, 7 asistencija, 5 skokova), a Pavle Marčinković je bio pomalo samozatajan (6 poena, po 4 skoka i asistencije).

Nakon sedam kola Gorica je na omjeru 3-4, dok Split ima 4-3 i neugodan raspored u iduća tri kola. Za devet dana na svom parketu dočekuju Cibonu, nakon čega idu u goste Osijeku odnosno Zaboku. Gorica će svoju priliku za nove bodove tražiti u Sinju za tjedan dana, nakon čega dočekuju Hermes.