Hrvatska
Gorica oživljava slavni Zrinjevac i gradi vlastitu budućnost!

Gorica oživljava slavni Zrinjevac i gradi vlastitu budućnost!

Zanimljiva suradnja.

Ok, prvu momčad smo riješili, igrat ćemo ABA ligu 2, biti bolji nego prošle sezone, koja je bila najbolja u klupskoj povijesti, a sad treba podići rad s mladima na odgovarajuću razinu. Hani, preuzmi to na sebe!

Tako je nekako, u dvije rečenice, izgledao prvi korak u projektu povratka jedne sjajne generacije mladih velikogoričkih košarkaša tamo gdje im je i mjesto, u velikogoričku košarku! Ideja je bilo nekoliko, a zaživjela je ona o suradnji s KK Zrinjevcem. Hani je, naravno, Hani Istanbuli, čovjek koji je tu generaciju igrača rođenih 2002. i stvarao.

– Ta je generacija, sjetit će se mnogi, u uzrastu U-12 bila treća u Hrvatskoj, a u mlađekadetskom uzrastu druga. Iz raznoraznih razloga, da se sad ne vraćamo na sve te situacije, ta djeca su nam se u međuvremenu razišla i otišla u razne zagrebačke klubove. Ja sam dobio zadatak pokušati vratiti sve te dečke u Goricu i posložiti juniorsku momčad – objašnjava osnovnu ideju Istanbuli, koji je prve korake po tom pitanju već napravio.

Povratak je već dogovoren s Hrvojem Majcunićem, mlađim bratom prvotimca Ivana, koji je posljednje četiri godine proveo u Ciboni, a želja je vratiti i Franu Miloložu te Jakova Jacovića iz Cedevite, kao i Nikolu Ivanetića, koji je protekle četiri godine proveo u Ciboni i u KK Zapadu, priključiti im lanjske povratnike iz Cedevite Marija Lacića i Patrika Trefila… I stvoriti temelj momčadi za koju u klubu vjeruju kako može biti u vrhu hrvatske juniorske košarke.

Uz to, igrat će i seniorsku košarku, to je dio priče u kojem se pojavljuje KK Zrinjevac, najstariji košarkaški klub u Hrvatskoj, početkom 90-ih drugi klub u državi.

– Budući da se ovdje radi gotovo u pravilu o dečkima koji su izlazni juniori, željeli smo im omogućiti da igraju i seniorsku košarku. Na taj bi im se način omogućio što uspješniji prelazak u seniore, budući da vjerujemo kako bi petorica ili šestorica iz ove generacije u budućnosti mogli participirati i u našoj seniorskoj momčadi – kaže Istanbuli.

http://cityportal.hr/wp-content/uploads/2020/07/Gorici-bronca-533x400.jpg 533w" sizes="(max-width: 640px) 100vw, 640px" >

Generacija goričkih košarkaša rođenih 2002. godine bila je prvo treća u Hrvatskoj, a zatim i druga…

I to je, zapravo, ključni detalj. Danas se u Velikoj Gorici igra najbolja košarka u povijesti ovoga grada, ali u toj momčadi – nema Goričana. Nema domaćih igrača, nema onih klinaca koji će u dvoranu dovesti cijelo svoje društvo, rodbinu, učiniti cijelu priču malo više lokalnom. Posljednjih godina nije se dobro radilo s mladima, svjesni su toga i u klubu, ne bježe od te činjenice, zato je cijela ova priča i krenula.

– Najveći dio Zrinjevca, koji igra A-2 ligu, činili bi igrači iz te naše juniorske momčadi, a kao pomoć bi im došli neki stariji igrači, možda i neki koji su donedavno igrali za Goricu. Razgovaramo s Ivanom Papcem, dugogodišnjim kapetanom Gorice, a nešto se nudi i sportski direktor Ljubo Prgomet – kroz smijeh kaže Istanbuli i dodaje:

– Ostat će sigurno i nekoliko aktualnih igrača Zrinjevca, a rezultatski cilj bit će izbjeći borbu za ostanak. I, naravno, razvijati igrače.

Za odgovor na pitanja hoće li Gorica doista uspjeti okupiti željenu juniorsku momčad, hoće li svi ti igrači pristati vratiti se kući, ključna će biti, pogađate, sljedeća dva tjedna. Pomagat će u radu s mladima i Ivan Skenderović, novo trenersko pojačanje Gorice u radu s mladima, a još jedino nije poznato hoće li Zrinjevac na gorički pogon i dalje igrati u Kutiji šibica ili će se preseliti u Veliku Goricu.

Bit će ovo tako suradnja ovih dvaju klubova drugi put u posljednja dva i pol desetljeća, jer gorički košarkaški krugovi pamte razdoblje nakon izlaska tvrtke Media iz kluba, na prijelazu stoljeća, kad je Gorica bila neka vrsta filijale Zrinjevca. Danas, 20 i nešto godina poslije, priča se okrenula naglavačke. Gorica će razvijati igrače u Zrinjevcu, pomoći legendarnom klubu da “živne”, a pritom pomoći i sebi, kao i svim tim klincima.

Ideja odlična, čeka se i definitivna realizacija.