Hrvatska
Gorica prohujala Baldekinom - gdje prestane Ljubičić, nastavi Baković!

Gorica prohujala Baldekinom - gdje prestane Ljubičić, nastavi Baković!

Autor: Saša Ćirić

Uvjerljivo!

Gorica je u prvom kolu trećeg kruga HT Premijer lige na Baldekinu s uvjerljivih 73-95 svladala Šibenku.

Avanturu trećeg kruga HT Premijer lige, premda se u startu spominjala subota kao dan odigravanja utakmice, Šibenčani i Goričani ipak su započeli u nedjelju. Razlog tome je, naravno, mini-putovanje gostujuće momčadi u Sarajevo, gdje su odigrali tri susreta ABA 2 lige s učinkom od jedne pobjede i dva poraza.

Današnji suparnici su svoja prva dva prvenstvena susreta zbog više sile (naravno, koronavirusa) odigrali u razmaku od manje od tjedan dana. U oba susreta Gorica je odnijela pobjedu - prvi dvoboj odlučen je u posljednjoj minuti nakon poprilično kontroverzne završnice, dok je u drugom Gorica naletom u posljednjih deset minuta došla do vrijednih bodova na Baldekinu.

Goričani su u današnju utakmicu još jednom ušli kao veliki favoriti. Širina rostera u kojoj Josip Sesar koristi ravnomjerno desetak igrača je velika prednost u odnosu na šibenski sastav, koji je svakim danom sve prošaraniji ozljedama. Nakon Andabakinog, nastradalo je i koljeno mladog Juraja Pleadina. Ipak, kod juniorskog reprezentativca nije toliko dramatična situacija, na terenu bi trebao biti kroz desetak dana. S druge strane, Sesar danas nije mogao računati na vještine Lovre Mazalina.

Šibenka je postigla prve poene na utakmici preko bivšeg igrača Gorice, snažnog Crnogorca Milije Mikovića, no gosti serijom 10-0 šalju jasnu poruku da ne žele da se današnji pobjednik odlučuje u posljednjoj četvrtini. Recept je bio jednostavan, isti koji je koristilo i Škrljevo u posljednjem kolu dvokružja - napadanje Mikovića pod košem leđima. Kako Goričani u sastavu imaju sve boljeg Krešimira Ljubičića, taj zadatak nije bio težak. Bivši Cibos je u prvih deset minuta postigao 12 poena uz 86% šuta iz igre, pa ne iznenađuje dvoznamenkasto vodstvo gostiju na prvoj pauzi (16-26).

Domaći strateg Dženan Rahimić pokušava povisiti petorku početkom druge četvrtine pa u igru ubacuje teškaše Valentina Jurkovića i Bruna Solomuna, no Sesar lukavo snizuje svoju petorku Markom Bakovićem i Antom Mašićem i to mu za malo manje od četiri minuta igre gotovo udvostručuje prednost (19-38). Valja istaknuti i odličnu timsku obranu Goričana na Amerikancu Treyu Freemanu, koji do prvog ubačaja (iz prvog šuta!) dolazi tek u 12. minuti susreta. Dobre minute Henrika Širka i Domagoja Šarića ostavljaju domaćima kakvu-takvu nadu nakon prvih 20 minuta - Šibenčani su do poluvremena smanjili zaostatak na 13 poena (28-41).

U trećoj četvrtini Sesar na teren vraća Ljubičića, koji u još jednoj dionici nadigrava Mikovića. Nakon 25 minuta igre ponovno je prednost Gorice narasla na visokih +18 (38-56) te se u tim trenucima činilo da je susret riješen. No, Širko liderskim manirama na obje strane terena uspijeva održati voljni moment svojih suigrača na pozitivi, pa se narednih desetak minuta igra koš na koš. Konačno slamanje čvrstog protivnika Goričani su odradili u prvom dijelu četvrte četvrtine, a ključnu ulogu je odigrao su odigrali Baković s dvije ubačene trice (3-3 ukupno) te Ivan Majcunić s još tri dalekometna ubačaja, što je prisililo Rahimića da u posljednjih pet minuta ubacuje juniore. Minute su redom dobijali Klarin, Vlaić, Antić i Živković, što je iskusna momčad gostiju iskoristila da ode na visokih konačnih +22 (73-95).

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bili su Ljubičić (25 poena, 73% šuta), Majcunić i Baković po 11, a kod domaćih Šarić je ubacio 18, dok su Miković i Širko dodali po 16.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore