Hrvatska
Regija
Gorica u ABA 2 ligi?

Gorica u ABA 2 ligi?

Sve ovisi o budžetu.

Više od mjesec i pol dana prošlo je od obustave košarkaškog prvenstva, od trenutka kad je Gorica povezala pobjede nad Zadrom i Cibonom, a trener Josip Sesar opet je okupio igrače u dvorani. Plan je igrati ABA 2 ligu iduće sezone, no o tom potom… 

Dok svijet nogometa živi u iščekivanju, dok u svijetu rukometa ima puno onih koji se ne slažu s odlukom da se sezona prekine, u košarkaškom svijetu sve je odavno jasno. Akcija je zaustavljena sredinom ožujka, a malo potom je stigla i odluka da se sezona neće nastavljati. Rastali su se tad, u davnom ožujku, i košarkaši Gorice, koji su na pauzu otišli kao treća momčad domaćeg prvenstva, nakon dvije vezane pobjede protiv Zadra i Cibone, u sjajnom tonusu, s formom u usponu… 

No sve je to sad davna prošlost, nitko više ni ne spominje to vrijeme, važno je samo da je došlo vrijeme povratka u dvoranu. 

– Uh, jedva sam čekao da krenemo – priznaje trener Gorice Josip Sesar, kojem je trebalo točno pet minuta za odluku da je vrijeme za treninge. 

– Dobili smo dozvolu u utorak poslijepodne, a već u srijedu smo organizirali prvi trening. Dečki su imali program po kojem su radili, u dogovoru s našim kondicijskim trenerom, ali naravno da profesionalnim sportašima to nije dovoljno. Momci su u dosta dobrom stanju, vidim da su svi radili na sebi, nitko se nije pojavio s očitim viškom kilograma, a sad ćemo raditi u ovom sustavu, slušati upute i vidjeti što i kako dalje – dodaje Sesar. 

Zasad se radi u manjim skupinama, maksimalno dozvoljeno je da četvorica igrača budu u dvorani, pa se tome prilagođavaju i Sesar te njegov pomoćnik Ivan Perinčić. 

– Nije to isto kao momčadski trening, ali jako je važan i ovaj, individualni rad na tehnici, jer to volim nazvati nekom osnovnom sportskom higijenom. U dvorani ćemo biti ponedjeljkom, srijedom i petkom, a utorkom, četvrtkom i subotom radit će se na otvorenom, s kondicijskim trenerom, profesorom Filipijem – pojašnjava Sesar i dodaje: 

– Čak i da su nam odmah omogućili momčadski trening, mislim da bi za to bilo i malo prerano nakon ovih mjesec i pol dana stanke, bez pravog treninga. Treba igrače uvesti u rad na pravi način, da opet povežu ruke i noge s glavom, da sve opet sjedne na svoje mjesto. Tri ili četiri tjedna ćemo sigurno ovako raditi, na individualnoj tehnici, a dođe li u međuvremenu dozvola, krenuli bismo i s momčadskim treninzima, opet u prilagođenoj varijanti. Razmišljati o sljedećoj sezoni, o izgledu momčadi i ambicijama, u ovim je trenucima još daleka budućnost, budući da je zasad cijeli niz nepoznanica. Uključujući i onu najvažniju… 

– Treba prvo vidjeti što će biti s financiranjem, kako će se zatvarati budžet – svjestan je Sesar, koji otkriva: 

– Otvara nam se prilika da zaigramo i ABA 2 ligu, no pitanje je hoće li se i kako to moći realizirati. Ja se nadam da hoće, sportska ambicija je ići na razinu više, no naravno da je tu ključan budžet kluba, pa onda i pregovori s igračima… Ali o tom potom, najvažnije je da smo se vratili u dvoranu, da možemo trenirati i održavati formu koliko je moguće, a sve ostalo će s vremenom doći na svoje. Društvo na treninzima zasad je šareno, tu su i oni s ugovorom za sljedeću sezonu, i oni bez njega, i oni koji se žele pokušati nametnuti kroz probu… 

– Važno je svim ovim momcima pomoći, čak i onima koji nemaju ugovor, omogućiti im da treniraju s momčadi. Nekakva pauza od 15. ožujka pa sve do kolovoza, kad bi trebale početi pripreme, bila bi prevelika. Ovako će se ipak postepeno vraćati u normalu, održavati kapacitet pluća – zaključuje Sesar prije nego se vrati u akciju s grupom koja je u tom trenutku na redu za rad. Konačno.