Hrvatska
Gorica vodila 25 razlike, Split se umalo vratio

Gorica vodila 25 razlike, Split se umalo vratio

Autor: Branko Tabak

Sesarova momčad 30 minuta izgledala je savršeno.

Počela je HT Premijer liga. U prvoj utakmici 1. kola Gorica je na domaćem parketu pobijedila momčad Splita 79-73.

Prvih trideset minuta igre domaćini su dominirali, prijetili sa svih strana, kolektivnom igrom potpuno razbili Splićane. I onda u posljednjoj četvrtini Split umalo dolazi do čuda. 

Krenuli su sa zaostatkom od 25 poena (68-43), a nakon pet minuta igre serijom 16-0, koju je s tri trice začinio Ilija Đoković, stigli na jednoznamenkasti zaostatak (68-59). Ubrzo su bili na - 8 (72-64). Tada ulogu osigurača pobjede u momčadi Gorice preuzima Ivan Batur. Prvo zabija tricu za 75-64, a nakon novog približavanja Splićana na 76-71 zabija pod prekršajem za 79-71. Splićani se nisu predavali, ali do velikog preokreta ipak nisu stigli. 

Ivan Batur, Lovro Mazalin i Mate Kalajžić u pobjedu Gorice ugradili su po 12 poena, pri čemu valja istaknuti i 10 Mazalinovih skokova. Ante Mašić je zabio 10, a Ivan Majcunić i Krešimir Ljubičić po 8.

Kod Splićana Toni Perković je postigao 21 poen, Ilija Đoković 14, a Darko Bajo 10. 

Izjave:

Ivica Skelin, trener Splita: „Čestitke domaćinu na pobjedi, oni su u tri četvrtine bili dominantna ekipa. Mi ne možemo sa samo jednom dobro odigranom četvrtinom očekivati bolje rezultate. Nova je ekipa, puno novih igrača i mi moramo izvući neke pouke. Nismo se u pripremnom periodu susretali s ovakvim situacijama, a čitava je ekipa proigrala tek u zadnjih deset minuta.“

Josip Sesar, trener Gorice: „Prvo bih želio izraziti sreću što je sve napokon počelo, već je bilo i nervoze u iščekivanju. Moram biti iskren i reći da nismo uopće znali u kakvoj smo situaciji. Odigrali smo 3-4 prijateljske utakmice, ali to nije bilo realno i ovo je bio prvi pravi protivnik.

Prve tri četvrtine smo igrali dobro i motivirano. Čini mi se da je cijela utakmica ovisila samo o nama – i prve tri četvrtine i ova posljednja gdje smo počeli igrati neki rukomet, mislili smo da je gotovo i stali smo u defanzivnom dijelu. Đoković je imao dva-tri šuta i dao krila svojim igračima koji nisu više imali što za izgubiti. Ipak, bez obzira što je završilo sa samo šest razlike, mislim da utakmica nije došla u pitanje. Moram ipak reći da nisam zadovoljan reakcijom nekih igrača pri tom ulazu u zadnju četvrtinu u defanzivnom dijelu, ali mislim da je Mate Kalajžić odigrao jednu pravu zrelu utakmicu i defanzivno dobro pokrivao Đokovića. Čestitke mojim igračima na pobjedi.“