Hrvatska
Goričani su se galvanizirali nakon isključenja Kalajžića i poslije velike borbe svladali Šibenku u osmini finala Krešinog Kupa

Goričani su se galvanizirali nakon isključenja Kalajžića i poslije velike borbe svladali Šibenku u osmini finala Krešinog Kupa

Autor: Saša Ćirić Photo: Nenad Mudrinić

Dva raspoložena protivnika, ali samo jedan je mogao dalje.

Gorica se plasirala u četvrtfinale Kupa Krešimira Ćosića pobijedivši na domaćem parketu čvrstu Šibenku rezultatom 93-88.

Domaći su pokušavali što više spuštati loptu pod koš, dok su gosti uspješno kreirali dalekometne šuteve, dvaput za Pleadina, jednom za Arslanagića. Nakon snažnog zakucavanja iz brze kontre Roberta Kujundžića koje je kompletiralo gostujuću seriju 8-0, strateg Gorice Bože Radoš bio je prisiljen pozvati prvu minutu odmora (9-14). Ipak, Šibenčani su s puno obrambenih rotacija i brzim kontrama nastavili u istom tonu i produžili seriju na čak 14 poena u nizu (9-20. Goričani se na krilima Marka Bakovića uspijevaju konsolidirati na oba kraja parketa, pa do kraja prve dionice dolaze na podnošljivih pet poena zaostatka (20-25).

Nesportska domaćeg kapetana Borne Kapuste nakon dvije minute kod rezultata 24-30 je mogla biti početak novog lošeg razdoblja za domaću momčad ali mladi Pleadin promašuje oba bacanja, nakon čega Goričani sjajnom obranom tjeraju igrače Šibenke na napad bez upućenog šuta na koš. Milačić poziva minutu odmora, ali njegovi igrači ne reagiraju na željeni način, pa momčad Bože Radoša preko dobrih akcija Karla Uljarevića dolazi na minimalan zaostatak (29-30). Ipak, Narančasti dolaze sebi i serijom 11-3 opet odlaze na tri posjeda prednosti (32-41), a istu prednost imaju i devedesetak sekundi prije velikog odmora (36-45). Činilo se da će gosti u drugo poluvrijeme ući s lijepom prednošću, ali bekovski trojac Gorice Kapusta-Kalajžić-Uljarević uzvraća serijom 7-0, pa je rezultat nakon prvih 20 minuta igre 43-45.

U trećoj dionici gledamo reprizu događanja iz prvog poluvremena, Šibenčani se bolje snalaze u uvodu i odlaze na dobro poznatih devet poena razlike (49-58). Slijede ključne minute u igri domaće momčadi. Bekovi Gorice dobro razigravaju ponajprije Bakovića, pri čemu atletični Omišanin Kalajžić ima i kvalitetna rješenja u akcijama koje sam završava. U seriji domaćih 14-3 vidjeli smo njegove prodore, mirnu ruku sa slobodnih bacanja, jednu ukradenu loptu i efektno zakucavanje s dvije ruke u nastavku iste akcije. No, Kalajžić nije u tim trenucima bio središnja figura susreta samo zbog dobrih stvari koje je napravio, već i zbog dvije tehničke pogreške koje je zaradio u razmaku od svega dvije minute igre. Drugu, isključujuću, zaradio je prekršajem i prigovorom uslijed uspješnog šuta za tri raspoloženog Ivana Gulina, koji je tako s pet poena u jednoj akciji Šibenčane odveo iz minus tri (66-63) u plus dva (66-68). Ali, Kalajžićeva zamjena Uljarević je u paru s Kapustom nastavio praviti gostima velike probleme, pa serijom 4-0 ipak domaći ulaze s prednošću u posljednju četvrtinu (70-68).

Ključ odvajanja Gorice je došao u ranoj fazi zadnje dionice. Kapusta je u 33. minuti ubacio tricu za 76-71, a nakon minute odmora gostiju još jedan dalekometni šut ubacuje i Uljarević za +8 (79-71). Lovac je tako u završnici postao lovina, pa su Šibenčani morali napadačka rješenja tražiti preko dotad premalo iskorištenog Pave Paića. Gostujući centar je dobro odreagirao, ali nije imao dovoljno raspoloženih suigrača u samoj završnici, pa su Narančasti tek uspijevali u dva navrata (83-81, 87-85) doći na dva poena zaostatka. Sve nade gostiju u uspjeh su ugašene tricom Ivana Tvrtka Majića u posljednjoj minuti, te se Gorica plasirala u četvrtzavršnicu domaćeg kup natjecanja.

Uljarević (22 poena, šut iz igre 67%) je predvodio šesteročlanu skupinu s dvocifrenim učinkom. Kalajžić je do isključenja bio prisutan u svim statističkim parametrima (15 poena, 5 skokova, 4 asistencije, 3 ukradene lopte), dok su Baković (14 poena, 10 skokova, 4 ukradene lopte) i Kapusta (13 poena, 10 asistencija, 5 skokova) ostvarili double-double učinke.

Kod Šibenčana su najbolji strijelci bili Gulin (15 poena, 6 asistencija) i Pleadin (15 poena, trice 5-5), a Paić je imao svestran učinak (14 poena, 10 skokova, 6 asistencija, 3 ukradene lopte).