Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Gotovo je... Novi kiks eliminirao Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva

FOTO: Gotovo je... Novi kiks eliminirao Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva

Autor: Paulo Sarić

S ovoliko promašenih zicera teško je nadati se pozitivnom rezultatu.

Hrvatska više nema šanse plasirati se na Svjetsko prvenstvo koje će se ovoga ljeta igrati u Kini, a shodno tome ni na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine. Nakon poraza na domaćem terenu od Poljske rezultatom 69-77 za potonje ostaju tek putevi politike. A oni su, kako svi znamo, jako čudnovati...

Bio je to start kakav se samo poželjeti mogao. Premda su Poljaci krenuli s fizički ponešto potentnom petorkom, želja i intenzitet su bili na strani Hrvatske koja je na krilima raspoloženog Filipa Krušlina jako dobro otvorila susret. Da nisu Anzulovićevi momci promašili nekoliko zicera u prvim minutama prednost je mogla biti i veća, no 12-0 nakon nove trice Krušlina u šestoj minuti potpisali bi svi. Vrlo dobra obrana i općenita pogubljenost gostiju u napadu dali su Hrvatskoj i velikih 14 poena viška na samom početku dvoboja za kojih se pobrinuo Vuković nakon ofenzivnog skoka.

FOTO: fiba.basketball

Točno osam minuta bilo je potrebno Poljskoj da se konsolidira i počne igrati košarku. Nije dugo trebalo izabranicima Mikea Taylora, tek četiri minute, da se prišuljaju na posjed zaostatka (16-13) pri čemu su im na ruku išli i tragikomični promašaji Junakovića i Krušlina na čistim polaganjima u kontri. Trice Ponitke i Slaughtera dovele su vodu do ušiju hrvatske reprezentacije, no kada je bilo najpotrebnije krvarenje je dvama dalekometnim ubačajima zaustavio Jakov Mustapić. Ulaskom Tonija Katića u igru napad Hrvatske ponovno je dobio tečnost koju smo vidjeli u prvim minutama pa je Krušlin svojim 13. poenom vratio domaćine na dvoznamenkastu prednost dvije i pol minute prije odlaska na veliki odmor (35-25).

Ipak, da situacija ne bude lagodna pobrinula se poljska serija 0-6 na zatvaranju prvog poluvremena pa se u svlačionice otišlo s 36-32 za Hrvatsku. Malo, uzmemo li u obzir da su gosti u prvih 20 minuta gađali mizernih 28 posto iz igre.

FOTO: fiba.basketball

Nastavak je donio drugu sliku. Serija 0-5 već je nakon sedamdesetak sekundi dovela Poljake do prvog vodstva. Narednih je nekoliko minuta proteklo u izjednačenoj igri u kojoj se klackalica rezultata njihala od plus do minus četiri iz hrvatske perspektive, pa ni jedina prednost Zulinih momaka koja je iskakala iz tih okvira nije donijela ništa pozitivnog. Dvije trice Koszareka ekspresno su anulirale plus šest Hrvatske nagovijestivši period dobre igre gostiju koji je zaokružen na okruglih 0-10 nakon koša Lampea (59-63).

Napadačka kriza koju smo već toliko puta vidjeli u ovim kvalifikacijama nastavila se i u posljednjoj četvrtini i premda je individualna kvaliteta pojedinaca, prije svega Perića, Bilana i Krušlina u nekoliko navrata vratila nadu Hrvatskoj, Poljska je bila ta koja je kontrolirala tempo do kraja susreta.

FOTO: fiba.basketball

Gdje je nestala igra iz prvih sedam minuta pitanje je na koje će se narednih dana tražiti odgovor.

U samu se završnicu ušlo s minus četiri (69-73), no svaku su nadu, koliko god ona varljiva bila, u samo tridesetak sekundi oduzeli Sokolowski i Ponitka.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Mateusz Ponitka s 20 poena, čemu je dodao i osam skokova, a ruku mu je dao i razigravač američkog podrijetla A.J. Slaughter, pa Hrvatskoj nije pomogao ni 21 poen Krušlina.