Hrvatska
Grad izglasao 3,7 milijuna jamstva za kredit KK Zadar, ali to nije sve...

Grad izglasao 3,7 milijuna jamstva za kredit KK Zadar, ali to nije sve...

Autor: 057info Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Pale su i teške riječi

Prijedlog o davanju jamstva za 3,7 milijuna kuna kredita Košarkaškom klubu Zadar očekivano je izazvala burnu raspravu u Gradskom vijeću. Nakon riječi vijećnika HDZ-a Damira Burčula, u kojoj je rekao da bismo možda osvojili naslov prvaka da nije bilo turbulencija u posljednjih mjesec dana, javio se predsjednik Nadzornog odbora Ante Rubeša, koji je prezentirao dokumentaciju o nerealno visokim troškovima smještaja koje je potpisivao bivši direktor Željko Žilavec, javlja portal 057info.

- Bivši direktor klubu je u dvije godine stvorio dodatni gubitak od 4 milijuna kuna, u šest godina nije doveo niti jednog velikog sponzora, a igrači su preplaćeni. Imamo slučaj da je igrač uz 10 tisuća eura dobio auto na korištenje i još dvije tisuće kuna za taksi. Da je ovu momčad preseliti u drugu državu i zdravu sredinu, koštala bi 40 posto manje. Zadar je lijep i poželjan grad, a u Čačku igrači iste vrijednosti koštaju puno manje. Smanjit ćemo nerealne troškove poput 2,4 milijuna kuna Višnjika, uvest ćemo transparentno poslovanje i objaviti iznose plaća svih igrača uz 9. mjesec, bez imena igrača zbog GDPR-a. Ako ćemo mlade odmaknuti od droge, cigareta, alkohola, spreman sam glasati i za 10 milijuna kuna, rekao je Rubeša.

Alternativa ovoj pozajmici je stečaj, no to nije sav novac koji će se sliti u klub. Nakon provedene revizije u roku od 45 dana podići će se novi kredit kako bi se zatvorio ovaj i trošak od oko 5,8 milijuna kuna za predstečajnu nagodbu.

- Jučer se na kolegiju prijeti simbolu grada Zadra da će se sljedeće godine dati samo 600. 000 kuna (ako se ne vrati ovaj kredit i ranija pozajmica, ukupno 4,4 milijuna, pr.a.). Podići ćemo taj iznos na 4,5 milijuna i bit će takav dok god budemo mogli kontrolirati klub, najavio je Rubeša.

Rubeša je rekao kako će se za otpremnine Žilavcu morati isplatiti šest plaća, a sportskom direktoru Ridlu dvije po 18, odnosno ukupno oko 140 tisuća kuna.

- Tamo uprava više nije HDZ-ova, tamo su ljudi koji ne pokazuju stranački predznak na tom mjestu. Rezultat će zbog manje novca sigurno pasti, ali mi ne možemo održati trošak od 15-16 milijuna kuna, kada dodamo novac koji nismo plaćali Višnjiku.

Enio Meštrović rekao je kako neće uspjeti taktika da ih se oblati pred narodom da oni žele uništiti.

- Dali smo pet milijuna kuna, rečeno je da će biti dovoljno za radnu zajednicu i igrače. Prvi dan je to potrošeno za navodno stari kredit za koji mi u NO nismo znali pa nas igrači zovu i rade pritisak. Ja živim ljubav za ovaj klub a vi ste nahuškali narod na nas. Nismo izglasali kredit jer niste odobrili reviziju, niste dali da se novi sportski direktor izabere uz konzultacije s nama, nego su to odradili sudac Žilavec i Mijoović, rekao je Meštrović.

Dukić rekao da je iznenađen računima, ali to mora objasniti direktor. Pomak koji je napravljen, kaže, ne može se zanemariti, a novi Nadzorni odbor unio je nesigurnost.

Odluka o kreditu je prihvaćena uz protivljenje vijećnika SDP-a.