Hrvatska

Branko Dukić, krajnje desno

Gradonačelnik Zadra o Muzeju zadarske košarke, fan shopu i Roku Stipčeviću

Gradonačelnik Zadra o Muzeju zadarske košarke, fan shopu i Roku Stipčeviću

Autor: HT Radio Zadar Photo: Dado Burčul

Gost u programu Radio Zadra

Proteklih dana ponovno se aktualizirala tema Muzeja zadarske košarke, koji još uvijek čeka adekvatan prostor gdje bi mogao biti smješten. Krešimir Butić, idejni začetnik Muzeja, već je odavno prikupio dovoljan broj eksponata od kojih su tek neki izloženi u hodnicima Športskog centra Višnjik, dok velik dio još uvijek u skladištu čeka da može cijelom svijetu pričati bogatu povijest zadarske košarke. O ovoj temi, ali i još nekim košarkaškim aktualnostima je za Radio Zadar govorio Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra.

- Svi znamo da je gospodin Nikola Bašić u prostoru Vrata Zadra osmislio i Muzej košarke, no budući da taj prostor nikako da zaživi zbog nekih objektivnih problema, ŠC Višnjik je sa Turisthotelom planirao da se u zgradi ispod same Dvorane Krešimir Ćosić osmisli restoran s muzejem. Međutim, došlo je do preuzimanja Turisthotela od strane Tankerske plovidbe, a prije toga se ni postojeći ugovor tri godine nije bio izvršio, dijelom i zbog prostornog plana i nekih drugih tehničkih problema. Vjerujem da ćemo uskoro pronaći neki model da Muzej košarke, koji je potreban ovome gradu, napokon zaživi, baš kao i jedan zadarski fan shop – kazao je Dukić.

Postoje li ideje gdje bi to moglo biti?

- Što se fan shopa tiče, pokušat ćemo na području Poluotoka pronaći prostor koji bi bio adekvatan značaju simbola grada, što KK Zadar nedvojbeno jest, ali dapače, i svi drugi klubovi mogu participirati u tome. Želimo da svatko tu može kupiti dres, suvenir ili neku sportsku uspomenu iz našega grada. Što se Muzeja tiče, taj prostor mora biti veći, kako bi mogao dostojno prezentirati svu prikupljenu građu i osmišljen na način da čovjek kada tu dođe uistinu shvati što košarka predstavlja gradu Zadru. Znam da su svi Zadrani osjetljivi na to, ali vjerujem da će i to u skoroj budućnosti ugledati svjetlo dana.

U Nadzorni odbor uskoro ulaze i dva poznata imena s košarkaških terena, Ivo Josipović i Rok Stipčević.

- Obojica su dugo u košarci, a Rok je i poduzetnik. Treba iskoristiti dobru volju svih ljudi koji žele dati svoj doprinos razvoju kluba, a k tomu i razumiju košarku. Svi se pozivamo na struku pa dajmo onda Košarkaški klub ljudima koji se razumiju u košarku, a uz to imaju i poduzetnički duh. Rok je puno dao Zadru, a vjerujem da će i u budućnosti isto tako. To je put da dovedemo klub na prave staze – zaključio je Dukić.