Regija
FOTO: Helios Sunsi naletjeli na zubato splitsko sunce

FOTO: Helios Sunsi naletjeli na zubato splitsko sunce

Autor: Teo Cilar

Split je na krilima raspoložene momčadske igre ostvario vrlo važnu pobjedu u 11. kolu druge ABA lige.

Split je u posljednjem kolu prvog dijela druge ABA lige ostvario bitnu pobjedu nad Helios Sunsima s 82:76 (20:12, 19:22, 20:24, 23:18). Iduće kolo donosi im gostovanje kod posljednjeg Vršca, a s pobjedom protiv Heliosa, tamo sigurno putuju u dobrom raspoloženju.

Iako su gosti bolje krenuli u susret te preko Đoka Šalića i Blaža Mahkovića dolaze do vodstva 0:4, prva četvrtina je ipak bila u znaku Splita. Oni su odgovorili serijom 13:0 koju je pokrenuo tricom Mateo Kedžo, nastavio polaganjem Pavle Marčinković, a nakon nova četiri vezana poena Kedže, gostujući trener zove minutu odmora. Nije im pomogla jer Mahković gubi loptu odmah potom, što kažnjava Marčinković novim polaganjem. Tomislav Gabrić u idućem napadu krade novu loptu, a Mauro Veljačić je pretvara u nove poene za 13:4. Nakon gotovo šest minuta posta, Mahković zakucavanjem prekida seriju Splita, a kasnije s dva pogođena bacanja smanjuje na 13:8. Do kraja četvrtine Split odlazi do vodstva 20:12. 

Maj Kovačević je odmah na početku drugog perioda povisio na 22:12, što je bila najviša prednost Splita u prvom poluvremenu. Helios je smanjio na minus četiri, ali Split opet bježi na plus deset nakon dvice Gabrića te dvije trice Kovačevića na nešto više od tri minute do kraja poluvremena. Uslijedile su gostujuće minute koji na šest sekundi do kraja poluvremena dolaze na samo minus tri. Ipak ostalo je dovoljno vremena da Veljačić ubaci za vodstvo Splita 39:34.

Split je održavao vodstvo više od sedam minuta igre u trećoj četvrtini, ali preko Mahkovića i Urbana Durnika dolaze do vodstva 49:50. Do kraja četvrtine vidjeli smo još nekoliko promjena vodstva, ali Split je ipak s vodstvom 59:58 ušao u posljednju četvrtinu. 

Kovačević, Marčinković i Veljačić odveli su Split do plus šest nakon minutu i pol igre u posljednjoj dionici. Razliku su u naredne dvije minute uspjeli povećati i na plus 11 što je bila najviša prednost na susretu. Preko raspoloženog Mahkovića, gosti uspjevaju smanjiti na 77:71 i uvesti utakmicu u neizvjesnost na minutu i pol do kraja. Bliže od toga ipak nisu uspjeli doći pa je pobjeda ostala u Splitu i više nego zasluženo.

Split je imao šest raspoloženih igrača, Michael Cobbins je odnio titulu najkorisnijeg igrača utakmice s 18 poena, 8 skokova te po dvije asistencije i blokade. Kovačević je također zabio 18, Kedžo 14, a Marčinković 11 uz 9 skokova i 6 asistencija. Veljačić je zabio 10 uz čak 9 asistencija, 4 skoka i dvije osvojene lopte, a to je za Helios bilo previše. Reprezentativac Slovenije, Mahković bio je prvo ime gostiju s 29 poena, 7 skokova i 3 asistencije dok je Miroslav Pašajlić ubacio 20 poena.