Hrvatska
Hermes je htio pobjedu, Šibenka spasila živu glavu u završnici

Hermes je htio pobjedu, Šibenka spasila živu glavu u završnici

Autor: Saša Ćirić

Utakmica od velike važnosti za goste.

Šibenka je u susretu 30. kola HT Premijer lige pobijedila Hermes Analiticu rezultatom 96-103.

Utakmica je to u kojoj se od samog početka dalo osjetiti veliku opuštenost i volju domaćina da se do neminovnog rastanka s HT Premijer ligom još jednom u ovom prvenstvu upišu u knjige kao pobjednička momčad. Gosti su pak pokazali visoku razinu nervoze, što je i logično, jer je za njih ulog u ovoj utakmici bio ogroman - nastavak borbe za doigravanje. Ne iznenađuje stoga iznimno izjednačeno prvo poluvrijeme. Niti jedna momčad nije uspijevala otići na više od dva posjeda prednosti, pa se na veliki odmor ide s minimalnom prednošću domaćina (45-44).

Treća četvrtina je nastavila u sličnom tonu, bar prvih nekoliko minuta. Tada Analitičari vežu nekoliko dalekometnih šuteva preko sjajnog Ivana Milekovića te se odvajaju na najvećih +9 (63-54). Ipak, ova utakmica je morala proteći u znaku velike neizvjesnosti pa su gosti malo-pomalo do kraja te dionice smanjivali zaostatak, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s tri poena prednosti za Hermes. 

Žilavi igrači Zvonimira Mravka htjeli su pod svaku cijenu pobjedu. Sami su počeli osjećati da do nje mogu doći, ali protiv individualne kvalitete šibenskog trojca Širko - Miković - Freeman nisu mogli. Činilo se da su gosti prelomili susret serijom 9-0 sredinom posljednje dionice - od 82-78 do 82-87 u nekoliko minuta, ali posljednji nalet domaćih u režiji ponajprije raspoloženog Kristijana Šutala i mladog Luke Cvitanovića odvodi Analitičare još jednom pred prag pobjede. Manje od dvije minute prije kraja zagrebačka momčad imala je +3 (96-93), ali nije izdržala. Do kraja nisu postigli niti jedan poen, dok su gosti ubacili deset. Igrači Hermesa ispadaju iz HT Premijer lige, ali za nekoliko pojedinaca svakako ima mjesta u ovom natjecanju ako se na kraju sezone odluče za promjenu sredine.

Šibenčani mogu biti zadovoljni rezultatom, ali ne i generalno igrom. Bilo je tu dosta nesporazuma u igri, kao da je početni stadij sezone. Trener Dženan Rahimić će morati naći načina kako izvući dodatne atome snage, ali i igračkog nadahnuća iz svojih igrača, jer jače momčadi neće pružiti ovoliko prilika koliko je to učinio Hermes.

Najefikasniji u redovima domaće momčadi bili su Šutalo (27 poena, 9 skokova), Mileković (24 poena, 5 skokova) te Cvitanović (14 poena), dok su kod Šibenčana tradicionalno prednjačili Miković (28 poena, 10 skokova), Freeman (27 poena, 7 asistencija) i Širko (19 poena, 8 skokova, 7 asistencija). Valja istaknuti i značajne role velikih talenata Juraja Pleadina (8 poena, 22 minute) i Noe Svobode (10 poena, 17 minuta).