Hrvatska
Hermes nokautirao Ribolu, Štemberger u 45. godini tricama riješio derbi

Hermes nokautirao Ribolu, Štemberger u 45. godini tricama riješio derbi

Autor: KK Ribola Kaštela/KK Kvarner 2010 Photo: KK Kvarner 2010

Uzbudljivo je bilo u Kaštel Sućurcu i u Rijeci

RIBOLA KAŠTELA – HERMES ANALITICA 80:86 (32:21, 18:19, 13:21, 17:25)

Nakon još jedne u seriji Ribolinih dramatičnih utakmica, danas je u dvorani ‘Sokolana’ u Kaštel Sućurcu slavila zagrebačka Hermes Analitica s rezultatom 80:86.

Početak susreta ukazivao je na sve osim na poraz domaćina. Momčad Damira Rančića povela je već nakon tri sekunde igre, a 90 sekundi kasnije trener ‘Analitičara’ Zvonimir Mravak već je bio primoran zatražiti prvi time-out. Razlog sasvim opravdan jer je na semaforu svijetlilo – 10:0!

Nešto kasnije bilo je i najvećih +14 (18:4), ali kako je susret odmicao gosti su polako preuzimali konce igre u svoje ruke, dok je predstava Ribole postajala košarkaški sve lošija, s puno individualnih grešaka, kako u obrambenom tako i u napadačkom dijelu. 32 poena domaćih u prvoj četvrtini bila je napadačka rapsodija u odnosu na viđeno u nastavku kada su u preostale tri dionice ubacili ukupno 47 poena, od čega u drugom poluvremenu svega 30.

Uspjevši dovesti utakmicu u neizvjesnu završnicu, a u posljednju četvrtinu ušlo se s minimalnim kaštelanskim vodstvom 63:61, iskusni ‘Analitičari’ znali su lakše pronaći put do pobjede te su na kraju zasluženo slavili.

Najraspoloženiji pojedinci ovog zanimljivog dvoboja bili su Josip Škara (24p-6s-4a), Ante Smolić (15p-7s-4a) i ‘dvostruko-dvostruki’ Filip Kordić (12p-11s-3a) iz pobjedničkih, te Antonio Klepo (23p), Josip Vidović (22p-8s-6a, trice 6/9) i Ivo Zukanović (12p-9s-4a-3ol)  iz poraženih redova.

ZVONIMIR MRAVAK, trener Hermes Analitice: ‘‘Prije svega čestitam svojoj ekipi na pobjedi i ekipi Ribole Kaštela na odličnoj utakmici kakve su uvijek između ove dvije ekipe. Početak susreta bio je jako loš za nas, krenuli smo sa 0:10, kao da se nismo ni pojavili na terenu, ali se nismo raspali već smo do poluvremena nekako uspjeli zadržati taj zaostatak. Drugo poluvrijeme smo odigrali bolje i agresivnije, uspjeli smo zaostatak spustiti na prihvatljivu udaljenost, nešto kasnije smo i zabili neke teške šuteve te priveli utakmicu kraju u našu korist.”

DAMIR RANČIĆ, trener Ribole Kaštela: ‘‘Čestitke Hermesu na zasluženoj pobjedi. Mi smo imali fantastičan ulazak u utakmicu i nakon toga kao da smo prestali igrati. Očito je došlo do nekog opuštanja, a s druge strane je ekipa Hermesa napravila dodatni pritisak i našla svoj ritam. Mi smo napadački u prvom poluvremenu izgledali odlično, međutim dijametralno suprotno izdanje pokazali smo u nastavku. Oni su krenuli sve preuzimati i mi na tu vrstu njihove obrane jednostavno nismo donosili prava rješenja. Drugo kolo zaredom imamo veliki broj izgubljenih lopti i dozvoljavamo protivniku veliki broj napadačkih skokova. U drugom poluvremenu nam je ‘voda ušla u uši’, tu smo se malo pogubili i imali smo kontinuirano donošenje loših odluka što nas je na kraju koštalo poraza. Još jednom čestitke gostima, a mi se jednostavno moramo analizirati jer imamo jako loš ulazak u sezonu. Na momente pokazujemo jako dobru igru, ali nemamo kontinuitet kojim bi umjesto poraza upisivali pobjede.”

Tekst/Foto: KK Ribola Kaštela

KK KVARNER 2010 – KK ZAGREB 83:77 (17:18, 19:18, 21:17, 26:24)

Desetkovani košarkaši Kvarnera 2010 nakon teške su borbe svladali Zagreb u derbiju vrha Prve lige. Ova pobjeda za Pavićevu momčad duplo vrijedi s obzirom da zbog ozljeda i bolesti nisu igrali bekovi Delpin, Marinelli i Vujasinović, te krila Vucić i Kostić.

U tvrdoj utakmici dugo se nije nazirao konačni pobjednik i koja je bila sve samo ne lijepa, posebice prvo poluvrijeme.

U prvih 20 minuta samo je jednom jedna ekipa (Zagreb) došla do razlike od pet poena (29:34). Obje su momčadi bile čvrste u obrani, bilo je tu puno promašaja i na kraju malo poena, posebice iz igre.

Upravo zbog toga se činilo kako je prvih pet minuta treće četvrtine ponudilo više negoli cijelo prvo poluvrijeme. Kvarner je ubacio u brzinu više, pronašao rješenje za zagrebačku obranu i u pet minuta ubacio 14 poena (50:42). I kada se činilo kako će domaćin konačno prelomiti utakmicu, Zagreb se vraćao u igru. Nakon što se Čakarun izvrtio oko svojeg čuvara i ubacio za 57:50, Katura je tricom ponovo smanjio na samom kraju treće dionice igre.

Ali Riječani su uspjeli držati konce igre u svojim rukama. Imali su čvrstog Đuguma i Čakaruna u reketu, dok je Štemberger pokazao kako i u 45. godini života može potegnuti kada je potrebno. Ubacio je kapetan dvije trice u zadnjoj dionici, da bi u finišu Lisica i Đugum zapečatili pobjedu.

Fells je susret završio s “double-double” učinkom, uz 14 poena je dodao jednako toliko skokova, a blizu su bili i Čakarun (16 poena, 9 skokova) te Đugum (17 poena, 8 skokova. Kod gostiju je Katura postigao 17, a Galić 14 poena.

Tekst/Foto: KK Kvarner 2010

Standings provided by Sofascore