Europa i Svijet
Himki zadržao dvojicu iskusnih ruskih reprezentativaca

Himki zadržao dvojicu iskusnih ruskih reprezentativaca

Autor: Paulo Sarić

Kao i svake sezone cilj je osigurati domaću jezgru momčadi i na njih dodati nekoliko prvoklasnih igrača.

Nakon što je potvrdio trenera za novu sezonu i doveo prva pojačanja, novi ruski euroligaš nastavlja sa slaganjem momčadi za narednu sezonu. Jučer su klubu iz Moskovske oblasti vjernost produžili Dmitri Sokolov i Egor Vjalcev, obojica po formuli 1 + 1.

Visoki Sokolov je bivši ruski reprezentativac koji je karijeru započeo u Dinamu iz Stavropola, da bi preko Sankt-Peterburga došao do Lokomotiva iz Kubana u čijim je redovima proveo svoje prve prave četiri sezone. Potom je preselio u Unics gdje se zadržao do 2009. godine. Dobre igre u sastavu iz Kazana otvorile su mu put do ruske reprezentacije čiji je član bio na Eurobasketu 2009. godine, kao i do velikana europske košarke moskovskog CSKA. U posljednjim je godinama promijenio nekoliko momčadi, a u Himki je došao 2015. i od tad svako ljeto produžuje ugovor za jednu sezonu. Uloga u momčadi mu nije velika, no po starim postulatima sovjetske košarke svaka momčad treba imati jednog visokog i snažnog igrača da bi odgovorila – visokim i snažnim igračima suparnika. A svi suparnici imaju makar jednog takvog. Ove je sezone u ograničenoj minutaži svojoj momčadi doprinosio s 5.3 koša i 3.5 skoka po susretu.

Vjalcev je u Himkiju već dugi niz godina, a ostat će najmanje još jednu. Iskusni bek karijeru je započeo u CSKA-u, ali u konkurenciji kakva je vladala u moskovskom sastavu nije se uspio izboriti za minutažu pa je preko Urala i Zenita 2011. došao do svoga sadašnjeg sastava u kojemu nastupa već punih šest sezona. Prošle je godine u VTB ligi prosječno bilježio 5.9 poena i nešto manje od dva skoka po utakmici.