Europa i Svijet
Regija
Hladnokrvni Bogdanović odveo Srbiju do finala

Hladnokrvni Bogdanović odveo Srbiju do finala

Autor: Paulo Sarić

Rusima nisu pomogla niti 33 koša Šveda.

Nakon Slovenije i druga država bivše Jugoslavije izborila je plasman u finale Europskog prvenstva. Izabranici Aleksandra Đorđevića u neizvjesnoj su utakmici u Istanbulu svladali Rusiju rezultatom 79-87 i time osigurali novu medalju s velikog natjecanja.

Srbi su bolje otvorili susret te su poveli s 0-5. Iako su se Rusi nakratko vratili u susret te košem Mozgova čak i poveli (6-5), momčad u crvenim dresovima većinu je prve dionice imala rezultatsku inicijativu. Nakon što je Šved trima slobodnim bacanjima primakao svoju momčad na zaostatak od samo dva poena, Srbija pali motore i na krilima Bogdana Bogdanovića i Bobana Marjanovića radi seriju 0-14 kojom odlazi na ogromnih plus 16 četiri minute prije poluvremena. Upravo je div iz Zaječara u tim trenucima donosio prevagu na terenu. Kao ni Talijani u srijedu, niti Rusi nisu imali odgovora za Marjanovića koji je svojoj momčadi donosio lake poene, a s druge je strane zatvorio sve prilaze svom košu. Posebno je upečatljiva bila njegova blokada nad Mozgovom u 18. minuti susreta.

FOTO: fiba.basketball

Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 34-48. Sve do sredine treće četvrtine Srbija je održavala prednost od 15-ak poena, a tada se razigrao ionako efikasni Šved. Najbolji igrač Rusije ubacio je u brzinu više i inicirao seriju svoje momčadi 13-2 koju je tricom zaključio Voroncević čime je primorao izbornika Đorđevića na minutu odmora. Brzo su se Srbi konsolidirali i ponovno odmakli na dvoznamenkastu prednost, no Kurbanov se zakucavanjem pobrinuo da Srbija u posljednjih deset minuta ne uđe s psihološki bitnom dvoznamenkastom razlikom.

Kombinacija Šved-Zubkov napadala je naše istočne susjede čitavu zadnju četvrtinu i pokušavala preokrenuti susret. Prilazili su nekoliko puta na pet ili četiri poena zaostatka, a nakon trice Šveda četiri minute prije kraja koja je natjecala srbijanskog izbornika da potroši još jednu minutu odmora, na semaforu je svjetlilo 73-75. Samo minus dva iz perspektive Rusije, koliko nije bilo još od početka druge dionice.

FOTO: fiba.basketball

Rusi su bili u naletu, a ionako desetkovanim Srbima u međuvremenu se ozlijedio i Stefan Jović te je izgledalo kao da sva voda ide na ruski mlin. No, izabranici Saše Đorđevića nisu klonuli. Prvo je Micić zabio bitnu tricu, a potom je loptu u svoje ruke uzeo Bogdan Bogdanović. U trenucima kada se lomila utakmica prvo je hladnokrvno zabio tricu, a potom je i šutem za dva poena odveo Srbiju na nedostižnih plus sedam minutu prije kraja.

Srbi su se ovom pobjedom na najbolji način revanširali Rusima za poraz u grupnoj fazi, a do pobjede su došli zahvaljujući dominaciji u reketu, te izvrsnom učinku klupe koja je ubacila čak 26 koševa više od suparničke. Srbiju je, već tradicionalno, predvodio Bogdanović koji je zabio 24 poena, dok je Boban Marjanović dodao 18, uz šest skokova i četiri asistencije. Rusima ni 33 koša ponovno izvrsnog Šveda nisu bila dovoljna, te će u nedjelju odmjeriti snage sa Španjolcima za utješnu, brončanu medalju.

Srbi će pak, protiv Slovenaca tražiti prvo zlato nakon 15 godina. Bogdanović protiv Dragića, Marjanović protiv Vidmara, Đorđević protiv Kokoškova. Jedva čekamo!